Jak odbierać naziemnie TVN?

Dział poświęcony technologii naziemnej telewizji analogowej Polsce - pytania, problemy, dyskusje.
domi
Junior
Posty: 828
Rejestracja: 27 lip 2008, 11:37

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: domi » 28 lip 2008, 13:15

Mieszkam w południowo-zachodniej częsci woj. łódzkiego w Ożarowie. Mam takie male pytanie.
Weszłem na strone TVN-u i czytałem o nadajnikach. Na zachód najbliższe dwa nadajniki są w Częstochowie (215,25) i Opolu (567,25). Kiedyś pamiętam że było coś na częstotliwości nadajnika w Opolu ale bardzo słabiutko. Teraz wcale nie ma. Mam pytanie, czy da się kupić jakiś wzmacniacz do anteny czy coś w tym stylu aby odbierać sygnał TVN-u z któregoś z tych nadajników? Dla ułatwienia powiem że do Opola mam ok. 72 km. a do Częstochowy tak gdzieś 60-68 km. Bardzo proszę o pomoc.
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: Evil » 28 lip 2008, 13:24

abece pisze:Podobno TVN nie ma takiego zasiegu, jak np. TVP czy Polsat

Nie podobno, tylko na pewno :)
Awatar użytkownika
krystian1394
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 28 lut 2008, 10:05

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: krystian1394 » 28 lip 2008, 13:41

Ja mieszkam 60 km od Zielonej Góry i TVN-u w ogóle nie złapiesz prawie w LUBUSKIM chyba,że mieszkasz niedaleko Wrocławia.Dobrze,że jest cyfra
domi
Junior
Posty: 828
Rejestracja: 27 lip 2008, 11:37

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: domi » 28 lip 2008, 13:43

Czyli nie ma żadnej szansy na odbiór TVN-u?!
domi
Junior
Posty: 828
Rejestracja: 27 lip 2008, 11:37

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: domi » 09 sie 2008, 17:48

ale np. byłem w domu trochę dalej i tam odbierał TVN naziemnie (nienajlepiej ale odbierał- dało się obejrzeć)
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 10149
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
Kontaktowanie:

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: Poland » 09 sie 2008, 18:04

Może ci u których byłeś mają jakoś inaczej ukierunkowaną antenę. A próbowałeś z częstotliwościom TVNu dla Częstochowy ??Ja z kolei na czysty TVN nie mam szans, co najwyżej na dźwięk na jednym telewizorze i czasem na obraz z zakłóceniami (ale co najważniejsze z kolorem) i dźwiękiem na drugim telewizorze i to przez wideo.
Od 24.05.2006 do 27.08.2014 jako kisiel205 / Od 27.08.2014 jako Poland
Aktywnie najlepszy na forum już od 12 lat! Na moim koncie już ponad 10,000 postów!
BigSat
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2009, 21:08

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: BigSat » 31 mar 2010, 18:14

witam ja mieszkam w Dzierżoniowie (woj.Dolnośląskie 60km. od Wrocławia) i ma ten sam problem
Awatar użytkownika
telefan
Obserwator
Posty: 639
Rejestracja: 11 maja 2008, 18:36
Lokalizacja: powiat lipnowski | Warszawa

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: telefan » 31 mar 2010, 21:41

Szans na poszerzenie zasięgu nie ma wcale, jeśli coś to trzeba czekać na DVB-T. Jednakże jak wszyscy wiemy, wprowadzanie cyfrowego nadawania w Polsce idzie jak po grudzie. Fedyne co zostaje to platformy i TnK.

@BigSat: Cieżko jest mi to określić, ale Żórawina ma słabszy zasięg w porówaniu ze Ślęzą.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1342
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontaktowanie:

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: Kpc21 » 02 kwie 2010, 23:29

BigSat. Najbliższe twoje nadajniki TVN to Żórawina (w pobliżu Wrocławia) i góra Chełmiec koło Wałbrzycha. Oba nadają na tym samym kanale 56. Przy czym bardziej liczyłbym na odbiór z Żórawiny, bo co prawda Wałbrzych jest nieco bliżej, ale ma znacznie niższą moc nadajnika (Wrocław - 20 kW, Wałbrzych - 0,4 kW).

Tak więc najlepiej ustaw TV na kanał 56 i kręć anteną tak, aby złapać najlepszy sygnał. Teraz trzeba będzie kupić antenę kierunkową.

Największy zysk na tej częstotliwości będzie miała ta:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_25-41-60_A8820.htm
Najpierw zainstaluj ją z symetryzatorem (jak najwyżej), zobacz jaki będzie odbiór. Jeśli będzie niezadowalający, kupujesz wzmacniacz - tyle że tak, aby nie przesadzić. Myślę że 20 dB by w zupełności wystarczyło.


@BigSat: Cieżko jest mi to określić, ale Żórawina ma słabszy zasięg w porówaniu ze Ślęzą.

Tutaj Ślęża jest po prostu bliżej, tak więc nic dziwnego że lepiej odbiera. Poza tym Ślęża ma znacznie większe moce nadawania.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
manol
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 sie 2010, 20:35
Kontaktowanie:

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: manol » 26 sie 2010, 20:03

Jest ciezko z tym tvn
Awatar użytkownika
Mocny FULL
Activist
Posty: 2632
Rejestracja: 27 lip 2010, 19:19
Lokalizacja: Essen [Deutschland]

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: Mocny FULL » 27 sie 2010, 15:59

Owszem ciężko, ale jak kupisz dobrą antenę analogową, to będziesz miał dobry odbiór, sam się przekonałem.
Srały muchy, będzie wiosna. Będzie trawka lepiej rosła - wł.

INNA
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Mod
Posty: 6364
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: Dijon » 27 sie 2010, 16:50

No po 47% pokrycia Polski to czego tu się spodziewać... Ja w 60 km od Wa-wy odbieram już lekko rozmyte TVN z analogu, no ale mam DVB-T które rekompensuje mi to.
Awatar użytkownika
embi
Junior
Posty: 1006
Rejestracja: 07 paź 2007, 19:13
Lokalizacja: kuj.-pom.
Kontaktowanie:

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: embi » 27 sie 2010, 20:09

Ja tam mieszkam ok. 30 km od Bydgoszczy i problemów z naziemnym odbiorem TVN nie mam żadnych, obraz jak żyleta z tym wyjątkiem, że czasem prześwituje TVP2 - choć już teraz sporadycznie, nie tak jak kiedyś.
Polsat-Włącz Emocje!
Warblade52
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 01 paź 2010, 16:11

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: Warblade52 » 30 paź 2010, 11:31

Ach.To były czasy!Kilka lat temu,kiedy nie mieliśmy kablówki,mojej babci tragicznie odbierało TVN.A u nas dobrze odbierało TVN.My mieszkamy 60 km.od Krakowa,na granicy Zakopanego i Krakowa(prawie tyle samo km.).
Jest kłopot:u nas odbierało tylko 5 kanałów:TVP1,TVP2,TVP INFO,POLSAT i TVN.A na dodatek 20-30 km od naszego miejsca zamieszkania u mojej cioci mimo,że nie miała kablówki odbierało te 5 i Tv 4 oraz Tv Puls.Jest na
to jakieś wytłumaczenie?Dobrze,że mamy teraz kablówkę,przypominam,że mieliśmy 2 anteny podłączone do 1.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1342
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontaktowanie:

Jak odbierać naziemnie TVN?

Postautor: Kpc21 » 30 paź 2010, 15:02

Jest na
to jakieś wytłumaczenie?

Tak. Lokalizacja obiektów nadawczych. I anteny odbiorcze.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?


Wróć do „Analogowa telewizja naziemna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość