Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Bardzo nieaktualne tematy z naszego forum.
kanza
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 02 mar 2009, 20:58

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kanza »

Witam!mam od pół roku dekoder Samsung H370G..i dzisiaj nagle po 3 godzinach ogladania, przełanczając kanały pokazał się komunikat "dostęp do kanału został zablokowany"...i tak na większości powszechnie dostępnych kanałów! o dziwo,działa np.Viva ale TVP1,Polsat,TVN nie działają..:(..Próbowałam włanczać i wyłanczać dekoder,wyjmowałam kartę i nic..A do tego przestała działać klawiatura numeryczna na pilocie wiec nie mogę wejść w instalacje bo nie jestem w stanie wpisać pin-u....a na klawiszach nawigacyjnych pilot działa...Pomocy!!!
Awatar użytkownika
ask007
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 01 sty 2009, 12:01

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ask007 »

[quote="oll81"]ehostar dsb-717 naciskasz 2 na pilocie (pojawia się plansza z pozycjami: system, instalacja, LNB itd) -> naciskasz OK i zjeżdżasz strzałką w dół na "sprawdź sygnał", zatwierdzasz OK i pojawia ci się plansza z sygnałem-> spośród dwóch niebieskich pasków na dole ten niżej musi mieć conajmniej 60-65%, na górze zaś kropeczka która jest pomiędzy "TP" a "tryb szukania" musi być zielona (jeśli tak nie jest kręć anteną, sprawdzaj podłączenie i dekoder dopóki sygnału nie będzie; jeśli sygnał jest ok, a kropka czerwona, sprawdź parametry na górze) -> jeśli jest w porządku musisz sprawdzić inne częstotliwości -> podświetl (strzałka w górę kilka razy) pozycję 12 188 i naciśnij na niej OK, a wyświetli ci się lista częstotliwości; najpierw wybierz z niej 12 284 i zatwierdź OK -> moc sygnału znów musi być odpowiednio wysoka -> jesli sygnał na tej częstotliwości będzie w porządku, zmień tak jak uprzednio, tym razem jednak na 11 158.

Przypuszczalnie na którejś z nich sygnał będzie do poprawy, pamiętaj że jak przekręcisz antenę na jednej częstotliwości, musisz sprawdzić pozostałe. Proponuję te operacje wykonać jednak jak będziesz już miała część kanałów (czyli kiedy wpłynie do CP opłata).

Jeśli się okaże ze sygnał jest w porządku, a dalej jest ten komunikat na części kanałów, spróbuj zainstalować ponownie kanały i przywrócić ustawienia fabryczne (sprawdź w instrukcji dekodera). Jak i to nie pomoże, spróbuj podłączyć dekoder do anteny sąsiada lub znajomego i sprawdź czy u niego działa, wtedy będziesz wiedziała gdzie tkwi problem - czy w samym sprzęcie czy w zestawie antenowym

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Awatar użytkownika
ask007
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 01 sty 2009, 12:01

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ask007 »

kanza pisze:Witam!mam od pół roku dekoder Samsung H370G..i dzisiaj nagle po 3 godzinach ogladania, przełanczając kanały pokazał się komunikat "dostęp do kanału został zablokowany"...i tak na większości powszechnie dostępnych kanałów! o dziwo,działa np.Viva ale TVP1,Polsat,TVN nie działają..:(..Próbowałam włanczać i wyłanczać dekoder,wyjmowałam kartę i nic..A do tego przestała działać klawiatura numeryczna na pilocie wiec nie mogę wejść w instalacje bo nie jestem w stanie wpisać pin-u....a na klawiszach nawigacyjnych pilot działa...Pomocy!!!
Masz opłacony abonament?

Wymień baterie w pilocie, jeśli nie pomoże - wymień pilota:)
sqnek
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 19 wrz 2008, 8:56

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: sqnek »

kanza pisze:A do tego przestała działać klawiatura numeryczna na pilocie wiec nie mogę wejść w instalacje bo nie jestem w stanie wpisać pin-u....a na klawiszach nawigacyjnych pilot działa...Pomocy!!!
Naciśnij przycisk SRC (albo jakoś tak) u góry po lewej.
Ponów sobie uprawnienia przez icok i jeśli masz wszystko opłacone to powinno pomóc.
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mirko1801 »

ask007 pisze:Wymień baterie w pilocie, jeśli nie pomoże - wymień pilota:)
Przecież pisze , że pilot działa.
Viva działa bo jest kanałem FTA , jak uruchomisz pilota , zainstaluj ponownie listę CP.
Jeżeli i to nie pomoże , ponów sygnał z satelity przez internet , a jak i to zawiedzie to pozostaje telefon do CP.
kanza
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 02 mar 2009, 20:58

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kanza »

Abonament opłacony nawet do kwietnia,więc w końcu zadzowniłam do CP....i nie ma to jak trafic w CP na nieodpowiednia i niekompetentna osobe..:( gość kazał mi zanieść dekoder do serwisu bo nie był w stanie rozwiązać problemu...W serwisie okazało się,że faktycznie ,żeby zadziałała klawiatura numeryczna na pilocie trzeba włączyć przycisk STB ,który widocznie przypadkiem został wyłączony..(dziwne ,że zdarzyło mi się to po raz pierwszy po ponad półrocznym jego użytkowaniu:).
a brak sygnału był oczywiście winą CP..Najdziwniejsze,że sama ponawiałam sygnał przez interenet.. .i nic się nie działo tzn.blokada jak była tak była...pomógł dopiero gość z serwisu który widocznie ma kontak ze zdecydowanie bardziej kompetentnymi osobami w CP i po ponownym przeslaniu sygnału dekoder wrócił do stanu normalnej używalności.
.Dzieki za odzew:)mam CP kilka lat..ale coś ostatnio wybitnie próbują mnie wkurzyć i doprowadzić do rezygnacji z ich usług..
scopri
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2009, 23:39

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: scopri »

czesc.mam dekoder echostar.mam go juz ponad pol roku. dzisiaj rano wszystko dzialalo normalnie.jak po 3 godzinach wlaczylam telewizor i dekoder to na monitorze pojawila mi sie informacja jaki kanal i tyle, nie bylo ani obrazu ani dzwieku. przywrocilam ustawienia fabryczne i od nowa chcialam wyszukac programy ale nic z tego.pokazuje sie czerwone swiatelko.a te oba paski na dole maja 0%.dzwonilam do serwisu i babka powiedziala ze albo dekoder albo cos z antena. wie ktos co moge zrobic, bo niestety nie mam mozliwosci oddac do serwisu dekodera.to juz moj drugi dekoder z cyfrowego polsatu i znowu sie psuje.
Czaja
Obserwator
Posty: 643
Rejestracja: 17 maja 2008, 12:34

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Czaja »

Najwyraźniej nie masz sygnału. :( Musisz pokręcić anteną.
professional_girl
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2009, 1:30

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: professional_girl »

scopri pisze:czesc.mam dekoder echostar.mam go juz ponad pol roku. dzisiaj rano wszystko dzialalo normalnie.jak po 3 godzinach wlaczylam telewizor i dekoder to na monitorze pojawila mi sie informacja jaki kanal i tyle, nie bylo ani obrazu ani dzwieku. przywrocilam ustawienia fabryczne i od nowa chcialam wyszukac programy ale nic z tego.pokazuje sie czerwone swiatelko.a te oba paski na dole maja 0%.dzwonilam do serwisu i babka powiedziala ze albo dekoder albo cos z antena. wie ktos co moge zrobic, bo niestety nie mam mozliwosci oddac do serwisu dekodera.to juz moj drugi dekoder z cyfrowego polsatu i znowu sie psuje.
nie psuje sie , tylko sie zawiesil-wystarczy wyciagnac wtyczke zasilajaca z kontaktu na 10-20 sekund wtedy gdy dekoder jest uruchomiony(restrat) i pomoze
Awatar użytkownika
arczi13_90
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 16 lip 2007, 11:46

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: arczi13_90 »

Czy ktoś z was, na dekoderze ECHOSTAR 717 (pewnie A) odbiera TVN Warszawa? Bo ja wyszukuje wszystkie kanały - wyskakuje mi do 1500 (ileś tam), a TVN Warszawa ani widu ani słychu, choć to przecież kanał FTA. Co jest nie tak?
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Artu »

Na 717a pewnie nie działa ponieważ nie można w nim tworzyć list ulubionych, a co za tym idzie dodać wyszukanego kanału.
dzonny
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2009, 11:39

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: dzonny »

Witam,
posiadam dekoder Samsung DSB-H370G. Podczas ogladania telewizji nagle obraz i dzwiek zniknely, ekran zrobil sie czarny (na kazdym kanale). Przywrocilem ustawienia fabryczne. Niestety przy skanowaniu (sieci, transpondera i selektywnym) wyskakuje, ze nie znaleziono kanalow. Moglby ktos podac ustawienia abym mogl wyszukac kanaly (chodzi mi o czestotliwosci, ustawienia LNB itp)?

edit: Dodam, ze pasek sygnalu jest raz czerwony, raz zolty, na ok. 3/4 dlugosci.
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mirko1801 »

arczi13_90 pisze:Czy ktoś z was, na dekoderze ECHOSTAR 717 (pewnie A) odbiera TVN Warszawa? Bo ja wyszukuje wszystkie kanały - wyskakuje mi do 1500 (ileś tam), a TVN Warszawa ani widu ani słychu, choć to przecież kanał FTA. Co jest nie tak?
Musisz wyszukać TVN Warszawa ręcznie .
Wybierz częstotliwość na transponderze 11 508 MHz,
Symbol Rate 27. 500 Ms/s,
Polaryzacja -- Pionowa ,
Gdy Ci wyszuka , dodaj go do listy ulubionych i ciesz się oglądaniem.
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mirko1801 »

dzonny pisze:Witam,
posiadam dekoder Samsung DSB-H370G. Podczas ogladania telewizji nagle obraz i dzwiek zniknely, ekran zrobil sie czarny (na kazdym kanale). Przywrocilem ustawienia fabryczne. Niestety przy skanowaniu (sieci, transpondera i selektywnym) wyskakuje, ze nie znaleziono kanalow. Moglby ktos podac ustawienia abym mogl wyszukac kanaly (chodzi mi o czestotliwosci, ustawienia LNB itp)?

edit: Dodam, ze pasek sygnalu jest raz czerwony, raz zolty, na ok. 3/4 dlugosci.
Nie masz sygnału . Musisz skorygować ustawienie talerza .
Kolor sygnału ,, żółty i czerwony ,, oznacza , że sygnał jest zbyt słaby , lub wcale go nie ma .
Jeżeli nie masz dodatkowo Astry , to po przywróceniu ustawień fabrycznych , ustawienia LNB są ustawiane automatycznie.
Gdy ustawisz talerz i pokarze Ci , że jest sygnał ( zielony , chociaż na 50% ) , a pomimo to nie będzie wyszukiwał kanałów , napisz i wtedy będzie można zmieniać parametry ustawień .
dzonny
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2009, 11:39

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: dzonny »

Dobra, sprobuje. Jak dalej nie bede mogl ustawic kanalow to napisze.

Poprawilem ustawienie anteny- teraz pasek jest zielony, w zaleznosci od czestotliwosci od 3/4 do ok. 4/5 calkowitej dlugosci. I nadal przy skanowaniu nie pokazuja sie kanaly. Co moze byc przyczyna?
edit: Wszystko ok, dekoder sie zawiesil, odlaczenie od pradu pomoglo.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość