TVP HD

Tematyczne stacje nadawane przez Telewizję Polską.
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46
x 1

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Evil »

To żadna lipa kolego...
ziaja
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2008, 12:15

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ziaja »

Nowe warszawskie emisje są również budowane już w HD mimo, ze aktualnie pracują w SD - tvp to już nie jest taki zaścianek jak wszyscy chcieli by widzieć
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2918
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 15
x 32

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

Nie za bardzo rozumiem twojego posta ziaja. Jakie emisje i jakie budowanie?
ziaja
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2008, 12:15

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ziaja »

Wyjaśnienie dla ludzi z poza branży - "emisje" - czyli "zespół emisji" to ta cześć telewizji w której realizowany jest i z której wychodzi sygnał dla poszczególnych anten - tvp1, tvp2, tvp info - miksuje się tam sygnały z poszczególnych studiów, z magnetowidów (teraz raczej serwerów wizyjnych), dokłada logo itp. Niedawno zostały wymienione, tzn zbudowane od nowa takie zespoły w warszawskim ośrodku tvp - o dziwo, na wyrost przystosowane do pracy w standardzie HD mimo, że w najbliższej przyszłości jeszcze nie jest planowane przejście w ten standard w 1ce 2ce czy info.
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2918
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 15
x 32

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

O trzeba tak pisać od razu! Przynajmniej się czegoś mądrego dowiedziałem. Ziaja dziękuję bardzo i będę pamiętał!
ziaja
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2008, 12:15

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ziaja »

Zresztą nie tylko zespoły emisji - każdy nowy sprzęt, inwestycja jest rozpatrywana pod kontem użyteczności w systemie HD - tvp stara się nadrobić zaległości. W planach są również 2-3 mniejsze wozy HD - choć aktualna sytuacja polityczna i niepewna przyszłość spółki trochę komplikują sytuacje.
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2918
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 15
x 32

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

A jak z systemem 16:9 czy wszystkie ośrodki regionalne są gotowe na nadawanie w tym formacie? Bo co raz więcej chyba tak? W jakim sytuacja jest najlepsza w którym jest najgorsza?
ziaja
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2008, 12:15

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ziaja »

Praktycznie wszystkie wozy transmisyjne i większość ośrodków terenowych mogą pracować w 16:9 - bo to niewielka modyfikacja w sygnale. Zresztą wiele programów rozrywkowych, sportowych czy kulturalnych w 16:9 nagrywanych jest w ośrodkach regionalnych lub wozami i sprzętem z "regionu" o czym przeciętny widz nie wie - dla większości ludzi tvp = warszawa.
Co do ośrodków regionalnych to poziom jest bardzo różny - najbardziej zaawansowane technologicznie i sprzętowo są Katowice, Łódź - bo są największe. Z oczywistych przyczyn małe, kilkunastoosobowe osobowe tzw "nowe" ośrodki jak Kielce czy Opole nie dysponują takim zapleczem - choć nowy sprzęt też jest kupowany na wysokim poziomie.
Wbrew ogólnie "sianej propagandzie" :P tvp nie odstaje sprzętowo i technologicznie od światowego poziomu a już na pewno nie od konkurencji - tak naprawdę większość programów HD emitowanych w polskiej konkurencji realizowana jest w SD (często sprzętem dzierżawionym od TVP) a potem upconvertowana do HD
Problemem tvp jest przede wszystkim złe zarządzanie, "czarny PR", słaba promocja i zakusy polityczne komplikujące cała sytuacje
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2918
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 15
x 32

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

To dlaczego zdecydowano emitować się TVP INFO tylko w połowie w 16:9? (Studio) Strasznie nurtuje mnie to pytanie, skoro na dzień dzisiejszy istnieje taka możliwość aby emitowano go w całości w tym formacie.
ziaja
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2008, 12:15

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ziaja »

Tego to najstarsi górale nie wiedzą :-) (sam się nad tym zastanawiam) - niestety problemem też jest bałagan, brak spójnej wizji, ciągła zmiana władz (tu ukłon w stronę wiejskiej) itd itp - gdyby sytuacja wyglądała jak na zachodzie - tzn abonament był ściągalny a jego przyznawanie i podział był poza doraźnym interesem polityków, tvp mogła by pracować spokojnie i żyć swoim życiem - wtedy na pewno prezentowała by lepszy poziom i techniczny i merytoryczny.
A co do samego formatu to jest problem od co najmniej 10 lat - mocher mówi "wszyscy mają elemisy", młodzież "wszyscy mają komputery", 30to latkowie "wszyscy mają plazmy" a prawda jak zwykle jest gdzieś po środku - tylko nikt nie potrafi podjąć "męskiej decyzji" i wziać tego na siebie. Zresztą tak jest we wszystkich stacjach - polsat sport i sport extra raz nadają 4:3 raz 16:9 anamorficznie czasem z kaszeta a zdarzało się też 14:9
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2918
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 15
x 32

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

Ale czy "Warszawa" nie widzi jaki błąd popełnia? Przecież oni się tym błaźnią...
ziaja
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2008, 12:15

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ziaja »

błażnia to delikatne określenie - to jest właśnie ten brak zarządzania - bo o formacie nie decydują już warunki techniczne - tylko brak jednoznacznej decyzji
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46
x 1

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Evil »

ziaja, Ty z TVP? :)
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2918
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 15
x 32

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

No jak widać. Mamy medialnych kolegów!
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46
x 1

TVP HD / TVP Premium HD

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Evil »

cmabb93 pisze:No jak widać. Mamy medialnych kolegów!
Nie on pierwszy i ostatni ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanały tematyczne TVP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Iluzjonista i 3 gości