Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Bardzo nieaktualne tematy z naszego forum.
Shiryou
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 08 wrz 2007, 16:58

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Shiryou » 08 wrz 2007, 17:03

Cześć,
mam takie pytanie. Wczoraj kupiłem sobie laptopa, i chciałem zrobić sieć w domu złożoną z jednego PC i tego laptopa. Kupiłem kabelek, ustawiłem IP, bramki. Co prawda mogę wejść tylko z PC na laptopa, bo w drugą stronę wyskakuje mi: "\\nazwa_komputera nie jest dostępny......". Jeśli ktoś wie co z tym zrobić to proszę o pomoc. Ale bardziej interesuje mnie, czy jest możliwe, jednoczesne podłączenie przez dwa kompy do neta? Mam podłączony modem neo do PC.
Awatar użytkownika
Witu
VIP Expert
Posty: 1798
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:37
Lokalizacja: Tuchów (Małopolska)
Kontakt:

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Witu » 08 wrz 2007, 22:12

A czy ty tego neta w laptopie chcesz na określonym obszarze mieć bezprzewodowy czy z kablem? Bo wiem że mógłbyś sobie kupić router i neta masz już na laptopie i kompie.
Platforma N:
N-box HDTV Recorder pakiety: hity filmowe, dzieci, sport i motoryzacja, kultura nauka świat, HBO
Obrazek
Obrazek
Shiryou
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 08 wrz 2007, 16:58

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Shiryou » 08 wrz 2007, 22:14

Z kablem to raz...a dwa to tylko na jakis miesiac niecaly, a potem jade na studia wiec nie bede kupowałm routera;p da sie jakos bez niego tak zrobic?
Awatar użytkownika
Witu
VIP Expert
Posty: 1798
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:37
Lokalizacja: Tuchów (Małopolska)
Kontakt:

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Witu » 09 wrz 2007, 9:27

Wiem że można zrobić też tak, że będzie chodził net na drugim kompie, ale żeby chodził net na tym drugim kompie musi być włączony ten drugi komp. Ale zapomniałem jak to się robiło więc musisz pytać się jak to zrobić :)
Platforma N:
N-box HDTV Recorder pakiety: hity filmowe, dzieci, sport i motoryzacja, kultura nauka świat, HBO
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
RaPi
VIP Expert
Posty: 1874
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:38
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: RaPi » 09 wrz 2007, 10:01

Na PC włącz udostępnianie połączenia internetowego. Ustawiasz tą opcje we właściwościach danego połączenia w oknie połączenia sieciowe.
Shiryou
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 08 wrz 2007, 16:58

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Shiryou » 09 wrz 2007, 16:41

Hmm udostępniłem to połaczenie, ale jak próbuje sie podłaczyc z laptopa to wyskakuje mi bład 797 ;/próbowałem przeinstalowac cała aplikacje neo,ale nie pomogło;/
Awatar użytkownika
RaPi
VIP Expert
Posty: 1874
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:38
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: RaPi » 09 wrz 2007, 16:44

z laptopa sie nie laczysz. PC jest czaly czas włączony i połączony z internetem i wtedy powiniens moc smigac po stronach rowniez na laptopie...
Shiryou
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 08 wrz 2007, 16:58

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Shiryou » 09 wrz 2007, 17:48

hmm to ja nie wiem..moze w takim razie nie powinieniem instalować sterowników do modemu i neo w ogóle?, co? spróbuje je odinstalowac i wtedy sie sprawdzę:)
Awatar użytkownika
RaPi
VIP Expert
Posty: 1874
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:38
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: RaPi » 09 wrz 2007, 21:38

na laptopie nic nie instalujesz wpinasz tylko kabel sieciowy.
Modem jest podłączony pod PC i tam ma być zainstalowany i musi być zainicjowane połączenie
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16436
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Karol » 09 wrz 2007, 23:13

Jak dla mnie w kwestiach finansowych to nie ma sensu. Lepiej już sobie kupić router - nie jest to tanie, ale w porówaniu do większych rachunków na prąd, jest to wydatek jednorazowy, który po 4-5 miesiącach się zwraca.
Shiryou
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 08 wrz 2007, 16:58

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Shiryou » 09 wrz 2007, 23:15

Eh no nie wiem już co mam robić...zrobiłem tak jak napisałeś, ale dalej na laptopie sieć nie chodzi..wogóle z laptopa nie mogę się podłączyć do PC...tylko działa mi w drugą stronę, to znaczy z PC do laptopa...

Karol: mnie za pół miesiąca nie bedzie w domu, więc nie zwróci mi sie nic;p
Awatar użytkownika
Alan
VIP Expert
Posty: 474
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:20
Lokalizacja: Westcoast

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Alan » 10 wrz 2007, 9:26

Router na kabel kosztuje teraz 30-40 zł np. Asmax BR 704n+, w zasadzie żaden wydatek, nawet na pół miesiąca, a kiedyś może sie przydać. Ja taki mam już z pięć lat, wtedy płaciłem 200 zeta.
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Obrazek
Awatar użytkownika
Witu
VIP Expert
Posty: 1798
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:37
Lokalizacja: Tuchów (Małopolska)
Kontakt:

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Witu » 10 wrz 2007, 10:28

Dokładnie! Ja kilka lat temu za router zapłaciłem 400 zł a teraz co jest kwestia zlotówek.
Platforma N:
N-box HDTV Recorder pakiety: hity filmowe, dzieci, sport i motoryzacja, kultura nauka świat, HBO
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mario98
Junior
Posty: 896
Rejestracja: 24 maja 2006, 16:34
Kontakt:

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Mario98 » 10 wrz 2007, 16:28

Shiryou pisze:Eh no nie wiem już co mam robić...zrobiłem tak jak napisałeś, ale dalej na laptopie sieć nie chodzi..wogóle z laptopa nie mogę się podłączyć do PC...tylko działa mi w drugą stronę, to znaczy z PC do laptopa...

Karol: mnie za pół miesiąca nie bedzie w domu, więc nie zwróci mi sie nic;p
Pamiętaj, że jak chcesz się łączyć w obie strony musisz podpiąć się kablem krosowanym ;]
www.forum-soccer.home.pl


Kazik o Tusku: "Wku... mnie, że dozorca mojego kraju jest kretynem"
Maq
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 sie 2006, 12:08

Net na PC i laptopie naraz? Da się?

Post autor: Maq » 15 wrz 2007, 20:26

Ale na cholere mu taki Asmax BR 704n+ jak tutaj @Alan wspomniał, jak on nie ma wbudowanego modemu i tak czy siak aby udostępnić neta to będzie musiał to robić za pośrednictwem innego komputera, w tym przypadku to tylko zbędny wydatek.
A żeby udostępnić internet z jednego na drugi to trzeba mieć kabel sieciowy skrosowany, tak jak ktoś wspomniał wcześniej włączyć udostępnianie połączenia na komputerze do którego wpięty jest modem, a na laptopie w Opcjach Internetowych (znajduje się w IE) wejść do zakładki Połączenia i tam poprzez kreator wybrać że komputer łączy się poprzez sieć lokalną. Aby internet działał komputery nie muszą się widzieć w otoczeniu sieciowym, wystarczy aktywne połączenie sieciowe.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości