Jakość techniczna Polsatu

Forum poświęcone najstarszej ogólnopolskiej telewizji komercyjnej.
Awatar użytkownika
peter690
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 lip 2006, 11:48

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: peter690 » 23 lip 2006, 14:57

Zauważyłem, że Polsat zaczyna coś knocić. Od pewnego czasu program przerywany jest kolorowymi pasami lub czarnym ekranem. Czasami kolory są odwracane tak jak na negatywie. Co o tym sądzicie?
Zapraszam do dyskusji na ten temat.
Awatar użytkownika
polsat_info
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 06 cze 2006, 11:24

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: polsat_info » 23 lip 2006, 15:45

zmieniają jakość i co chwile coś testują dlatego tak jest.
Awatar użytkownika
RaPi
Poster
Posty: 1874
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:38
Lokalizacja: Poland
Kontaktowanie:

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: RaPi » 23 lip 2006, 23:07

peter690 pisze:Zapraszam do dyskusji na ten temat.

A o czym tu dyskutować? Obraz jaki jest każdy widzi . Jeżeli jego jakość się poprawi to będziemy się cieszyć a jeżeli nie no to raczej nic nie zrobimy
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 10605
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
Kontaktowanie:

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: Poland » 24 lip 2006, 7:10

Chyba Tele 5 się polepsza a Polsat się gorszy(pod każdym względem)
Od 24.05.2006 do 27.08.2014 jako kisiel205 / Od 27.08.2014 jako Poland
Aktywnie najlepszy na forum już od 12 lat! Na moim koncie już ponad 10,000 postów!
Awatar użytkownika
przemkob
Mythical VIP
Posty: 536
Rejestracja: 26 maja 2006, 9:06
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: przemkob » 24 lip 2006, 11:29

Nie założył żadnych zmian na złe. :)
PRZEMKOB
Awatar użytkownika
stevie
Mythical VIP
Posty: 1449
Rejestracja: 24 maja 2006, 16:35
Lokalizacja: z domu
Kontaktowanie:

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: stevie » 24 lip 2006, 11:53

Dla mnie jakość obrazu na Polsacie jest na dosyć dobrym poziomie.Nie mam do niej zastrzeżeń i także nie zauważyłem zmian negatywnych.
Pozdrawiam.

Stevie
Awatar użytkownika
Witu
Mythical VIP
Posty: 1798
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:37
Lokalizacja: Tuchów (Małopolska)
Kontaktowanie:

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: Witu » 24 lip 2006, 13:47

Ja uważam, że Kanał Polsat i PS oraz PSE mają najlepszą jakość obrazu na CP. Chyba żadne kanały nie mają lepszej, ale to tylko moje zdanie :)
Platforma N:
N-box HDTV Recorder pakiety: hity filmowe, dzieci, sport i motoryzacja, kultura nauka świat, HBO
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
peter690
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 lip 2006, 11:48

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: peter690 » 04 sie 2006, 10:43

Odwrócone kolory były na początku meczu mundialowego Francja - Portugalia.
jogi7405
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 sie 2009, 17:40

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: jogi7405 » 20 sie 2009, 17:45

coraz gorsza jakość narazie canal + nie ma sobie równych
janusz080
Obserwator
Posty: 353
Rejestracja: 24 paź 2008, 17:53

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: janusz080 » 20 sie 2009, 17:58

Albo jestem ślepy, albo mam rację. Jakość Polsatu jest bardzo dobra. Kanały typu Tele 5 nie nadają się do porównania. W Polsce pod względem jakości jedynie TVN oraz Canal+ nadają ze zbliżoną jakością obrazu i dźwięku. Po za tym Polsat ma bitrate nawet 6 Msymb/s.
Daredevil
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 31 sie 2006, 10:26

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: Daredevil » 21 sie 2009, 11:39

Ludzie, popatrzcie na daty...
lechos
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 maja 2014, 2:14

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: lechos » 07 maja 2015, 9:27

Blisko 6 lat przerwy w temacie, który wydaje się być cały czas na topie...
Pisałem jakiś czas temu o obcinaniu boków obrazu SD. Nadal ten efekt sie pojawia, choć na mniejszą skalę. Przeważnie w czasie wstawiania w dolnej części obrazu jakiejś reklamki albo info. Co się wówczas dzieje? Ano telewizory z opcją dopasowania obrazu do ekranu automatycznie rozciągają obraz wszerz, gdyż obraz nie jest zwężany a obcinany. Dodatkowo zmniejszenie wymiaru pionowego obrazu przez reklamkę powoduje na prawdę śmieszne efekty. Pytanie rodzi się następujące: jeśli obcinają boki to dlaczego nie dół? Albo: dlaczego obraz jest zmniejszany w pionie a w poziomie nie? Moim zdaniem tam nikt nie myśli! Albo z lenistwa idą na łatwiznę!? AMATORSZCZYZNA!!!
Czemu te wstawki mają służyć? Myślę sobie, że to ukłon w stronę widza! Polsat informuje, że za chwilę będzie blok reklamowy... można wyjść! ;) I co na to reklamodawcy?
Dziwne tylko, że ten efekt jest nawet wówczas, gdy nie ma żadnego info... Tak na zapas?
Ukłony, LeS
Wykaz reklam TV + lista nowych spotów - może komuś się przyda ;)
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 33357
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: Trzeciak » 07 maja 2015, 18:50

O tych "wstawkach" już dyskutowaliśmy w wątku głównym Polsatu. Rzecz jasna chodzi także o promocję swoich pozycji programowych, a kiedyś nawet emitowano tam w tych banerach reklamy. Tylko chyba taka forma (a dokładnie sam fakt autopromocji podczas programów) - póki co jest jeszcze zakazana przez KRRiT. ;)
Pozdrawiam, Trzeciak
lechos
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 maja 2014, 2:14

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: lechos » 08 maja 2015, 13:16

Pewnie masz rację Trzeciak. Dyskusja na temat tego, co Polsat wkłada na ekran raczej nie w tym miejscu.(?)
Mnie drażni sposób w jaki to robi.
A piszę o tym na tym forum, gdyż zaczynam wierzyć w jego "sprawczą moc" ;). Dlaczego? W całej grupie programów Polsatu zaczęto synchronizować zmianę rozdzielczości obrazu w kilka dni po napisaniu o tym tutaj...
Może i z tym cięciem obrazu coś zrobią!
Ukłony, LeS
Wykaz reklam TV + lista nowych spotów - może komuś się przyda ;)
lechos
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 maja 2014, 2:14

Jakość techniczna Polsatu

Postautor: lechos » 27 lut 2016, 13:24

No i niestety nic się nie poprawiło... :(
--
Polsatowe kanały co kilka tygodni mają nocną przerwę w emisji DVBT (przerwa techniczna!). Po każdej z nich dzieje się coś dziwnego. Ostatnio "poprawiono" tryb zmiany rozdzielczości. Teraz przełączenie 4x3 / 16x9 / 4x3 następuje na ostatniej klatce materiału, a nie na pierwszej. TVN7 ma tak "od zawsze" ale polsatowcy dotychczas mieli OK.
-
Swoją drogą jaki jest cel tych zmian? No i aby być konsekwentnym to powinna być zmieniana także rozdzielczość na format 12x5!
Ukłony, LeS
Wykaz reklam TV + lista nowych spotów - może komuś się przyda ;)


Wróć do „Grupa Polsat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości