#286 22.07.10 22:11

Kamil
Moderator
  Zadzwoń do mnie na Skype  

Re: Oprawy graficzne TVP

To bardzo dobra wiadomość - pierwsza seria jak na ten gatunek, była bardzo dobra.
Znacznie lepsza od miałkiej i odwlekanej do nieskończoności poprzedniej produkcji z Brodzik - Magdy M. emitowanej w TVN.

http://pulstv.eu/wp-content/themes/TheSource/images/light/logo.png
http://internetbezchamstwa.pl/images/button2.gif

#287 23.07.10 11:09

dlukasz
Użytkownik

Dziś w jinglu TVP2 zauważyłem że w prawym dolnym roku jest napis vod.tvp.pl

#288 23.07.10 12:53

3q33
Poster

Tak samo jest w dziennych jinglach reklamowych TVP1 - jest granatowy napis w białej obwódce w lewym dolnym rogu. A na TVP2 ten sam napis jest pogrubioną białą czcionką. Z resztą trudno się dziwić. Serwis ruszył niedawno i TVP zaczęła go właśnie promować.

EDIT : Napis vod.tvp.pl nie jest obecny w popołudniowych i wieczornych jinglach reklamowych TVP1.

Ostatnio edytowany przez 3q33 (23.07.10 23:26)

36.6 w sieci Plus - Twoja kasa starcza na dłużej. Szczegóły na (www.36i6.pl)
Do 17 sierpnia jestem na urlopie.

#289 23.07.10 23:51

zielarz155
Użytkownik

Przypomniało mi się, jak jakiś czas temu w taki sam sposób reklamowali serwis iletutego.pl tongue Mam nadzieję, że i z tego się wycofają tongue

#290 24.07.10 22:52

3q33
Poster

Reklama tego serwisu zapewne będzie conajmniej do końca wakacji, póki TVP1 i TVP2 nie wymienią opraw na jesienne smile.

#291 26.07.10 15:29

3q33
Poster

Wczoraj pod logotypem TVP2 w związku z promocją Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze widniało logo tego festiwal, a obok biały napis - dziś 20:00.

#292 29.07.10 22:09

3q33
Poster

Pomimo, że nowa oprawa belek do zapowiedzi TVP1 obowiązuje już od ponad miesiąca, to jednak zdarzają się zwiastuny, które opatrzone są jeszcze starymi belkami. Pierwszy z nich jest promocja serialu "Moda na sukces" opatrzona standardową belką TVP1 używaną w latach 2004-2010, który w letniej ramówce emitowany jest o 16:30 i 17:25 od poniedziałku do piątku. Drugi z nich, to zapowiedź wczorajszego filmu "Tomek i ja" z cyklu "Okruchy życia", która opatrzona była belką przeznaczoną dla pasm filmowych (m. in. "Okruchy życia", "Zakochana Jedynka") emitowaną od marca 2006 roku.

Poza tym dziś ok. 17:20 miała miejsce wpadka. Wyemitowano krótki wiosenny jingiel obowiązujący od 9 kwietnia do 20 czerwca br.

Na koniec warto zwrócić uwagę na spot "Wakacyjne megakumulacje TVP", w którym występują Grzegorz Miśtal i Agnieszka Szulim-Badziak. Pierwsze 10 sekund spotu toczy się w studiu oprawy TVP1, a Grzegorz Miśtal wita widzów i zachęca do konkursu, jakby zapowiadał jakąś pozycję programową. Haczyk chwytliwy, ale to już stało się normą w promocji tego typu loterii.

Ostatnio edytowany przez 3q33 (30.07.10 21:16)

#293 30.07.10 22:19

3q33
Poster

W TVP2 dziś pojawił się nowy lektor zapowiedzi podczas napisów końcowych danego programu z boku ekranu. Nie zmienili się lektorzy pozostałych zapowiedzi (Marcin Sakiewicz, Przemysław Nikiel).

Poza tym wiadomo jak wygląda system 2+1 w letniej oprawie zapowiedzi "Dziś wieczorem w Dwójce". Układ taki sam, jak w oprawie wiosennej (o czym pisałem 4. kwietnia br.), z tym, że w ostanim obrazku przedstawiającym zapowiedź Jedynki logo TVP1 jest nieco większe niż w wiosennej oprawie i umieszczone jest w lewym górnym rogu tego obrazka.

#294 10.08.10 12:52

3q33
Poster

Jedynka pomiędzy poszczególnymi pozycjalmi programowymi emituje kolejny reportaż dotyczący jesiennej ramówki. Tym razem reportaż przygotowany przez Redakcję Oprawy i Promocji TVP1 dotyczy kulis powstawania nowych odcinków serialu "Ojciec Mateusz". Zawartość merytoryczna bardzo podobna, jak w przypadku reportażu o serialu "Miłość nad rozlewiskiem".

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie rozpocznie się emisja zapowiedzi dotyczących jesiennej ramówki TVP.

#295 21.08.10 22:27

3q33
Poster

http://www.tvp.info/informacje/kultura/ … p1/2442669 - materiał "Wiadomości" z 19.08.2010 dotycząca jesiennej ramówki TVP1. Warto zwrócić uwagę na spot z logiem TVP1, który być może już niedługo pojawi się na antenie TVP1. Być może jest to zalążek jesiennej oprawy TVP1. Jako plansza do telebimu podczas tej konferencji został użyty napis "JESIEŃ W TVP1" (gdzie użyto loga) na tle jesiennych liści przykrywających jedno z teł używanych podczas wejść na studio oprawy TVP1.

TVP2 w poniedziałek rozpoczęła emisję zapowiedzi programów, które znajdą się w jesiennej ramówce. Na razie emitowana jest informacja o zgłoszeniach do nowego teleturnieju rodzinnego oraz zwiastuny 3 programów (VI serii Dr. House'a, III serii "Czasu Honoru" i nowych odcinków serialu "M jak Miłość") - w tych ostatnich występuje napis z animacją loga TVP2.
Dziś emisję zapowiedzi na jesień rozpoczęła Jedynka - na razie dotyczą one nowych odcinków "Plebanii" i serialu "Miłość nad rozlewiskiem" - te zwiastuny zostały użyte podczas czwartkowej konferencji prasowej.

Warto także dodać także:
-TVP1 wyemitowała w niedzielę 15 sierpnia reportaż przygotowany przez ROiP Jedynki dotyczący zdjęć do serialu "1920 Biało-Czerwone". Prowadzącym reportaż jest Maciej Adamiak (który wygrał program "Supertalent" emitowany jesienią 2006 roku na TVP2). Dwójka natomiast emituje reportaż przygotowany przez swoją Redakcję Oprawy i Promocji dotyczący III serii "Czasu Honoru". Oba reportaże mają bardzo podobną zawartość merytoryczną, jak reportaże o "Miłości nad rozlewiskem" i nowych odcinków "Ojca Mateusza".
- u dołu ekrau pojawiły się dwa specjalne belki-ozdobniki wyświetlane podczas poszczególnych programów w TVP1 i TVP2. Pierwszy ma kolor niebieski i dotyczy loterii "Wakacyjne Megakumulacje TVP", aby widzowie wysyłali SMS-y. Druga emitowana podczas powtórek serialu "Trzeci Oficer", to reklama płyt DVD z tym serialem (są na niej opakowania płyt, a na dole napis "Trzeci oficer już na DVD").
- tydzień temu TVP1 wyemitowała ponad 2-minutowy zwiastun filmu animowanego "Jak ukraść księżyc" produkcji Dreamworks. Na końcu jedna z postaci występująca w tym filmie ciągnie za linę albo przesuwa logo TVP1 na centrum (wyglądało tak, jak w tym filmie)
- w poprzednim i w tym tygodniu miała miejsce pierwsza zapowiedź "długoterminowa" użyciem nowej belki do zapowiedzi TVP1. Zapowiadaną pozycją były realcje z Rajdu Niemiec - eleminacji MŚ w rajdach samochodowych. W lewej stronie belki napisana była nazwa pozycji programowej (jak w standardowej belce), z prawej strony data "20-22.08.2010" napisana tą samą czcionka, co dzień emisji pod godziną w stardardowej belce.
- 6 sierpnia w związku z zaprzysiężeniem Bronisława Komorowskiego na urząd Prezydenta RP specjalne studio mieściło się w studiu oprawy TVP1 (z tego samego miejsca, co są wejścia podczas weekendy). Prowadzącym był Krzysztof Ziemiec, a jednym z gości  Michał Karnowski. Meble nieco inne, jak po katastrofie smoleńskiej (bez stołu, cieńsze krzesła), na ekranach było nieruchome logo TVP1 (kadr z jingla autorstwa Piotra Popielawskiego).

Ostatnio edytowany przez 3q33 (21.08.10 23:13)

#296 23.08.10 11:41

3q33
Poster

Uwaga! Informacja ta po raz pierwszy jest w internecie!

Wygląda na to, że oprawa "Kwiaty" to już tylko historia. TVP1 w ubiegłym tygodniu wprowadziła nową oprawę programu dnia wzorowana na jednej z animacji autorstwa Piotra Popielawskiego używanych podczas wejść prezenterskich na studio oprawy. Kolorystyka tła jest biało-niebieska, w lewym dolnym rogu jest duże logo TVP1. Nowa jest także oprawa muzyczna. Bez zmian pozostał sposób przedstawiania programu dnia, rozmieszczenie napisów, jak i czcionka. Poprzednia oprawa programu dnia (z oprawy "Kwiaty") obowiązywała od kwietnia 2006 roku (dwukrotnie zmieniono muzykę w październiku 2007 i w grudniu 2009).

TVP2 emituje już zapowiedź drugiej serii "Licencji na wychowanie" (emisja nowych odcinków od 13 września), która opatrzona jest na razie letnią belką.

Ostatnio edytowany przez 3q33 (23.08.10 11:47)

#297 23.08.10 11:56

tvkotlet
Użytkownik

Dziwne,bo jeszcze dokładnie tydzień temu z niedzieli na poniedziałek widziałem stara oprawę programu dnia obwiązującą od 2007 r.

#298 24.08.10 17:42

3q33
Poster

http://www.youtube.com/watch?v=BpNNT66WvGs - to nowa oprawa programu dnia TVP1. Czy jest dobra? To już niech każdy oceni sam według swojego gustu.

Na dzisiejszej konferencji prasowej zaprezentowano jesienną oprawę TVP2, która jest kontynuacją serii zapoczątkowanej 1 kwietnia 2010. Podobnie, jak oprawa letnia kolorystyka będzie fioletowo-pomarańczowa (z tym, że ten drugi będzie bardziej dominował w oprawie). Tłem będzie jesienny pomarańczowy las, a na fioletową trawę (typowo-jesienną) spadać będą pomarańczowe liście. Pomarańczowa cyfra "2" będzie trochę "okropiona". Autorem jesiennej oprawy TVP2 (podobnie jak oprawy wiosennej i oprawy letniej) jest Tomasz Bagiński, który tworzył także oprawę do Panoramy w 2005 roku i Teleexpressu w 2008 roku. Relację z konferencji oraz fragmenty jesiennej oprawy TVP2 można zobaczyć pod linkiem: http://www.tvp.pl/tvp2/galerie/A3uRE4OS … iF/2490400.

Na koniec reportaże dotyczące seriali TVP i zwiastuny:
http://www.tvp.pl/seriale/obyczajowe/cz … nu/2469142 - trzecia seria "Czasu Honoru", która będzie miała podtytuł "Wojna wywiadów"
http://www.tvp.pl/seriale/sensacyjne/19 … wone/wideo - seria reportaży o nowym serialu Jedynki "1920. Biało-czerwone"
http://www.tvp.pl/seriale/sensacyjne/oj … za/2447567 - zwiastun nowych odcinków "Ojca Mateusza"
http://www.tvp.pl/seriale/obyczajowe/do … nu/2424156 - reportaż o serialu "Miłość nad rozlewiskiem"
http://www.tvp.pl/rozrywka/programy-sat … ch/2441691 - zwiastun programu "Siara w kuluarach".
http://www.tvp.pl/rozrywka/aktualnosci/ … mu/2379569 - informacja o zgłoszeniach do programu "Wielka draka o dzieciaka"

Ostatnio edytowany przez 3q33 (24.08.10 19:39)

#299 24.08.10 17:58

Mocny FULL
Obserwator

@3q33
Ja raczej nigdy tej oprawy w swoim tv nie zobaczę, bo rzadko oglądam TV o 05:30 lub 06:00 rano.
Nie pamiętam, jaka była ostatnia oprawa, chyba przez częste jej zmienianie.

Pozdrawiam, Mocny FULL

#300 24.08.10 18:32

3q33
Poster

A czy tak trudno wejść na YouTube i wszystko zobaczyć i przypomnieć?

Przy okazji przed chwilą w Panoramie pokazali fragmenty jesiennej oprawy TVP2. Już mogę powiedzieć, że będzie jeszcze lepsza i bardziej dynamiczna od letniej, będą w niej różne motywy (m. in. "Dwójka" na latawcu, czy futerkowa Dwójka na niebie). Jak będzie reportaż Panoramy dostępny w internecie, to dam link.

Ostatnio edytowany przez 3q33 (24.08.10 18:33)

Stopka forum

© 2006-2010 Media2.pl | powered by PunBB

Wydawca serwisu Media2.pl - Kreativ Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.