TVN (HD)

Dyskusje o telewizji TVN.
Awatar użytkownika
Peter Parker
VIP Expert
Posty: 1200
Rejestracja: 21 wrz 2007, 22:38
Lokalizacja: Dolna Łužyca
x 1
x 1

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Peter Parker »

Powtarzam po raz kolejny - TVN jest nadawany naziemnie w 16:9. Dodatkowo od 3 dni "Fakty" idą w 16:9 (wcześniej szły w 4:3). A nowa oprawa jest w TVN HD i TVN DVB-T w 16:9, na TVN SD (tym, które jest w platformach itd) - w letterboxie.
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 3003
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 55
x 104

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

A ty mnie masz za idiotę i myślisz, że o tym nie wiem, że na multipleksie tvn testowo nadawany jest w 16x9?
I chyba logiczne, jest to, że oprawa jest nadawana w DVB-T i TVN HD w 16x9 tak jak pozostałe programy nagrywane w tym formacie.
szap
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 sty 2009, 4:14

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: szap »

Użyli także dziś wcześniej nie używanych ID oraz otwarcia reklamy, ID ten z jakby iskrzeniem na początku, bardzo dynamiczny i trochę nietypową muzyką w porównaniu z resztą jingli.
Awatar użytkownika
Peter Parker
VIP Expert
Posty: 1200
Rejestracja: 21 wrz 2007, 22:38
Lokalizacja: Dolna Łužyca
x 1
x 1

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Peter Parker »

Ka.mil pisze:A ty mnie masz za idiotę i myślisz, że o tym nie wiem, że na multipleksie tvn testowo nadawany jest w 16x9?
I chyba logiczne, jest to, że oprawa jest nadawana w DVB-T i TVN HD w 16x9 tak jak pozostałe programy nagrywane w tym formacie.
Nie bulwersuj się :) Napisałeś "tylko w TVN HD" więc doprecyzowałem.

@szap - wreszcie wykorzystali jingle, które na swojej stronie pokazywał Velvet. I bardzo dobrze. Teraz oprawa wygląda jak oprawa porządnej stacji komercyjnej :)
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 3003
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 55
x 104

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

Jakbyś dobrze doprecyzował to napisał byś, że w DVB-T a nie naziemnie - bo równie dobrze mogło by to znaczyć, że w analogu :-) Ale zostawmy to :-) Oprawa głównie zyskała na dynamice i to się liczy :-)
skorupa2005
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 07 cze 2009, 22:56

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: skorupa2005 »

Oprawa zyskała raz - na dynamice. Dwa - na ostrości (poprzednia była jakoś dziwnie rozmazana - przejścia pomiędzy elementami). Trzy - logo jest znacznie mniejsze i nie "bije" po oczach.
szap
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 sty 2009, 4:14

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: szap »

Ciekawe czemu w wersji 4:3 nie były wykorzystywane...
Jeszcze wyjdzie na to, że to był false start i przestaną się pojawiać od nowego tygodnia :D
A szkoda by było, w mojej opinii jest na drugim miejscu z całej czwórki ;)


@ skorupa2005 -
Nie wiem czy piszesz o wersji SD czy HD, ale HD jest w końcu ostra bo jingle są natywnie w wysokiej rozdzielczość a zapowiedzi np. już są upscalowane, widać wyraźną utratę ostrości.
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 3003
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 55
x 104

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

Dlaczego? Po to aby po wprowadzeniu oprawy w 16x9 można było dodać coś nowego - zresztą to całkiem inny projekt (zwróćcie uwagę na pojawiające się logo - inna animacja). Po drugie, już nigdy nie wrócą do oprawy w 4x3 - to pewne :-) Cóż to takiego Imo? Może ktoś z drogich forumowiczów mógłby mi pomóc?
szap
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 sty 2009, 4:14

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: szap »

Przełożone już na polski :)
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 3003
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 55
x 104

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

To, po co edytowałeś posta @szap? Spokojnie mogłeś to napisać to w tym wyżej :-) Pomyśl :D
szap
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 sty 2009, 4:14

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: szap »

Pomyślałem i uznałem, że będzie lepiej ;)
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3909
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06
x 2
x 26

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: TiM »

Świetny ruch. Warto dodać, że zmodyfikowana również belki (są bardziej podobne do tych z 2003-2007). Dobra robota panów z TVN (te nowe dźwięki i niebieski został bardziej wyszczególniony). Przy okazji, czy mi się wydaje, czy przez te ''modyfikacje'' zniekształciło się trochę ''kółko'' w belce?

PS: Proszę o zapy lub nagranie nowych jingli.
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35
x 8

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Ice »

Dobra robota, ale panów z Velvetu.
http://tvnmaniak.pl/news/20090801.htm
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3766
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 160
x 192
Kontakt:

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SNOL »

Nie wiem, czy zauważyliście, ale dzisiaj na antenie było słychać innego lektora, niż dotychczas. Np. podczas napisów filmu "Dziwna para 2" zaraz przed "Faktami" nowy głos zapowiadał propozycje TVNu na wieczór. Lektor ten w spotach zapraszał również na wieczorny koncert TVNu z okazji 65. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. Dotychczasowy głos (pana niegdyś grającego magika w programie dla dzieci na TVP1) można było usłyszeć przy zapowiedziach filmów, które pojawiły się już kiedyś na antenie TVN.
Podobna sytuacja miała miejsce podczas zmiany oprawy graficznej kanału. Od 1 stycznia 2008 roku przez kilka dni widzowie słyszeli innego lektora niż dotychczas.
Chyba że "pan magik" (w moim umyśle już chyba zawsze tak będę go nazywał :P) miał ostatnio chrypkę...
Tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad 13 lat.
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3909
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06
x 2
x 26

TVN (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: TiM »

Nie chodzi ci czasem o lektora TVN7 który co jakiś czas zapowiada niektóre pozycję także na TVN'ie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Główne anteny TVN”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości