Strona 1 z 2

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 11:01
autor: yoooiwi
Witam!!
Mam pytanie! Kupilismy z rodziną wczoraj dekoder i cały sprzęt do odbioru Cyfry +. Niestety mamy problem ze znalezieniem sygnału, antena jest dobrze zainstalowana, w dobrym kierunku, ale mimo wszystko sygnał pojawia się góra na parę sekund i znika. Na infolinii cyfry powiedzieli, że bez instalatora nie da rady.
Czy ktoś wie jak to trzeba ustawić, żeby funkcjonowało i czy naprawdę potrzebny jest specjalistyczny sprzęt do tego.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Iwona

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 14:00
autor: gosc
Jeśli pojawia se obraz to jest to kwestia ustawienia anteny. Nie jest to b. trudne ale jak się samemu nie da rady to pewnie lepszy instalator niż większa antena na której łatwiej złapać sygnał. Te od C+ są dość małe.

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 14:29
autor: yoooiwi
Ogółem pojawia sie krótko sygnał, a jak chcemy przejsc do wyszukiwania kanałów to on nagle ginie:( Czy to normalne?? Czy moze mamy coś nie tak z antena lub dekoderem?

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 17:39
autor: Karol
Zapewne nie wyłapuje on wszystkich transponderów na Hot Birdzie. Ponawiam to, co napisał kolega gosc: jest to kwestia dokładnego ustawienia anteny, ponieważ nie wszystkie trasnpondery nadają z taką samą mocą.

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 19:11
autor: gosc
A ja dodam że zdania "jak chcemy przejsc do wyszukiwania kanałów to on nagle ginie" kompletnie nie rozumiem.

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 19:54
autor: yoooiwi
Tzn. sygnał pojawiał się i gdy przechodzilismy do wyszukiwania programów (kolejny etap według instrukcji) sygnał ginął. No i właśnie ze znalezieniem sygnału mamy największy problem.

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 20:09
autor: gosc
Jaki tuner?

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 20:31
autor: yoooiwi
tuner Thomson, terminal Mediasat

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 21:10
autor: Karol
Przecież tuner i terminal to jedno i to samo... Więc albo masz Thomsona albo Mediasata :)

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 21:23
autor: yoooiwi
W instrukcji jest napisane Mediasat, no ale jak włączamy tuner to jako producent widnieje Thomson Multimedia, wersja 45.

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 22:13
autor: gosc
Ma terminal Mediasat firmy thomson. Ja nie mam pomysłu co oprócz anteny można zrobić. Od pomysłów jest pomoc techn. Cyfry+.

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 22:25
autor: Axel
Po prostu zamow technika z Cyfry+ i on ci przyjdzie i specjalnym urządzeniem ustawi. Jak masz antenie kupioną od Cyfry+ to chyba nic nie zapłacisz ale jak masz własną antenę to za robociznę chyba 40zl trzeba będzie zapłacić.

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 22:34
autor: yoooiwi
No własnie tu jest problem, że w punkcie dystrybucji u mnie w mieście wogóle nam nie zaproponowali montera, od razu na start się spytali do czego będziemy montować, czy do ściany, czy do barierki. Jak zadzwoniliśmy do Biura Technicznego, to powiedzieli nam, że obowiązkiem jest zaproponowac nowym klientom montera, no ale jeśli uu nas tak nie było to oni nic nie poradzą na to. No i jesteśmy w kropce, bo punkt przedstawicielstwa u nas w mieście jest w sklepie AGD i oni montera nie mają :(

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 22:58
autor: gosc
I sklepu sat. też nie ma???????????

montaż cyfry +

: 30 wrz 2007, 23:12
autor: yoooiwi
Jest, jest, jutro się tam przejdę, to może kogoś nam polecą. No ale nie zdawaliśmy sobie sprawy, że tyle problemu będzie z tym :( Spoko, rozumiem, że nie mam odpowiedniego sprzętu i potrzebny jest specjalista, no ale nawet w umowie jest napisane, że Cyfra+ oferuje montera, oczywiście na koszt klienta, ale mamy pecha, bo u nas w mieście oni żadnego nie mają. No i jesteśmy zdani na siebie ...