TVP INFO (HD)

Tematyczne stacje nadawane przez Telewizję Polską.
Awatar użytkownika
kossa
VIP Expert
Posty: 1272
Rejestracja: 27 wrz 2009, 12:31
x 6

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kossa »

Centrum Informacji TVP dalej milczy. W Wiadomościach też nie było nawet na koniec wzmianki nt. TVP Info, tak samo w Panoramie Info brak informacji. Chyba nie zrezygnowali z jutrzejszej "ewolucji"? Jestem ciekaw tylko czy zmienią oprawę graficzną kanału, ale w sumie bym się nie zdziwił gdyby nic nie zmienili, a nawet nie dodali znaczka "HD". A to dlatego, że jak to określą, dopiero zaczynają proces przechodzenia na HD. No obym się mylił. Gdyby jednak w nocy zwiększyła się rozdzielczość z SD na HD, to pewnie sygnał stacji zniknie na jakiś czas z eteru. Jak rozumiem będzie ktoś nagrywał to nocne przejście na HD?
1000 postów minęło jak z pejcza strzelił ;)
----------------------------------------------------

Obrazek
morus1000
Junior
Posty: 1457
Rejestracja: 05 cze 2006, 16:44
x 31

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: morus1000 »

Jestem ciekaw, czy jutro pojawi się nowy pasek i belki wraz z oprawą graficzna. Mam nadzieje że pojawi się nowe. Oby oprawa podobna do czeskiej CT24.
Awatar użytkownika
Piotr6666
VIP Expert
Posty: 513
Rejestracja: 27 wrz 2009, 15:56

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piotr6666 »

Nikt nie zrezygnował, w serwisach cały czas mówili o przejściu na HD ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6381
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 4
x 7

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

Zapy, które wrzucał @Lord_info na poprzedniej stronie, a także te poniżej świadczą, że jakość obrazu z niektórych kamer w studiu poprawiła się i wygląda już na HD. Pytanie, tylko czy od jutra rana te kadry będą już rzeczywiście w tej jakości. Kwestią jest też grafika ekranowa, czy jest gotowa do emisji w HD. Na materiały reporterskie w wysokiej rozdzielczości bym raczej nie liczył. Może być też tak, że wszystko jutro skończy tylko tym, że w DVB-T w parametrach nadawania zostanie zmieniona rozdzielczość na 1920x1080, a wszystko będzie jeszcze w zwykłym upscalu. Ograniczony zasięg TVP Info HD tylko do DVB-T zapowiada, że nie będzie to jeszcze nadawanie w wysokiej rozdzielczości na dużą skalę, a zwykłe rozpoczęcie przygotowań. Przestrzegałbym też przed nadmiernymi ekscytacjami i oczekiwaniem na nową oprawę lub coś podobnego, bo nikt tego oficjalnie nie zapowiadał.
[ Spoiler ]
Edit: o 1:00 Info przełączyło się na HD. Jak na razie, tylko grafika ekranowa, oprawa graficzna (identy, dżingle) i bloki reklamowe są w tej jakości. Ciekawe, jak będzie w dzień, kiedy będą już premierowe programy.

https://youtu.be/s_iJUB3bFhk
[ Spoiler ]
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17303
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 567
x 2775

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Jedna kamera w HD, druga nie. :)

Grafika ekranowa w HD wygląda gorzej niż w SD. nie wyjaśnię jakim cudem :) Teraz widzę napis "POWTÓRKA" nie spasowany z logo, lecz przesunięty w lewo. Powtórka "W tyle wizji" w SD.
Awatar użytkownika
Jacek_TVPinfo
Obserwator
Posty: 745
Rejestracja: 17 sie 2008, 18:18

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Jacek_TVPinfo »

Z tego co widzę o poranku, to praktycznie nic się nie zmieniło... Grafika ekranowa nadal bez większych zmian, oprócz czcionki zegara i scrolla, z tego co zauważyłem (chyba, że są jakieś inne subtelne różnice nie do wychwycenia gołym okiem). Belki bez zmian- w porównaniu do scrolla wyglądają lekko komicznie- kontury czcionki są po prostu poszarpane...
Wygląda to tak, jakby starego malucha zeżartego przez rdzę, pomalowano farbą dla przykrycia...
Zobaczymy jak z czołówkami w Info Dniu.
Animacje w Poranku, takie jak np. "Serwis Info" dalej z niewielkim, żenującym czarnym "śladem" wskazującym, że system emisji dalej nie nadąża....
Obraz z kamer bynajmniej nie w HD. Może jest jedna nadająca w tej rozdzielczości- nie wiem, nie zauważyłem...
Także szału nie ma- kolejny bubel na pół gwizdka.
Może ktoś będzie w stanie zauważyć jakieś konkretniejsze zmiany?
Awatar użytkownika
pulkownik
VIP Expert
Posty: 10836
Rejestracja: 06 mar 2008, 20:39
x 894
x 2459

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pulkownik »

W UPC TVP Info nadaje w HD.
tvferdex97
Junior
Posty: 1430
Rejestracja: 14 maja 2014, 6:59
x 5
x 12

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: tvferdex97 »

A u mnie w NC+ jest w SD. Nie wiem czemu, brałem wyszukiwanie kanałów automatyczne i nic.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6381
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 4
x 7

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

Na razie TVP Info HD nie będzie dostępne drogą satelitarną.
Awatar użytkownika
Mateusz44
VIP Expert
Posty: 1419
Rejestracja: 07 maja 2012, 7:01
x 33
x 63

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mateusz44 »

Nie wiem czemu, ale kojarzy mi się obecna sytuacja z 14 Lutego 2011. :)
W Info wszystko robią na raty. A to pełne HD czyli pewnie z oprawą itp. ujrzymy dopiero w Styczniu 2017. ;) Albo może już w listopadzie. :)
Ale pewnie zanim do tego dojdzie, czeka nas przebudowa urządzeń w studiu, by wszystko było w pełnym HD, a nie jak teraz...
[ Spoiler ]
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17303
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 567
x 2775

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

To nie można najpierw wymienić sprzętu, a potem uruchamiać emisji w HD? Taki niepotrzebny pośpiech. Mało tego, żenada.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6381
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 4
x 7

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

Też nie rozumiem tej decyzji. Sam pasek i reklamy nie wystarczają aby już uruchamiać kanał HD. To musi być coś więcej, np. studio.
Awatar użytkownika
Ama18
VIP Expert
Posty: 1962
Rejestracja: 19 paź 2008, 20:04
x 80
x 119
Kontakt:

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Ama18 »

Uruchomili to uruchomili. Skoro już wcześniej wyłączyli Polonię to coś z miejscem musieli zrobić. Poza tym długoletnią tradycją w TVP Info są testy "na produkcji", podczas emisji. Może teraz też sobie potestują? ;)
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3883
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06
x 13

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: TiM »

Karol pisze:To nie można najpierw wymienić sprzętu, a potem uruchamiać emisji w HD? Taki niepotrzebny pośpiech. Mało tego, żenada.
Żenadą byłoby, gdyby ktoś dokleił znaczek "HD" do logo. Zauważcie, że cały czas (nawet teraz) nazywa się to "procesem przejścia do hd".
Tradycjonalista
Thinker
Posty: 5433
Rejestracja: 01 mar 2011, 15:04
Lokalizacja: Katowice
x 19
x 27

TVP INFO

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tradycjonalista »

Rano, po aktualizacji listy kanałów faktycznie, byłem zaskoczony tym że nie było dopisku HD. Ale teraz nie jestem. TVP INFO faktycznie musi się sprzętowo dostosować do HD.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanały tematyczne TVP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości