TV4 (HD)

Dział poświęcony ogólnopolskim kanałom Grupy Polsat.
kacper3100
Activist
Posty: 3937
Rejestracja: 06 lut 2016, 9:13
Kontaktowanie:

TV4 (HD)

Postautor: kacper3100 » 09 paź 2018, 15:15

Ten ident jest z okazji z 100-lecia niepodległości?
Awatar użytkownika
mateusz_71
VIP Expert
Posty: 2522
Rejestracja: 08 cze 2013, 9:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

TV4 (HD)

Postautor: mateusz_71 » 31 paź 2018, 8:57

TV4 podczas zapowiedzi kilku pozycji programowych używa obecnie belki z odpowiednią informacją. Wcześniej pojawiał się dżingiel "ogłoszenie nadawcy".

vlcsnap-00025.png
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 35278
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38

TV4 (HD)

Postautor: Trzeciak » 31 paź 2018, 9:00

I to nie pierwszy raz. Już w latach 2013-2015 pojawiała się ta belka, tyle że obok logo ekranowego. :)
Pozdrawiam, Trzeciak
Frontowiec
VIP Expert
Posty: 3616
Rejestracja: 18 sty 2017, 13:24
Lokalizacja: Szczecin / Kamień Pomorski
Kontaktowanie:

TV4 (HD)

Postautor: Frontowiec » 31 paź 2018, 9:27

TV4 zaczęła powtarzać ''Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia''. Emisja od poniedziałku do piątku o godz. 10:00.
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 35278
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38

TV4 (HD)

Postautor: Trzeciak » 09 lis 2018, 11:17

mateusz_71 pisze:W TV4 pojawia się nowy "ident" - z orłem.


Od poniedziałku na bazie tej animacji Czwórka ma dżingle reklamowe oczywiście z logo stacji. :)
Pozdrawiam, Trzeciak
ManiakTV
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 05 wrz 2018, 12:10

TV4 (HD)

Postautor: ManiakTV » 10 lis 2018, 15:08

Polsat dla TV4 umieścił flage Polską, obok loga a nad flagą liczba 100 - oznaczająca jako STO latek Niepodległości w Polsce!
leszczak
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 17 mar 2010, 15:33

TV4 (HD)

Postautor: leszczak » 16 lis 2018, 19:44

Nie wiem, czy ktoś już o tym pisał ale nie znalazłem tej informacji na forum. Otóź: 4 w wersji HD ma od jakiegoś czasu w logo dopisek HD w tym samym miejscu co 6, czyli na górze po prawej stronie. Nie wiem kiedy to zmienili. Logo teraz wygląda bardziej subtelnie. Przynajmniej robi takie wrażenie. Choć Polsatowski dopisek HD też nie był wcale brzydki
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 13460
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
Lokalizacja: Starachowice

TV4 (HD)

Postautor: Karol » 16 lis 2018, 19:46

Właśnie miałem o tym wspomnieć. Jednak wolę styl "HD" Polsatu niż TV6 :-)
Awatar użytkownika
waldus_5
Junior
Posty: 1238
Rejestracja: 25 sty 2009, 16:12
Kontaktowanie:

TV4 (HD)

Postautor: waldus_5 » 16 lis 2018, 20:07

Zmiana zauważalna, też nie wiem od kiedy.
Dla mnie na plus, lubię jak informacja o jakości HD jest "subtelna" np. Canal+, a nie nachalna jak w HBO czy tvn HD. Jednocześnie uważam, że to krok w dobrą stronę, czekam aż inne stacje (w tym TVP, Polsat, tvn) trochę przestaną tak bić tym HD, kiedyś to miało sens, ale na dzień dzisiejszy to takie cebulactwo ....
Wybieranie spośród Faktów tylko tych Wiadomości, które składają się na wyimaginowaną spójną Panoramę Wydarzeń jest zwykłym tchórzostwem informacyjnym i formą ucieczki od rzeczywistości.
leszczak
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 17 mar 2010, 15:33

TV4 (HD)

Postautor: leszczak » 16 lis 2018, 20:33

Może to jakiś etap powolnego wycofywania z logotypów kanałów Polsatu dopisku HD? Najpierw usuną go z logotypow a pozniej po cichu usuną w ogole? Wszak HD jest już standardem nawet w mniejszych, lokalnych telewizjach.
Awatar użytkownika
mateusz_71
VIP Expert
Posty: 2522
Rejestracja: 08 cze 2013, 9:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

TV4 (HD)

Postautor: mateusz_71 » 16 lis 2018, 20:33

Natomiast logo w TV4 SD jest teraz animowane podczas wejścia na ekran - tak samo jak do tej pory było tylko w wersji HD. Animacja pojawia się od 10 listopada (pojawienie się ozdobnika przed świętem Niepodległości), a w wersji kolorowej została ona wprowadzona w nocy z 12 na 13 listopada.

vlcsnap-00001.png
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 13460
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
Lokalizacja: Starachowice

TV4 (HD)

Postautor: Karol » 16 lis 2018, 20:45

Powód zmiany logotypu może być bardziej prozaiczny - jakaś zmiana w sposobie emisji sygnału. Wcześniej nie można było na logo nakładać znaczka "HD", bo był jego częścią (tak jak w Polsat HD, TVN HD, itd.), trzeba było generować oddzielny logotyp dla wersji SD i HD. Teraz wystarczy wrzucić dopisek tekstowy obok logo i wszystko pewnie jedzie z jednego playoutu - stąd animacja logo pojawiła się także w wersji SD. Zabieg stosowany w kanałach tematycznych TVN. Napis specjalnie wrzucany jest tylko do wersji HD.
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 10978
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
Kontaktowanie:

TV4 (HD)

Postautor: Poland » 16 lis 2018, 20:53

Ciekawe czy po jakimś czasie to wejdzie też do stacji polsatowskich bo ten napis HD psuje trochę od strony estetycznej.
Od 24.05.2006 do 27.08.2014 jako kisiel205 / Od 27.08.2014 jako Poland
Aktywnie najlepszy na forum już od 12 lat! Na moim koncie już ponad 10,000 postów!
leszczak
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 17 mar 2010, 15:33

TV4 (HD)

Postautor: leszczak » 16 lis 2018, 21:00

Niby playout może i taki sam, logo to samo (tylko z dopiskiem) ale na przykład inne oznaczenie wiekowe już różni HD od SD na Polsatowskich kanałach :)
ManiakTV
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 05 wrz 2018, 12:10

TV4 (HD)

Postautor: ManiakTV » 29 lis 2018, 19:13

Od soboty ( w każdy weekend) Flinstonowie!
I co dziwne, oznaczenie jako 12+


Wróć do „Główne anteny Polsatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość