TVP INFO (HD)

Tematyczne stacje nadawane przez Telewizję Polską.
Awatar użytkownika
kossa
VIP Expert
Posty: 1272
Rejestracja: 27 wrz 2009, 12:31
x 6

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kossa »

Mam takie pytanie, bo chyba nie było o tym mowy wcześniej. A mianowicie, czy TVP produkuje dwie wersje kanału TVP INFO, tzn. wersję SD i HD, czy tylko HD? Wzorem konkurencji, czyli TVN24 i Polsat News, gdzie obie stacje są chyba na satelicie w SD i HD. Bo o ile jeśli dobrze kojarzę, to po wprowadzeniu kilka lat temu TVP 1 i TVP2 w wersji HD, to (chyba?) do tej pory są produkowane wersje SD. Co prawda naziemnie, w ramach DVB-T niedostępne, ale na satelicie te wersje są.
1000 postów minęło jak z pejcza strzelił ;)
----------------------------------------------------

Obrazek
Zdzichu
VIP Expert
Posty: 786
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:00
Lokalizacja: Radom
x 110
x 149

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Zdzichu »

Polsat News już chyba wyłączył kopie w SD, TVN24 nadal jest a co do TVP Info to nie wiem - w DVB-T i na satelicie jest ta wersja HD, więc nie wiem czy produkują feed w SD.

Co do Jedynki i Dwójki feed w SD leci chyba tylko do kablówek.
Awatar użytkownika
kossa
VIP Expert
Posty: 1272
Rejestracja: 27 wrz 2009, 12:31
x 6

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kossa »

Zdzichu pisze:Polsat News już chyba wyłączył kopie w SD, TVN24 nadal jest a co do TVP Info to nie wiem - w DVB-T i na satelicie jest ta wersja HD, więc nie wiem czy produkują feed w SD.

Co do Jedynki i Dwójki feed w SD leci chyba tylko do kablówek.
A właśnie tak myślałem, że wersja SD TVP 1 i TVP2 jest raczej w kablówkach. Pytanie się pojawia, po co robią sobie koszta produkują tą wersję, skoro występuje głównie w kablówkach? Bo na wszelkich platformach satelitarnych dominuje z pewnością wersja HD.
Co do TVP Info, jeśli są tacy konsekwentni, to oprócz stałej emisji HD i dodania znaczka "HD" do loga na ekranie,
to powinni dodać pełną nazwę, czyli "TVP Info HD" do ID nazw kanałów, które widnieją po wyszukaniu przez odbiornik tv. Tak jak jest to przy kanałach TVP1 i TVP2 w DVB-T. Chociaż w dzisiejszych czasach, gdy HD jest normą, to mogliby darować sobie zmianę loga na ekranie, wzorem zagranicznych stacji, które emitowane są w HD, a nie mają dopisku HD przy logo.
1000 postów minęło jak z pejcza strzelił ;)
----------------------------------------------------

Obrazek
Zdzichu
VIP Expert
Posty: 786
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:00
Lokalizacja: Radom
x 110
x 149

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Zdzichu »

@kossa: Część mniejszych kablówek rozprowadza pakiety również na starszych dekoderach MPEG-2, stąd pewnie potrzebny im przekaz SD, ponadto niektóre mają jeszcze resztkową ofertę analogową i do tego też potrzebne im przekazy w SD. Innych argumentów nie widzę.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17442
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 577
x 2826

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

@Zdzichu, analogowa Vectra w moim mieście ciągnie kilka kanałów z DVB-T i udostępnia ich sygnał downscalowany do PAL, np. TVP1 HD i TVP2 HD :-) Także w ofercie cyfrowej można spokojnie przetworzyć sygnał z Full HD do SD. Mylące pozostanie jedynie logo. Ale jak mówię - w analogu ono nie przeszkadza :-)
Zdzichu
VIP Expert
Posty: 786
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:00
Lokalizacja: Radom
x 110
x 149

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Zdzichu »

@Karol: A to nie wiedziałem nawet że tak robią, wydawało mi się że skoro TVP1 i TVP2 nadają w Vectrze w ofercie cyfrowej na pozycji 101 i 102 z tym gigantycznym logo co by wskazywało na SD, a wersje HD były na 111 i 112, to że do analogu biorą SD żeby nie downscalować. Muszę podłączyć kiedyś kabel antenowy z dekodera do telewizora i sprawdzić co zostało jeszcze w analogu. Byłem jakiś czas temu u babci i na ponad połowie zaprogramowanych dawniej kanałów w analogu ''padał śnieg''.
Awatar użytkownika
kossa
VIP Expert
Posty: 1272
Rejestracja: 27 wrz 2009, 12:31
x 6

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kossa »

Włączyłem dzisiaj Info ok. 10:15 i leciał już Info dzień. Czy ktoś wie dlaczego? Zmiana na stałe, czy tylko dzisiaj? Do której trwał Poranek Info w takim razie?
1000 postów minęło jak z pejcza strzelił ;)
----------------------------------------------------

Obrazek
tv_fan
Obserwator
Posty: 472
Rejestracja: 06 gru 2016, 20:08
x 18
x 44

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: tv_fan »

Faktycznie, dziś o 10 A. Oszczyk i M. Rykowski pożegnali się i zaprosili na Info Dzień.

A Info Dzień skończył się wcześniej - już o 15:55 rozpoczęła się Panorama Info.

No i Panorama Info trwała godzinę.
Awatar użytkownika
Jacek_TVPinfo
Obserwator
Posty: 745
Rejestracja: 17 sie 2008, 18:18

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Jacek_TVPinfo »

Nagrał ktoś przejście z Poranka do Info Dnia? O ile w ogóle było.
bastus18
Junior
Posty: 1003
Rejestracja: 23 sty 2014, 7:17
Lokalizacja: Kraków
x 6
x 18

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: bastus18 »

W styczniu nowe programy w TVP Info - wynika z materiału w Wiadomościach.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6398
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 5
x 9

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

Do tych nowych programów wg ramówki dla prasy można chyba będzie zaliczyć "Woronicza Plus" (niedziela zaraz po "Woronicza 17") i "Studio Zachód" (niedziela 18:30).

No cóż, można powiedzieć: nowy rok, nowe Info. To jest coś co się nie zmienia od lat, nie ważne kto jest prezesem TVP i jaka partia rządzi. Ta Woronicza Plus to pewnie będzie podobna "dyskusja" jak w W17, ale z udziałem publicystów - bo na jaką formułę niż (konserwatywne) gadające głowy może być stać obecne TVP Info...
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 14280
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
x 18
x 191
Kontakt:

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

Woronicza Plus w takim razie przypominać może "Loże Prasową" z TVN 24. Studio Zachód to pewnie już trzecia kontra po Studiu Świat i Studiu Europa do programu Marii Przełomiec czyli Studia Wschód.
Poland - Aktywnie najlepszy!
Awatar użytkownika
rafik
VIP Expert
Posty: 1337
Rejestracja: 31 sty 2010, 13:10
x 99
x 57
Kontakt:

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: rafik »

Bardziej "Woronicza Plus" może przypominać "Głos Mediów", który został zlikwidowany po przejęciu władzy w TVP przez obecnie rządzących. Swoją drogą, szkoda, że nie wrócono do tego programu, tylko tworzą nowy program.
Dziękuję, że przeczytałeś/aś mój post :) Jeżeli chcesz, odpisz :)
[ Spoiler ]
darotv
Obserwator
Posty: 406
Rejestracja: 13 wrz 2017, 9:10
x 3
x 54
Kontakt:

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: darotv »

Zdaje się ze Głos Mediów zlikwidowano wprowadzając Salon Dziennikarski jako audycje tego samego typu. Tak czy tak W17 ma jakiś tam pogłos (głównie za sprawą stronniczego prowadzącego) wiec i tworzenie mutacji programu może przynieść antenie jakąś tam korzyść :)
Parowka09
VIP Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 12 lis 2014, 16:06
x 513
x 62

TVP INFO (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Parowka09 »

Jutrzejszy Poranek TVP Info będzie w Bischofshofen.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanały tematyczne TVP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości