Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Bardzo nieaktualne tematy z naszego forum.
Awatar użytkownika
marfm76
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 25 gru 2008, 10:46
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: marfm76 » 03 sty 2010, 12:21

Gagacia88 pisze:Sami zamontowaliśmy wszystko jak trzeba, tzn. antene ustawialiśmy z pomocą miernika, wiec "niby" satelita wykryta na maxa. Z tym,że w "Pierwszej instalacji" na telewizorze w mocy jak i w jakości sygnału nie ma ani jednego %
Skoro w mocy jak i jakości sygnału jest 0% to przyczyny mogą być różne:
-albo macie źle ustawioną antenę
-albo wada jest w podłączeniu (źle dokręcone kable, zagięty przewód, wadliwy konwerter itp.
-albo uszkodzony jest tuner
Jeżeli masz możliwość pożycz od kogoś na chwilę inny dekoder (nie koniecznie z Cyfrowego Polsatu) do swojej instalacji i trochę się sytuacja wyjaśni: jeśli będzie łapał kanały z Hotbird to znaczy że dekoder się zepsuł.
Gagacia88 pisze:instalacji trzeba ustawić na 21 kanał i czekać ok2godz.!
Chodzi o kanał 21 na dekoderze. Jest to kanał na liście zapisany jako "Dla Abonentów". Niestety jak nie masz sygnału to nic Ci to nie da.
Gagacia88 pisze:...wydaje nam się, że to po prostu dekoder nie działa; Jeśli tak jest to trzeba odesłać dekoder do CP do Warszawy czy jak? Czy tam, gdzie się go kupiło?...
W normalnych warunkach to do naprawy oddajesz tam gdzie kupiłeś i oni wysyłają do serwisu -a do Warszawy odsyła się gdy rozwiązujesz umowę. Chyba musisz zadzwonić na infolinię (wbrew temu co się mówi na forum można tam się dodzwonić -mi się udaje za każdum razem i nie czekałem jeszcze nigdy dłużej niż 5 min. na połączenie z konsultantem) i zapytaj, gdzie możesz wysłać zepsuty dekoder bo nie masz możliwości dostarczenia go osobiście do serwisu. Niestety nie odeślą Ci go później do Holandii bo tak ogólnie to wywożenie dekodera jest "niby" nielegalne -chociaż tak naprawdę nie zwracają na to uwagi bo to dla nich kasa a jeśli w umowie masz polski adres to są kryci. Tak czy inaczej będziesz musiał podać adres zwrotny do kogoś z rodziny albo znajomych.
0 x
LG50ps3000
LG42LD450
N - nbox HDTV recoder - Świąteczna Wielka Rewolucja
ASTRA+HOTBIRD
http://blog.foyom.com
venio
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 03 sty 2010, 12:49

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: venio » 03 sty 2010, 12:59

Posiadam beznadziejny dekoder Mini cyfrowego polsatu który był gratis i są z nim problemy z resztą nie tylko u mnie u dziadka również. Chodzi o to że gdy wyjeżdzamy gdzieś na kilkanaście dni wyłączamy wszystko z gniazdka. Po wyłączeniu zasilacza dekodera z gniazdka i po powrocie do domu po kilku dniach podłącza się zasilacz do gniazdka a dekoder nie reagował. Lampa wcale się nie świeciła, nie raz to mrygała (dekoder włączał się i wyłączał) ale w którymś momencie załapał i się włączył (tak było kilka razy i dekoder po jakimś czasie się włączał). Postanowiliśmy nie wyłączać tego gówna z gniazdka by znów nie było z tym problemu. Niestety mama nie wiedziała o takim czymś i wyłączyła dekoder z gniazdka. Po powrocie dekoder znów nie reaguje, lecz teraz wcale nie oddaje znaków swojego debilizmu czyli nie włącza/wyłącza się i inne takie. Lampa od zasilacza świeci. Nie mogę iść do sklepu bo są pozamykane i siedzimy bez TV 2 od wczoraj mamy tylko kilka kanałów standardowych a dekoder jak nie wstał tak leży. Będzie trzeba to g***o chyba zanieść jutro i z nimi się pokłócić bo sprzedają wadliwe buble. Kiedyś tato chciał zmienić dekoder lecz nie da rady bo taki jest w umowie a nie inny i nie idzie go zmienić. Takie problemy z tym dekoderem są nie tylko u nas... Wie może ktoś co go boli ?. Może jednak te zasilacze są ch*ja wartę i też szwankują...
0 x
Gagacia88
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 02 sty 2010, 21:57

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Gagacia88 » 03 sty 2010, 13:02

Dzięki wielkie za porady. Teraz czas na wielkie sprawdzanie. Zobaczymy.
0 x
Gagacia88
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 02 sty 2010, 21:57

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Gagacia88 » 03 sty 2010, 20:17

AAAA!! Teraz to ja wiem:) (tzn. nie do konca jeszcze... ) Dekoder jest ok, bo u sąsiada wszystko dziala, momentalnie załapał sygnał z HotBird'a. Teraz czas na poszukiwanie usterki. I właśnie wyskoczył nam nowy komunikat "Brak sygnału z anteny. Sprawdź połączenie lub konfigurację dekodera" . Hmmm... Jutro pogłówkujemy dalej. Ma ktoś jakieś mądre rady co z tym zrobić - to ja bardzo proszę :)
0 x
Awatar użytkownika
marfm76
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 25 gru 2008, 10:46
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: marfm76 » 03 sty 2010, 21:10

Gagacia88 pisze:... Dekoder jest ok,...wyskoczył nam nowy komunikat "Brak sygnału z anteny. Sprawdź połączenie ......lub konfigurację dekodera" . ...
To masz już połowę sukcesu -może nawet troszeczkę więcej, bo jak u sąsiada działał to znaczy konfiguracja dekodera też jest OK :)
Teraz albo masz antenę źle ustawioną albo coś nie łączy. Posprawdzaj czy masz wszystko dobrze podokręcane (końcówka przy konwerterze i przy dekoderze) a jeśli tak to trzeba się pobawić ustawieniami czaszy.
No chyba że jesteś pewny, że:
Gagacia88 pisze:antene ustawialiśmy z pomocą miernika, wiec "niby" satelita wykryta na maxa..
-to może padł konwerter? W razie czego to nie duży koszt wymiany...
0 x
LG50ps3000
LG42LD450
N - nbox HDTV recoder - Świąteczna Wielka Rewolucja
ASTRA+HOTBIRD
http://blog.foyom.com
Gagacia88
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 02 sty 2010, 21:57

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Gagacia88 » 04 sty 2010, 10:07

Twoje rady bardzo dużo nam pomagają, więc teraz szybka wycieczka po konwerter i walczymy dalej ;)
0 x
Gagacia88
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 02 sty 2010, 21:57

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Gagacia88 » 04 sty 2010, 19:32

Yeeeeah!!! Udało się wkońcu ! :) Po pożyczeniu dekodera od sasiada ( on ma ten Echstar) wyszlo nam na TV ze HOTBIRD słabo łapie.... więc przestawiliśmy antene o te 2cm i już ;) Ah, niby takie proste, a tyle stresów;/
No nic, teraz chipsy i przed TV :]
Wielkie dzięki marfm76 za pomoc. Wszystkiego dobrego w 2010 !
0 x
topSpeed
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2010, 15:17

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: topSpeed » 06 sty 2010, 15:20

kiedy będzie soft dekodera DSB-717
0 x
Damiano1412
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 08 gru 2009, 19:29

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Damiano1412 » 06 sty 2010, 16:01

topSpeed pisze:kiedy będzie soft dekodera DSB-717
Tego nawet najstarsi górale nie wiedzą... :D
0 x
Echostar DSB HD-7200 + Familijny Relax mix = Very Happy :D
Maarcin80
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 08 sty 2010, 12:42

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Maarcin80 » 08 sty 2010, 12:46

Witajcie mam problem z dekoderem Samsung DSB-530 5G
Obrazek
OD JAKIEGOŚ czasu dekoder jeśli zostanie wyłączony z sieci nie chce sie już załączyć czerwona dioda ledwo sie pali czasem po godzinie załączy sie dekoder a czasem cała noc musi sie rozgrzewać zeby sie załączył ,z tego co wiem prawdopodobnie padł flash co mi poradzicie zrobic?
0 x
koziasty
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 08 sty 2010, 12:50

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: koziasty » 08 sty 2010, 12:58

Witam mam od 1.5 roku CP dzialalo w miare bez zarzotow niestety jak przyjechalem do siebie (Francja) ze swiat z Polski wlanczam moj dekoder i niestety dzialaja wszystkie programy po za kanalami polsatowskimi takimi jak polsat , polsat2 , polsat sport itp , , wchodzac w menu sygnal jest dobry przy takim sygnale wczesniej dzialalo na Polsacie gora 99% dol 58% na cyfrze jest gora 99% dol 55% Dzwonilem na infolinie i mowiono mi ze jest antena zle ustawiona ale moim zdaniem to nie jest problem z antena prosze o pomoc jak moge znalesc problem i rozwiazanie mojego przypadku dokoder mam Echostar DSB 717z gory dziekuje
0 x
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 08 sty 2010, 18:25

Spróbuj ponowić sygnał przez internet , powinno pomóc .
0 x
SAT_ANTHD
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 kwie 2009, 19:44

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: SAT_ANTHD » 08 sty 2010, 22:18

Proponuję wyszukać na nowo kanały z poziomu menu. A jeśli chodzi o ustawienie anteny to jest to możliwe w przypadku małąych anten. Cyfra co prawda nadaje z tego samego satelity ale z różnych transponderów i niekoniecznie antena (szczególnie mała ok. 65-75 cm) ustawiona na cyfrę pozwoli odebrać polsat.
0 x
koziasty
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 08 sty 2010, 12:50

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: koziasty » 09 sty 2010, 17:33

Ponowilem syganl przez internet wyszukalem na nowo kanaly z poziomu menu i nadal polsatowskie programy nie dzialaja wiec dalej nie wiem co mam zrobic pomocy
0 x
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 09 sty 2010, 18:43

Sprawdź czy brakujące kanały pochodzą z tego samego transpondera , jeżeli tak to może być uszkodzony konwerter i nie odbiera kanałów z tego transpondera .
0 x
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości