Puls 2 (HD)

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Mod
Posty: 6365
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48

Puls 2 (HD)

Postautor: Dijon » 25 gru 2010, 16:57

Od 23 grudnia na kanale 'TV6' MUX-a 2 DVB-T nadaje PULS2. Jednak są to na razie zapętlone zapowiedzi świąteczne Pulsu, nie jest to jeszcze prawdziwy kanał.
Planowany start kanału to sierpień 2011.
Bartus610
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 02 lis 2010, 12:20

Puls 2 (HD)

Postautor: Bartus610 » 25 gru 2010, 17:18

jaki ma mieć profil ten kanał
Awatar użytkownika
Nitrome
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 lip 2010, 19:45

Puls 2 (HD)

Postautor: Nitrome » 25 gru 2010, 17:27

Bartus610 pisze:jaki ma mieć profil ten kanał

Albo dla dzieci, albo jeżeli nie będzie przychodów od tej stacji, ogólny jak pierwszy Plus.
bustram
Obserwator
Posty: 724
Rejestracja: 17 kwie 2008, 20:04

Puls 2 (HD)

Postautor: bustram » 27 gru 2010, 17:37

Po co im drugi Puls jak na na głównym jedyny ciekawy program to "Dyżur". Kiedyś w wielu domach była Jedynka, Dwójka z anteny się ściągało Polsat i się oglądało konkretne programy a teraz można na 99 kanałach szukać i się porządnej audycji nie znajdzie.
mariuszek
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 20 paź 2010, 0:31

Puls 2 (HD)

Postautor: mariuszek » 27 gru 2010, 18:45

jestem ciekawy czy ten plus 2 będzie tez kablówkach wie ktoś czy tylko telewizji naziemnej.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 13031
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
Lokalizacja: Starachowice

Puls 2 (HD)

Postautor: Karol » 28 gru 2010, 0:28

Pewnie będzie, ale sprawa wygląda tak jak z każdym nowym kanałem (o ile w tym momencie Puls 2 można nim nazwać), czyli wszystko będzie zależeć od rozmów pomiędzy nadawcą a sieciami kablowymi. Tak samo stacja pewnego dnia zawita na satelitę. DVB-T jest tylko pretekstem do uruchomienia i gwarantowaną drogą dotarcia do widza, bowiem inne kanały tematyczne takiej możliwości nie mają.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Mod
Posty: 6365
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48

Puls 2 (HD)

Postautor: Dijon » 26 sty 2011, 10:41

Na ekranie Puls TV2 (TV6) pojawił się pasek (scroll) z informacjami, "gdzie można odbierać stacje Pulsu".

Obrazek
Awatar użytkownika
Dominik
VIP Expert
Posty: 2217
Rejestracja: 25 sie 2010, 13:03

Puls 2 (HD)

Postautor: Dominik » 20 sty 2012, 17:54

Satkurier.pl pisze:Wydawca Super Expressu podjął decyzję o uruchomieniu nowego, polskiego kanału telewizyjnego - Super Express TV. (...)Dziennik Gazeta Prawna ustalił także, że nadawca prowadzi rozmowy na temat wejścia na multipleks naziemnej telewizji w DVB-T. Prawdopodobnie chodzi tu o negocjacje z właścicielem TV Puls, która do tej pory nie uruchomiła swojego drugiego kanału TV Puls 2, którego sygnał powinien już być nadawany w ramach MUX2 - drugiego multipleksu naziemnej telewizji cyfrowej.

Jeśli to prawda, to wychodzi na to, że Puls jednak całkiem zrezygnuje z uruchomienia swojego kanału na drugim multipleksie. Po prostu porażka! Jestem za tym, żeby rzeczywiście odebrać Pulsowi 2 koncesję. Skoro nie potrafią uruchomić drugiego kanału, to niech przynajmniej nie zarabiają na tym miejscu na tym multipleksie nic nie robiąc, tylko oddając miejsce komu innemu. Przecież to nie może być taki problem żeby ten kanał uruchomić - nawet w formie kanału tylko powtórkowego, bo biblioteki familijno-dziecięce mają bardzo bogate. TV 4 przynajmniej uruchomiła drugi kanał - bez wielu nowości, ale przynajmniej jest. Myślałem, że nie może być gorzej jak to, że uruchomią kanał pokroju TV 6, czy np. dadzą zagraniczny kanał ze swoim dopiskiem (jak np. Polsat Jim Jam), ale widzę, że może być gorzej - oni po prostu oddadzą miejsce komuś innemu! Mam nadzieję, że te plotki się nie sprawdzą, chociaż znając Puls to te plotki są bardzo prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Direct
VIP Mod
Posty: 8499
Rejestracja: 10 maja 2009, 18:09
Lokalizacja: Śląsk

Puls 2 (HD)

Postautor: Direct » 20 sty 2012, 19:05

Jak wiadomo, TV Puls 2 musi wystartować w czerwcu 2012. Nie rozumiem Prezesa Dąbskiego i tego, po co czeka z uruchomieniem TV Puls 2 do dosłownie ostatniej chwili. Czy przez te niecałe 6 miesięcy DVB-T jakoś znacząco zwiększy swoją popularność, w taki sposób, że start kanału dziś byłby trudniejszy, niż za te pół roku? Z pewnością nie. Zasięg multipleksu, na którym znajdzie się TV Puls 2 w tym roku już się nie zwiększy (dojdzie do tego dopiero w 2013, kiedy to zostaną uruchomione 2 ostatnie nadajniki MUX2). Dlatego równie dobrze TV Puls 2 mógłby wystartować teraz (czyt. styczeń/luty) i przynajmniej załapałby się na chłodne zimowe wieczory, kiedy to potencjalni widzowie mogliby go włączyć. Przy starcie w czerwcu, gdy jest ciepło i ludzie już tak nie przesiadują przed ekranem, walka o widza będzie trudniejsza.

A odpłatne wynajęcie swojego miejsca komuś innemu, bez żadnego wkładu Pulsu w tę stację, powinno być zabronione. Nie znam dokładnie tych przepisów dotyczących przyznawania miejsc w NTC, ale wydaje mi się, że skoro miejsce dostała TV Puls, to stację powinna uruchomić TV Puls (ew. wspólnie z partnerem, tak jak Stavka uruchomiła TTV wspólnie z TVN), a nie wynajmować to miejsce spółkom trzecim i jeszcze na tym zarabiać.
Awatar użytkownika
Dominik
VIP Expert
Posty: 2217
Rejestracja: 25 sie 2010, 13:03

Puls 2 (HD)

Postautor: Dominik » 01 mar 2012, 17:07

Wg. Rzeczpospolitej Puls 2 ruszy dopiero w lipcu, czyli na krótko przed ostatecznym terminem. A Dąbski już dawno zapowiadał, że najpóźniej ruszą na początku tego roku. Nie zdziwiłbym się, jakby do września nadawali cokolwiek, żeby tylko usunąć obraz kontrolny (tak jak zamierza to robić ATM do czerwca). Mam tylko nadzieję, że jednak nie okaże się, że Puls 2 będzie miał jakiegoś partnera, który będzie posiadał kilkadziesiąt procent udziałów w kanale tak, jak jest to w przypadku TTV i wg. media2.pl - ATM Rozrywka.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 13031
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
Lokalizacja: Starachowice

Puls 2 (HD)

Postautor: Karol » 02 mar 2012, 0:55

Ale jeśli tym partnerem byłaby firma, która nie posiada jak dotąd żadnego kanału w NTC, to jestem za tym, by nawiązali tego typu współpracę. Niestety "wyczyny", bo tak to ujmę, pana Dąbskiego nie pozwalają patrzeć z nadzieją w przyszłość, w której Puls, a tym bardziej dzięki uruchomieniu drugiego kanału, stałby się znaczącym nadawcą na polskim rynku. Cóż, DVB-T wyrównuje szanse nadawców naziemnych na pozyskanie widza, ale póki co nie przekłada się to na żadne konkretne wyniki, nie wspominając o braku działań ze strony takich telewizji jak Puls.
Awatar użytkownika
jack
Junior
Posty: 1201
Rejestracja: 11 mar 2010, 19:03

Puls 2 (HD)

Postautor: jack » 05 mar 2012, 4:44

Najlepiej i zarazem najprościej było by uruchomić TV Puls HD. Nie musieli by tworzyć żadnego nowego kanału praktycznie a był by dostęp w HD.
Nienawidzę TVP 1. I ogólnie całego TVP.
Awatar użytkownika
Direct
VIP Mod
Posty: 8499
Rejestracja: 10 maja 2009, 18:09
Lokalizacja: Śląsk

Puls 2 (HD)

Postautor: Direct » 26 mar 2012, 9:20

[url]satkurier.pl/news/73880/puls2-wystartuje-w-lipcu.html[/url]
SatKurier.pl pisze:Według Rzeczpospolitej Puls2 ruszy dopiero w lipcu br. - Nie ma sensu uruchamiania tego kanału do czasu nasycenia rynku urządzeniami do ich odbioru - powiedział Rzeczpospolitej Dariusz Dąbski, prezes TV Puls. Miesięczny koszt utrzymania stacji w ramach naziemnej telewizji cyfrowej oszacował na około 3 miliony zł.

Ze 2 lata temu Dąbski mówił, że są już gotowi do uruchomienia TV Puls 2. Ani słowem nie wspominał, że zamierza czekać na nasycenie rynku odpowiednim sprzętem odbiorczym.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 13031
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
Lokalizacja: Starachowice

Puls 2 (HD)

Postautor: Karol » 26 mar 2012, 12:29

Opowiada głupoty. A część kosztów związanych z nadawaniem i tak już ponoszą, bowiem i tak muszą dorzucać się do utrzymania multipleksu płacąc za dwa miejsca w nim i nadając tylko jeden program. To dopiero mądre.
Awatar użytkownika
Dominik
VIP Expert
Posty: 2217
Rejestracja: 25 sie 2010, 13:03

Puls 2 (HD)

Postautor: Dominik » 26 mar 2012, 16:00

Zapewne na początku myślał, że DVB-T to będzie hit i jak już obejmie swoim zasięgiem większą część kraju, to nagle pojawi się kupa telewidzów :) Niestety, jak widzimy jakość kanałów w DVB-T jest słaba, a co za tym idzie, ludzie nie przełączają się na sygnał cyfrowy. Zresztą zapowiadali też większe inwestycje na wrzesień przyszłego roku, ale z tego zrezygnowali, pewnie z tego samego powodu.
Na pewno woje też dało to, że nie ma obowiązku wciskania Pulsu 2 kablówkom na siłę, bo gdyby takowy był to pewnie dawno by ruszyli.
W obecnej sytuacji zdają sobie sprawę, że kanał będzie na podobnym poziomie, co TV6, więc muszą się liczyć z tym, że potencjalni widzowie to ci z naziemnej tv, bo kablówki tego kanału nie będą chciały.


Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości