TVP2 (HD)

Forum ogólnopolskich anten TVP.
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 39305
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38
x 1681
x 686

TVP2 (HD)

Post autor: Trzeciak » 11 gru 2010, 23:07

Jest już po gali Miss Polonia 2010. Zacznę od scenografii, która była świetna. Widać, że jej projektanci wzorowali się na... scenografii podczas ceremonii otwarcia i zamknięcia ZIO 2010 w Vancouver. Świetnie dopasowana do hali. Do prowadzenia, także nie mam się co przyczepić. Realizacja bardzo dynamiczna, szybkie były przejścia pomiędzy kolejnymi elementami gali i nie było zbędnego przeciągania. Trochę czepiam się do oprawy (m. in. rozdzielanie imion i nazwisk nazwą województwa), dość senna była oprawa muzyczna - nie trzymała w napięciu.
0 x
Pozdrawiam, Trzeciak
Awatar użytkownika
Direct
VIP Mod
Posty: 8794
Rejestracja: 10 maja 2009, 18:09
Lokalizacja: Śląsk
x 65
x 161

TVP2 (HD)

Post autor: Direct » 19 gru 2010, 21:33

http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny ... ms/3591492 - ciekawy materiał z "Magazynu Ekspresu Reporterów" z 14.12.2010. Ciekawy zwłaszcza dlatego, że TVP również podobne konkursy organizuje, a Michał Olszański, czyli główny prowadzący "Ekspres Reporterów", także w takich spotach autorstwa TVP występował. Zalatuje hipokryzją, co zresztą zostało zauważone na oficjalnym forum TVP: http://forum.tvp.pl/http://localhost/ph ... ic.php?t=5
0 x
Pozdrawiam, Direct
wizjatveu
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 sty 2011, 19:55

TVP2 (HD)

Post autor: wizjatveu » 15 sty 2011, 19:57

Jak informuje Presserwis mimo protestów Telewizja Polska nie zamierza przywrócić regionalnego pasma w Dwójce.
0 x
www.wizja-tv.eu - serwis o telewizji cyfrowej
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 39305
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38
x 1681
x 686

TVP2 (HD)

Post autor: Trzeciak » 15 sty 2011, 20:33

No i dobrze. Tu nawet nie chodzi tyle o przychody reklamowe, ale cyfryzację Polski (po przeprowadzeniu tego procesu TVP Info ma mieć 100 % pokrycia). Jestem ciekaw, czy tak samo będą protestować ludzie chcący przywrócić nadawanie analogowe, gdy zostanie wyłączone.
0 x
Pozdrawiam, Trzeciak
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

TVP2 (HD)

Post autor: Kpc21 » 16 sty 2011, 23:31

Likwidacja pasma regionalnego w TVP2 nie spowoduje rychłej cyfryzacji Polski. Tak naprawdę powinno być odwrotnie. Najpierw wprowadzamy telewizję cyfrową. Wtedy zasięg TVP1 = zasięg TVP2 = zasięg TVP Info, tak więc pasmo w TVP2 nie będzie już potrzebne.
0 x
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Awatar użytkownika
arnold44
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 lis 2010, 12:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

TVP2 (HD)

Post autor: arnold44 » 17 sty 2011, 10:53

Analogowe wyłączone? - he he proponuję przed wyborami to może być ciekawe doświadczenie - jak dobrze rozumiem anteny druciaki odejdą w zapomnienie czy się mylę?
0 x
tworzenie prezentacji multimedialnych - prezentacje multimedialne
Awatar użytkownika
Mattatyah_LION
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 wrz 2009, 8:30
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

TVP2 (HD)

Post autor: Mattatyah_LION » 17 sty 2011, 12:13

arnold44 pisze:Analogowe wyłączone? - he he proponuję przed wyborami to może być ciekawe doświadczenie - jak dobrze rozumiem anteny druciaki odejdą w zapomnienie czy się mylę?
Nie odejdą - sygnał cyfrowy odbiera się taką samą antenką tylko potrzebny jest tuner dvb-t (nowe telewizory go mają wbudowanego)
0 x
michael112
Obserwator
Posty: 561
Rejestracja: 26 gru 2008, 14:04

TVP2 (HD)

Post autor: michael112 » 17 sty 2011, 15:36

Apropo pasma regionalnego: To wcale nie jest tak, jak pisze 3q33, że chodzi o cyfryzację Polski. W niektórych rejonach nie można odbierać analogowego TVP Info, a DVB-T jeszcze nie zostało włączone. Żaden ośrodek poza TVP Warszawa nie nadaje na satelicie. Co za tym idzie - mieszkańcy takich miejsc W OGÓLE nie mogą teraz oglądać programów regionalnych, choćby mieli nie wiem jakie tunery (DVB-T czy dodatkowo płatna platforma satelitarna). Sądzę, że pasmo TVP2 mogłoby jednak pozostać do czasu uruchomienia DVB-T w całej Polsce, albo raczej - powinni się pośpieszyć z tą cyfryzacją. Docelowo, mam wielką nadzieję, że okienka regionalne zostaną wyrzucone nie tylko z TVP2, ale i z TVP Info i dostaną własny kanał. Z drugiej strony, wolę Panoramę Świat od Quadransu qltury, którym od kilku miesięcy raczyła tvp warszawa. O 16:00 nie było serwisu na żadnym kanale. Okienko mogłoby być np. o 15:30, rano albo o 18:30 - w czasie głównych serwisów infomacyjnych.
0 x
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

TVP2 (HD)

Post autor: Kpc21 » 17 sty 2011, 22:04

Ciebie TVP Warszawa raczyła Quadransem kultury. Ale ośrodki regionalne, których własne nadajniki mają znikomy zasięg, nadawały w tym paśmie lokalne wiadomości.
0 x
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
LaPatyk
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 29 gru 2010, 23:59

TVP2 (HD)

Post autor: LaPatyk » 18 sty 2011, 1:49

Co do ucyfrowienia. Mam nadzieję, że ludziska co już kupiły tunery za jakiś czas się nie natną, bo się okaże, że coś tam potrzeba innego.
0 x
Awatar użytkownika
Mattatyah_LION
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 wrz 2009, 8:30
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

TVP2 (HD)

Post autor: Mattatyah_LION » 18 sty 2011, 12:43

LaPatyk pisze:Co do ucyfrowienia. Mam nadzieję, że ludziska co już kupiły tunery za jakiś czas się nie natną, bo się okaże, że coś tam potrzeba innego.
jeśli jest mpeg-4 będzie ok
0 x
michael112
Obserwator
Posty: 561
Rejestracja: 26 gru 2008, 14:04

TVP2 (HD)

Post autor: michael112 » 18 sty 2011, 15:21

Kpc21 pisze:Ciebie TVP Warszawa raczyła Quadransem kultury. Ale ośrodki regionalne, których własne nadajniki mają znikomy zasięg, nadawały w tym paśmie lokalne wiadomości.
Boże! Toć właśnie piszę w obronie tych pasm. To była dygresja na marginesie.
Aczkolwiek, nie chciałbym być traktowany gorzej i jeśli inne ośrodki nadawały wówczas wiadomości, powinno być tak i w Warszawie. Zawsze można to potraktować jako dodatkowe wydanie popołudniowe. Ja bardzo chętnie oglądałem TKW o 16 przez pierwsze 2 miesiące pasma o tej porze - kiedy jeszcze był.
0 x
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6372
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 2
x 3

TVP2 (HD)

Post autor: Dijon » 29 sty 2011, 18:09

Czy na luty (lub na koniec stycznia) są już planowane jakieś pasma "Ferii z Dwójką"?
0 x
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6372
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 2
x 3

TVP2 (HD)

Post autor: Dijon » 30 sty 2011, 13:26

Albo ten film "Mózg" jest tak nagrany (letterbox) albo Dwójka coś namieszała...
Obrazek
0 x
Awatar użytkownika
Svipp
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 20 wrz 2009, 14:11
Lokalizacja: Warszawa

TVP2 (HD)

Post autor: Svipp » 30 sty 2011, 13:36

Tektura pisze:Albo ten film "Mózg" jest tak nagrany (letterbox) albo Dwójka coś namieszała...
[url]http://www.picturestack.com/390/405/49aasasal2N.th.jpg[/url]
Tak jest nagrany, wczoraj wieczorem na Jedynce była podobna sytuacja, mimo transmisji na "HD" :)
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Główne anteny TVP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość