Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Bardzo nieaktualne tematy z naszego forum.
putti79
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 sie 2009, 20:40

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: putti79 » 01 wrz 2009, 12:50

spróbuje. a czy to nie powinno odbywac sie juz automatycznie. Sam mam "n" i tu ustawiłem wszystko, w momencie jak miałem sygnał na obydu konwetrterach, dekoder automatycznie wykrył mi wszystkie kanały.
CP z Astrą ustawiam Teściom
janulooo
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 01 wrz 2009, 13:04

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: janulooo » 01 wrz 2009, 13:10

Witam,
mam problem z dekoderem cyfrowego polsatu (samsung dsb-s305g),gdyz niedawno go wymienilem bo stary mi sie zepsul.
Cyfrowy polsat nadaje mi sygnal a u mnie zaden program nie idzie juz przez tydzien. Gdy do nich napisalem to powiedzieli mi zebym odlaczyl dekoder z gniazdka na 20 sek i wlaczy go ponownie.Nastepnie kazali mi przywrocic ustawienia fabryczne oraz ponownie zainstalowac kanaly z menu dekodera.I wlasnie z tym mam problem bo ustawienia fabryczne przywrocilem ale nie mam pojecia jak PONOWNIE ZAINSTALOWAC KANALY Z MENU DEKODERA CYFROWEGO POLSATU.
Z gory dziekuje za informacje.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 02 wrz 2009, 0:14

Może spróbuj skorzystać z jego instrukcji obsługi.

Prawdopodobnie będzie to polegało na wciśnięciu przycisku MENU na pilocie, przejściu do właściwego podmenu i przeszukaniu satelity.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Spioch
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 03 wrz 2009, 18:07

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Spioch » 03 wrz 2009, 18:10

Witam. Mam problem. Przed chwilą oglądałem mecz siatkarzy aż zerwała się burza i satelita straciła sygnał. Po włączeniu ponownie dekodera okazało się ,że nadal jest brak sygnału a w manu pokazuje date i czas z 1970 roku co jest bynajmniej dziwne. Ma ktoś jakiś pomysł. Laikiem jestem w tych sprawach.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 03 wrz 2009, 18:20

Wytrzyj konwerter (albo poczekaj aż sam wyschnie). To jest takie ustrojstwo na takim pałąku przy czaszy, z którego wystaje przewód do dekodera.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
maro40
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 05 wrz 2009, 19:11

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: maro40 » 05 wrz 2009, 19:30

Witam,jestem nowy na forum,mam pytanie?podmieniłem dekoder SD,na HD ale podłączyłem go do standardowej anteny 70cm,(CP oczywiście można)a tu klops! problem z odbiorem(czas przełączania,pomiędzy programami a programy HD wskakują z opóźnieniem lub szukam sygnału) mam zamiar podmienić antenę na 80cmHD także stary konwerter inverto white,na golden interstar GI-201,pytanie czy warto i czy bedzie radykalna zmiana w odbiorze(próby korekty ustawień mam za sobą:):)) może ktoś to ćwiczył i coś poradzi pozdrawiam maro40
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 06 wrz 2009, 14:50

Zasadniczej zmiany nie będzie , aczkolwiek wieksza antena umożliwi Ci lepszy odbiór podczas opadów deszczu lub śniegu . Jeżeli w tej chwili masz sygnał na 60/70 % to nie ma sensu wymiany anteny .
Kanały HD mają to do siebie , że nie przełączają się tak szybko jak kanały SD i z tym faktem musisz się pogodzić .
Gdy masz komunikat ,, szukam sygnału ,, to świadczy tylko o tym , że musisz bardziej dostroić antenę w pionie i poziomie , a w/w komunikat powinien zniknąć .
Antena 80 cm. dobra jest wtedy gdy mamy podłączonego zeza na Astrę , a bez Astry 70cm. starczy w zupełności , ale większa antena daje szersze pole do popisu ( lepszy odbiór podczas zakłóceń atmosferycznych .
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 06 wrz 2009, 16:32

Sprawdź paski siły sygnału. Jeśli siła sygnału jest zła, spróbuj wyregulować antenę. Dopiero jeśli to nie pomoże, można próbować ją wymieniać na większą.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
maro40
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 05 wrz 2009, 19:11

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: maro40 » 06 wrz 2009, 20:02

Dzięki wszystkim za odpowiedzi,sygnał mam na jakieś 80-90% i to jest max co mogę zrobić( ustawiam z miernikiem),dałem konwerter HD,jest lepiej, ale to dalej nie to,wymieniam antenę bo 70cm bankowo nie daje rady!? dam znać jakie rezultaty(buduje zeza) na Astrę.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 06 wrz 2009, 23:11

sygnał mam na jakieś 80-90%
Na obu paskach? To dziwne, powinieneś mieć odbiór luks.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Awatar użytkownika
mirko1801
Obserwator
Posty: 257
Rejestracja: 13 gru 2007, 14:12
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: mirko1801 » 07 wrz 2009, 17:22

W Samsungach HD nie ma dwóch pasków sygnału, jest jeden i nawet jak będzie na połowie zielony ( około 50% ) to musisz mieć dobry odbiór .
Z satelity idzie sygnał cyfrowy i nie gra tu roli , czy jest na 99% czy na 55% , tu i tu mamy ten sam odbiór .
Sygnał cyfrowy ma to do siebie , że albo jest , albo w ogóle go nie ma .
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 07 wrz 2009, 21:00

To chyba oczywiste. Kolegi dotyczy to drugie (albo jest jeszcze jedna opcja - sygnał jest na granicy i widać pikselozę, obraz i dźwięk, z charakterystycznym "cmokaniem", stopklatkują).
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
maro40
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 05 wrz 2009, 19:11

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: maro40 » 08 wrz 2009, 20:33

Witam,panowie mam sygnał tak jak pisałem na 89-90% żadnych problemów z programami standardowymi, jest tak jak pisałem wydłużony czas przełączania programów(kolega mirko to wyjasnił różnica po miedzy SD,a HD) problem jest natomiast z programami HD: POLSAT,MTV,DISCOVERY są "OK"tylko EUROSPORT HD szuka sygnału po czym po chwili wskakuje. mirko może błąd tkwi w czymś innym? ja na pasku mam kolor żółty?,a jak szuka to przeskakuje na czerwony,zielony to widziałem na Astrze ale to nie kolor ma znaczenie tylko sygnał(brak sygnału to brak obrazu) Samsung DSB-H370G pozdrawiam
maro40
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 05 wrz 2009, 19:11

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: maro40 » 09 wrz 2009, 12:51

mirko!! czapka z głowy,dzięki za naprowadzenie mnie (odnośnie kolorów na pasku) miałem na maxa żółty niby wszystko "OK" a jak dostroiłem to wskoczył zielony! jednak kolorek robi różnicę:-):-) jest poprawa.Dzisiaj zabudowłem zeza na Astrę dostrajałem na Hotbirda 1-6,zabudowałem przełacznik DISEqc 2in1 w ustawieniach LBN wybrałem tryb DISEqC-A,na Hotbirda a,DISEqC-B na Atrę zrobiłem skan transponderów,Hotbird wszystko wybrał.a Astra "0":-( nie mam pojęcia co za błąd zrobiłem proszę o wskazówkę.
tomek_CHLU
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 09 wrz 2009, 12:39

Cyfrowy Polsat - dekodery - pytania i problemy

Post autor: tomek_CHLU » 09 wrz 2009, 12:53

witam
Mam problem z dekodera. Kupiłem cyfrowy polsat z nowym dekoderem i nie mogę ułożyć listy kanałów po konsultacji z pracownikiem punktu sprzedarzy powiedział że tak ma być.
Pytanie brzmi czy można przełożyć kartę z nowego dekodera do starego SAMSUNGA w którym można ingerować w numery programów i ewentualnie ułożyć listę ulubionych.

PROSZĘ O POMOC
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości