montaż cyfry +

Tematy oraz posty nie pasujące do tego forum.
yoooiwi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2007, 10:56

montaż cyfry +

Post autor: yoooiwi » 30 wrz 2007, 11:01

Witam!!
Mam pytanie! Kupilismy z rodziną wczoraj dekoder i cały sprzęt do odbioru Cyfry +. Niestety mamy problem ze znalezieniem sygnału, antena jest dobrze zainstalowana, w dobrym kierunku, ale mimo wszystko sygnał pojawia się góra na parę sekund i znika. Na infolinii cyfry powiedzieli, że bez instalatora nie da rady.
Czy ktoś wie jak to trzeba ustawić, żeby funkcjonowało i czy naprawdę potrzebny jest specjalistyczny sprzęt do tego.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Iwona
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

montaż cyfry +

Post autor: gosc » 30 wrz 2007, 14:00

Jeśli pojawia se obraz to jest to kwestia ustawienia anteny. Nie jest to b. trudne ale jak się samemu nie da rady to pewnie lepszy instalator niż większa antena na której łatwiej złapać sygnał. Te od C+ są dość małe.
yoooiwi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2007, 10:56

montaż cyfry +

Post autor: yoooiwi » 30 wrz 2007, 14:29

Ogółem pojawia sie krótko sygnał, a jak chcemy przejsc do wyszukiwania kanałów to on nagle ginie:( Czy to normalne?? Czy moze mamy coś nie tak z antena lub dekoderem?
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16148
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

montaż cyfry +

Post autor: Karol » 30 wrz 2007, 17:39

Zapewne nie wyłapuje on wszystkich transponderów na Hot Birdzie. Ponawiam to, co napisał kolega gosc: jest to kwestia dokładnego ustawienia anteny, ponieważ nie wszystkie trasnpondery nadają z taką samą mocą.
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

montaż cyfry +

Post autor: gosc » 30 wrz 2007, 19:11

A ja dodam że zdania "jak chcemy przejsc do wyszukiwania kanałów to on nagle ginie" kompletnie nie rozumiem.
yoooiwi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2007, 10:56

montaż cyfry +

Post autor: yoooiwi » 30 wrz 2007, 19:54

Tzn. sygnał pojawiał się i gdy przechodzilismy do wyszukiwania programów (kolejny etap według instrukcji) sygnał ginął. No i właśnie ze znalezieniem sygnału mamy największy problem.
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

montaż cyfry +

Post autor: gosc » 30 wrz 2007, 20:09

Jaki tuner?
yoooiwi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2007, 10:56

montaż cyfry +

Post autor: yoooiwi » 30 wrz 2007, 20:31

tuner Thomson, terminal Mediasat
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16148
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

montaż cyfry +

Post autor: Karol » 30 wrz 2007, 21:10

Przecież tuner i terminal to jedno i to samo... Więc albo masz Thomsona albo Mediasata :)
yoooiwi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2007, 10:56

montaż cyfry +

Post autor: yoooiwi » 30 wrz 2007, 21:23

W instrukcji jest napisane Mediasat, no ale jak włączamy tuner to jako producent widnieje Thomson Multimedia, wersja 45.
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

montaż cyfry +

Post autor: gosc » 30 wrz 2007, 22:13

Ma terminal Mediasat firmy thomson. Ja nie mam pomysłu co oprócz anteny można zrobić. Od pomysłów jest pomoc techn. Cyfry+.
Awatar użytkownika
Axel
Activist
Posty: 2722
Rejestracja: 25 maja 2006, 0:21
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

montaż cyfry +

Post autor: Axel » 30 wrz 2007, 22:25

Po prostu zamow technika z Cyfry+ i on ci przyjdzie i specjalnym urządzeniem ustawi. Jak masz antenie kupioną od Cyfry+ to chyba nic nie zapłacisz ale jak masz własną antenę to za robociznę chyba 40zl trzeba będzie zapłacić.
yoooiwi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2007, 10:56

montaż cyfry +

Post autor: yoooiwi » 30 wrz 2007, 22:34

No własnie tu jest problem, że w punkcie dystrybucji u mnie w mieście wogóle nam nie zaproponowali montera, od razu na start się spytali do czego będziemy montować, czy do ściany, czy do barierki. Jak zadzwoniliśmy do Biura Technicznego, to powiedzieli nam, że obowiązkiem jest zaproponowac nowym klientom montera, no ale jeśli uu nas tak nie było to oni nic nie poradzą na to. No i jesteśmy w kropce, bo punkt przedstawicielstwa u nas w mieście jest w sklepie AGD i oni montera nie mają :(
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

montaż cyfry +

Post autor: gosc » 30 wrz 2007, 22:58

I sklepu sat. też nie ma???????????
yoooiwi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 wrz 2007, 10:56

montaż cyfry +

Post autor: yoooiwi » 30 wrz 2007, 23:12

Jest, jest, jutro się tam przejdę, to może kogoś nam polecą. No ale nie zdawaliśmy sobie sprawy, że tyle problemu będzie z tym :( Spoko, rozumiem, że nie mam odpowiedniego sprzętu i potrzebny jest specjalista, no ale nawet w umowie jest napisane, że Cyfra+ oferuje montera, oczywiście na koszt klienta, ale mamy pecha, bo u nas w mieście oni żadnego nie mają. No i jesteśmy zdani na siebie ...
Zablokowany

Wróć do „Kosz”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości