Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Bardzo nieaktualne tematy z naszego forum.
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: Artu » 03 kwie 2009, 12:35

Może potrzebujesz większej anteny?
tom2zagumnelit
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 06 kwie 2009, 13:26

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: tom2zagumnelit » 06 kwie 2009, 13:29

Mogę od czasu do czasu udzielić informacji, jeśli nie możesz sobie z czymś poradzić, albo czegoś nie rozumiesz.
Pozdrawiam, a dla niektórych do usłyszenia.
GG 10131742
Infolinia Ogólna
andzik80
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2009, 14:33

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: andzik80 » 15 kwie 2009, 14:36

Hejka!!!
Mam duzy problem z cyfrowym polsatem, niewiem dlaczego ale nie moge zlapac zadnego ale to zadnego sygnalu, ani gorny ani dilny pasek ani drgnie. Dekoder mam z polski satelite kupilam tutaj, kumpel zamontowal ja na scianie ale chyba nie odpowiednio.
Czy macie moze jakis kontakt z ludzmi ktorzy montuja polsat w uk.Sama raczej sobie z tym nie poradze.
Dzieki wielkie
Anka
kochaś
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 09 mar 2008, 0:38

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: kochaś » 15 kwie 2009, 21:19

A ten kolega to na pewno antenę zamontował odpowiednio? :P To znaczy na odpowiednią pozycję? A w ogóle to mógł sprawdzić czy działa, no ale tacy są "fachowcy"...
Furiat
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 22 wrz 2008, 7:54

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: Furiat » 16 kwie 2009, 11:20

Brak górnego paska = NIE podłączona antena.

Bez prawidłowego podłączenia można ustawiać i całe życie ;)
andzik80
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2009, 14:33

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: andzik80 » 16 kwie 2009, 13:20

Jestem pewna ze antena zastala podlaczona do dekodera, czy w takim wypadku jest wadliwa??Tzn LNB jest uszkodzone?Czy mozna to jakos sprawdzic?
Z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 16 kwie 2009, 17:50

Musisz odpowiednio ukierunkować antenę , aż pokaże Ci sygnał . LNB nie jest uszkodzone gdyż jest ono w tunerze i tylko w tunerze można je ustawiać . Proponuję nic nie mieszać w ustawieniach ( przywróć ustawienia fabryczne i tak pozostaw ) aż do chwili złapania sygnału . Na tym etapie nic więcej Ci nie poradzimy , gdy już będzie sygnał , napisz i dalej Ci pomożemy .
SAT_ANTHD
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 kwie 2009, 19:44

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: SAT_ANTHD » 22 kwie 2009, 7:59

Antena winna być w przypadku Cyfrowego Polsatu ustawiona na siłę sygnału conajmniej 60% - im więcej tym lepiej. Ustawienie na jednym kanale nie oznacza, że sygnał będzie identyczny na wszystkich pozostałych - sygnał dociera do anteny z danego transpondera o różnych częstotliwościach. Jeżeli nie jest uszkodzony tuner to w pierwszej kolejności proponuję sprawdzić konwerter. Istotna sprawa to wielkość anteny - im większa (np. 80-60 cm) tym lepiej. Małe anteny w UK ustawiane na HotBird nie do końca się sprawdzają (anteny takie są podatne na czynniki atmosferyczne - opady deszczu, chmury) a jak wiadomo w UK aura nie zawsze jest sprzyjająca. Aha i jeszcze jedno chyba nie do końca możesz liczyć na pomoc Call Center Polsatu, gdyż z tego co się orientuję to nie zezwalają oni na wywóz ich sprzętu za granicę. :) Pozdrawiam
andzik80
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2009, 14:33

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: andzik80 » 23 kwie 2009, 21:58

ehhhh....ja juz nie wiem co mam robic sprawdzilam z innym konwerterem i tesh nie dziala, nie mam sygnalu na obydwoch paskach, nawet nie drgna.Jedyna wiadomosc ktora sie pojawia to brak sygnalu z satelity.Nie wiem czy w tym wypadku moze to byc wina dekodera , kumpel sprawdzil kabel i niby ze dziala.Czy moze jak antena jest w zlym miejscu to tez nie bedzie wogole sygnalu???
Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co mam robic.
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 24 kwie 2009, 13:39

Abyś miała pewność , że tuner jest dobry , spróbuj podłączyć go u znajomego ( kolegi , sąsiada , dystrybutor CP) i jeżeli będzie działał to znaczy , że masz żle ustawioną antenę .
Popatrz na inne anteny w pobliżu Twojej ( kierunek ustawienia ) i próbuj ukierunkować swoją podobnie .
Inaczej nie można Ci na tym forum pomóc . Napisz co uzyskałaś .
Powodzenia i nie załamuj się .
andzik80
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2009, 14:33

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: andzik80 » 26 kwie 2009, 14:47

Heja!!
Podlaczylam dekoder u sasiadai dzialal, gorny pasek pokazywal 100% sygnalu, dolnego byla wieksza polowa.Dzisiaj znajomy przyszedl ze swoim dekoderem do mnie i na jego takze pojawil sie gorny pasek.Dlatego ja juz z tego nic nie rozumiem dlaczego u mnie na moim nie ma nic!?!?!?!?!?!?!?!?U kolegi moj dekoder dziala, kolegi dekoder dziala u mnie a moj nie dziala tylko u mnie!
Chyba bede musiala zadzwonic do polsatu i zerwac z nimi kontrakt bo nie wiem co mam z tym zrobic.
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 26 kwie 2009, 19:02

Na tunerze sąsiada ,, pokazał się górny pasek ,, świadczy to o tym , że nie masz skonfigurowanej dokładnie anteny . Górny pasek pokazuje , że tuner został podłączony do anteny , tylko tyle .
Aby poprawnie działał kręć anteną do skutku ( do uzyskania dwóch pasków sygnału ) w prawo , lewo , góra i dół .
Wystarczy nieraz minimalny ruch talerzem , aby złapać sygnał .
Dzwonienie do CP nic Ci nie pomorze , gdyż , jak sama piszesz , tuner u sąsiada odbiera prawidłowo . Winy musisz szukać w ustawieniu anteny , połączeniach kabli lub konwertera . Cudów nie ma . Więcej samozaparcia i cierpliwości .
Jeszcze jedno pytanie , skoro był sąsiad to nie mógł rzucić okiem na okablowanie i ustawienie talerza , zajmuje to raptem 10/15 min.
Z w/w powodu CP nie anuluje z Tobą umowy , brak podstaw do tego .
Awatar użytkownika
marfm76
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 25 gru 2008, 10:46
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: marfm76 » 26 kwie 2009, 19:57

andzik80 pisze:.... a moj nie dziala tylko u mnie...
Sprawdź jeszcze raz ustwaieniaw MENU -masz może "zeza" bo u mnie było podobnie jak miałem źle ustawiony "przełącznik".
Jak to nie pomoże zawsze pozostaje możliwość zamiany dekoderami z sąsiadem o ile macie takie same pakiety :) -to oczywiście żarcik ;) Cudów nie ma -skoro jego dekoder działa u Ciebie a Twój na jego antenie to znaczy, że wszystko jest sprawne tylko coś w ustawieniach jest pomieszane.
LG50ps3000
LG42LD450
N - nbox HDTV recoder - Świąteczna Wielka Rewolucja
ASTRA+HOTBIRD
http://blog.foyom.com
andzik80
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2009, 14:33

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: andzik80 » 26 kwie 2009, 20:41

Heja!!!
Ja oczywiscie rozumiem, ze polsat nie anuluje ze mna umowy, pewnie musialabym zaplacic kare za przedwzesne zerwanie umowy.
Kolega sprawdzil okablowanie i wszytsko bylo oki.Podlaczyl swoj dekoder na moich kablach i gorny pasek pojawil sie automatycznie, natomiast zaraz potem jak podlaczylam moj dekoder nie bylo nic.
Ja mam dekoder mini, sasiad ma ten normalny. Wczoraj jak podlaczylam moj dekoder do jego anteny gorny pasek pojawil sie automatycznie.
Mozliwe ze cos jest zle skonfigorowane tyle , ze ja sie na tym kompletnie nie znam.Najchetniej zadzwonilabym po kogos kto moglby mi ustawic ten dekoder i zamontowac te antene ale nie bardzo wiem gdzie ja mam zadzwonic.
Dzieki wielkie
SAT_ANTHD
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 kwie 2009, 19:44

Cyfrowy Polsat - pytania i problemy

Post autor: SAT_ANTHD » 26 kwie 2009, 22:53

[email protected]
Piszesz, że pojawił się pasek na telewizorze po podłączeniu dekodera sąsiada. Czyli wiadomo tylko tyle że antena jest podłączona, ale brak jest "jakości sygnału". Mam rozumieć, że dekoder sąsiada również nie zadziałał i nie był w stanie wyświetlić kanałów? W takim razie pozostaje ustawienie anteny. Aby wykluczyć awarię konwertera zabierz swój konwerter (o ile jest łatwy dostęp do jego zdemontowania) i podłącz go u sąsiada. Jeżeli konwerter będzie OK to na 100% pozostaje ustawić dobrze antenę. Po drodze z anteny do dekodera możesz mieć uszkodzony kabel satelitarny. Często się to zdarza, jak jest on gdzieś załamany (szczególnie przy oknach). Pzdr :)
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości