Strona 30 z 74

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 07 lip 2009, 23:14
autor: Kpc21
Przy czym im większa czasza, tym prawdopodobieństwo zaniku sygnału jest mniejsze.

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 09 lip 2009, 18:41
autor: mirko1801
Kpc21 pisze:...Jeśli chmury przysłaniają sygnał z satelity, mogą występować stopklatki. Podobnie jeśli burza przechodzi nad stacją nadawczą Polsatu (wysyłającą programy na satelitę) mają prawo nie działać takie kanały, jak TVP czy Polsat. ...).
No właśnie, jeśli chmury przesłąniają sygnał z satelity lub stacji nadawczej to nawet 2 metrowa czasza nie pomoże.[/quot



A co chmury mają wspólnego z zasłanianiem sygnału z satelity ???, żadna ilość chmur nigdy nie zakłóci sygnału z satelity , czy zastanawialiście się w jaki sposób prowadzicie rozmowy przez telefon komórkowy w pomieszczeniu? sygnał zakłócają wyładowania atmosferyczne , a nie chmury . Większa antena bardzo zasadniczo poprawia odbiór z satelity i nawet podczas wyładowań atmosferycznych większy talerz wyłapie lepszy sygnał , podczas gdy mały talerz straci całkowicie możliwość wyłapania jakiegokolwiek sygnału .

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 09 lip 2009, 21:04
autor: marfm76
mirko1801 pisze:A co chmury mają wspólnego z zasłanianiem sygnału z satelity ???, żadna ilość chmur nigdy nie zakłóci sygnału z satelity ... sygnał zakłócają wyładowania atmosferyczne , a nie chmury . Większa antena bardzo zasadniczo poprawia odbiór z satelity i nawet podczas wyładowań atmosferycznych większy talerz wyłapie lepszy sygnał , podczas gdy mały talerz straci całkowicie możliwość wyłapania jakiegokolwiek sygnału .
Nikt nie neguje tego, że większy talerz poprawia odbiór sygnału z satelity -tu masz 100% racji. Nie wiem jak jest nadawany sygnał z satelity, ale z własnego doświadczenia wiem, że podczas wielkiej ulewy (i wcale to nie musi być burza z piorunami) spotykam się z "stopklatkami" obrazu mimo, że mam czasze 90cm. -dlatego zdziwiło mnie stwierdzenie:
mirko1801 pisze:Ja poradził bym każdemu abonentowi CP zakup anteny 80cm lub większej...Skończą się wszelkie kłopoty .
Wydaje mi się, że nie ma uniwersalnego sposobu, żeby bez względu na warunki atmosferyczne, mieć cały czas obraz "żyleta" a porównanie do komórki też nie ma żadnego sensu, bo chyba sygnał jest innego rodzaju -bo jak by był taki sam jak na komórki to nie trzeba było by się gimnastykować z ustawieniem anteny -a o tym to sobie możemy jedynie pomarzyć :):):)

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 09 lip 2009, 23:23
autor: Kpc21
sygnał zakłócają wyładowania atmosferyczne , a nie chmury .
Jak wytłumaczysz w takim razie to, że sygnału satelitarnego w czasie burzy nie ma cały czas, nie tylko podczas wyładowań oraz takie zaniki zdarzają się także w czasie silnej ulewy bez wyładowań?
czy zastanawialiście się w jaki sposób prowadzicie rozmowy przez telefon komórkowy w pomieszczeniu?
A czy wiesz że są problemy z zasięgiem telefonii komórkowej np. w windzie? Grube chmury i ściana deszczu to większa bariera dla fal radiowych niż ściany szybu windy. Ale to także zależy od częstotliwości tych fal.

Poza tym czy zdarzyło ci się zupełnie zgubić zasięg komórkowy w czasie burzy (pomijając awarie stacji bazowych spowodowane wyładowaniami)? Mi owszem zdarzyło się, ale tylko jeśli chodzi o UMTS (GPRS normalnie był). A to dlatego, że UMTS korzysta z wyższycz częstotliwości, bardziej zbliżonych do wykorzystywanych przez anteny satelitarne. Tutaj przeszkodą była więc ściana deszczu.

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 25 lip 2009, 13:22
autor: Cleon
Witam
Mam dekoder EchoNav DSB-7100HD i nie wiem jak ustawic recznie kanały....Jest mozliwosc?

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 26 lip 2009, 0:07
autor: Kpc21
Nie mam tego dekodera, tylko Echostar DSB-717 (nie A). Twój to też Echostar, EchoNav to nazwa oprogramowania.W Echostarze 717 należy najpierw przeskanować wybrany transponder lub całego satelitę w menu konfiguracyjnym, a potem dodać kanały do listy ulubionych (innej niż Cyfrowy Polsat, czyli np. Lista TV1).

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 30 lip 2009, 21:43
autor: S0m31
Witam serdecznie!

Jakiś czas temu mój dekoder CP - SAGEM ISD 3275 najprawdopodobniej się zepsuł, bo cinemax, cinemax 2, discovery world i discovery science przestały działać. AFAIK to stary model, więc się nie ma czego dziwić. Na infolinii doradzono mi kupno nowego dekodera za 60 zł. Zgodziłem się. Po paru dniach przyszedł kurierem dekoder Samsung s 305G wraz z nową umową na niego. Podłączyłem i wszystko fajnie gra.

W domu mamy 2 tv więc pomyślałem sobie: 'Po co stary dekoder ma się kurzyć' i podłączyłem stary dekoder do drugiego tv. Efekt mnie nie zadowolił - gdy włączę cp na 'TV A', a następnie na 'TV B' to wtedy na obu tv nie działa większość kanałów.

Oczywiście nie porozumiałem się z Cyfrowym Polsatem w tej sprawie.

Jak to podłączyłem? Otóż najzwyczajniej kupiłem rozdziałkę do anteny i podłączyłem kable do obu dekoderów.

Czy jest jakiś sposób by to obejść nie płacąc przy tym zwielokrotnionej kwoty abonamentu? A jeśli już, to czy to naprawdę opiera się na proporcji:
1 dekoder = abonament
x dekoderów = x abonamentów?


Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich.

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 31 lip 2009, 13:27
autor: mirko1801
Nie , nie sposobu aby to obejść . Jeżeli podpisałeś nową umowę na Samsunga to jest on sparowany z kartą kodową i tylko on ma dostęp do kanałów CP .
Ale powinieneś mieć kanały FTA ze starego Sagema ( jest ich około 20 po Polsku ) , tylko masz to wszystko źle podłączone . Zamiast ,,rozdziałki do anteny,, powinieneś zainstalować konwerter TWIN i z niego pociągnąć kable do dwóch tunerów , przy takim połączeniu dwa tunery powinny zgodnie współpracować i na jednym TV masz kanały FTA , a na drugim kanały z pakietu CP . W razie potrzeby zamiany oglądanych kanałów ( FTA , pakiet CP ), przenosisz tylko tuner do drugiego pokoju , podłączasz i oglądasz co na co masz aktualnie ochotę.

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 31 lip 2009, 21:54
autor: SAT_ANTHD
Musisz nabyć konwerter TWIN. W dodatku to co zrobiłeś może uszkodzić Ci głowice w obu tunerach - do konwertera z tunera podawane jest napięcie ok. 5V. Sygnał z pojedynczego tunera mozna przesłać na drugi tuner pod warunkiem, że górny tuner posiada tzw. przelotkę czyli włączenie go w tryb stand by powoduje przekazanie sygnału z konwertera na drugi tuner. Polsat paruje karty z tunerami - tak było prawie zawsze. Pzdr.

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 01 sie 2009, 9:55
autor: starealejare
Mam problem z dekoderem Cyfrowego Polsatu (Echostar DSB-616). Otóż liczba programów na dekoderze przestała się wyświetlać, a przyciskając jakikolwiek przycisk na dekoderze nic się nie dzieje.. Przycisk włączania i wyłączania świeci się cały czas na zielono. Sytuacja właśnie dzisiaj się powtórzyła, w zeszły piątek też się coś takiego stało, żeby było w porządku trzeba było czekać do poniedziałku, wtedy wszystko wróciło do normy (ni stąd ni zowąd się pojawiła liczba programów i dekoder zaczął działać jak należy). Czy u kogoś również się coś takiego zdarzyło? Można coś zrobić w tym kierunku, nie wymieniając dekodera i nie być zmuszonym czekać kilka dni? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
PS. Próbowałam odłączać od prądu i podłączać ponownie ale to również nic nie daje..

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 01 sie 2009, 21:35
autor: SAT_ANTHD
Spróbuj wejść do menu głównego i spróbuj w nim przywróć ustawienia fabryczne. Nie znam w którym miejscu sa te ustawienia, ale czasami to działa. W innym wypadku kontaktuj się z biurem obsługi polsatu i tam Cię odpowiednio pokierują. Pzdr.

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 01 sie 2009, 23:23
autor: starealejare
Problem w tym, że Cyfrowy Polsat w ogóle nie działa, nie mówiąc już o włączeniu menu.. Dzwoniłam do biura, jednak bardzo kompetentna osoba poradziła mi udanie się do najbliższego punktu sprzedaży bodaj że w celu naprawy.. No nic, dziękuję za odpowiedź, widocznie muszę poczekać jeszcze kilka dni...

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 02 sie 2009, 9:24
autor: AzzIzz
Witam, mam nastepujacy problem, otoz mam dekoder mini, obraz jest w porzadku jednak dzwiek okropny. niewyrazny, trzeszczacy, jakby przytlumiony. podlaczalam dekoder do dwoch telewizorow (kineskopowych) i za pomoca eurozlacza i chinchy, i za kazdym razem jest tak samo. czy ktos wie, jak to naprawic?

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 02 sie 2009, 20:07
autor: mirko1801
Prawdopodobnie tuner jest uszkodzony , proponuję wizytę w serwisie .

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

: 03 sie 2009, 11:40
autor: S0m31
Mirko, SAT wielkie dzięki za pomoc i przestrogę.
FTA to zawsze jakaś alternatywa dla zwykłej tv, bo odbiór jest znacznie lepszy, z wyjątkiem burz i ulewnych deszczów ;/. A poza tym jest znacznie więcej kanałów niekodowanych od tych, które odbieram w zwykłym tv, więc są pewne korzyści.

#edit
A czy zna ktoś może link do listy takich kanałów na cp? Ja znalazłem coś takiego:
http://www.cyfrowypolsat.pl/telewizja-s ... wniczek.cp
Nie udało mi się jednak znaleźc tej listy na w/w stronie.