Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

wenus
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2008, 12:07

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: wenus »

Witam - mam dekoder Philips PRV HD i niestety nie jestem zadowolona - bardzo glosno pracuje - zastanawiam sie nad wymiana dekodera - czy macie takie same problemy? Proszę o pomoc,
joy89
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2008, 1:34

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: joy89 »

Witam.
Lada dzień mam zamiar kupić Cyfrę+. Wszystko ok, tylko ostatnio usłyszałem, że często zdarzają się problemy właśnie z dekoderami. Podobno psują się one wcale nierzadko, a na wymianę trzeba czekać bardzo długo. By uniknąć jakichkolwiek problemów pragnę prosić wszystkich tutejszych znawców tematu o poradę. Jaki dekoder aktualnie najlepiej jest wybrać? Dodam, że chodzi o kupno, a nie jakiś tam wynajem oraz warunkiem jest dysk twardy, bym mógł nagrywać na niego to co zechcę. Telewizor, który posiadam to SONY KDL-46W4710, oczywiście jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie dla sprawy. Może moje pytanie wyda się Wam śmieszne, ale naprawdę jestem totalnym laikiem w tej kwestii i bez Was sobie nie poradzę. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Artu »

Jeśli dysk twardy to chyba jedynym wyjściem jest Philips PVR HD (chyba że pojawił się jakiś nowy?)
Awatar użytkownika
Alan
VIP Expert
Posty: 474
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:20
Lokalizacja: Westcoast

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Alan »

Można pobrać nowe oprogramowanie z satelity do PHILIPSA 7201 PVR 250 , wersja 85 tuner po tej zmianie softy po prostu chodzi jak burza.

Zmiany
- czcionka pochyła przy opisach programu / epg / komunikatów
- już nie traci sygnału na kanałach C+HD po sprawdzeniu sygnału anteny
- pod B, nowe menu, wprowadzone VOD (z napisem już wkrótce), HBO Digital pogrupowane wg rodzajów -nowy layout i nowa grafika
- odrobinę szybciej chodzi, szybciej przełączają się kanały
- kanały HD z astry od razu wskakują
- możliwość ustawienia powtarzalnego nagrywania
- możliwość ustawienia o ile sekund można przewijać (do przodu do tyłu).
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Obrazek
Awatar użytkownika
maxglick
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:46

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: maxglick »

Witam, ja mam problem z dekoderem Philips z twardym dyskiem. Oprogramowanie zaktualizowane, problem a właściwie problemy pozostają.
Po pierwsze to ten dekoder po 5 minutach użytkowania się popsuł. Na szczęście wymienili mi go od ręki na nowy.
Pierwszy problem:

Po włączeniu dekodera i włączeniu kanału tv na kanał HDMI pojawia się sam dźwięk bez obrazu. Trzeba kilka razy przełączać kanał np. na DVD i powracać na HDMI żeby wskoczył obraz. (próba na 2 kablach HDMI bez zmian) Do tej pory miałem przez 2 lata N i nie było z tym problemów, więc kable i tv są napewno OK.

Drugi problem:

Przy przelączaniu kanałów dekoder często się resetuje, co jest tym bardziej wnerwiające, że jego ponowne urchomienie trwa wieczność, a następnie pojawia się problem pierwszy, co jeszcze bardziej wydłuża czas, aż ponownie cokolwiek zobaczę :(

Trzeci problem:

Na niektórych kanałach pojawia się w trakcie oglądania komunikat: Brak sygnału, sprawdź ustawienia anteny.
Jest to tym bardziej dziwne, że obraz i dźwięk pracują poprawnie , przeszkadza tylko ten napis, który zasłania obraz.
Antena jest ustawiona na bardzo dobry sygnał (zielona kreska na max)

Ogólnie to jestem rozczarowany sprzętem. W porównaniu do NBoxa, to ten Philips to jakiś szmelc. Całość ratuje jedynie oferta, gdyby nie to nieźle bym żałował.

Czy ktoś ma podobne problemy?

(Jedno wiem na pewno, po 13 miesiącach z przyjemnością przejdę z powrotem do N.) Obecnie mam już porównanie wszystkich 3 platform. Cyfra to trzecia którą posiadam.
Awatar użytkownika
kilers9
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2007, 13:49

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: kilers9 »

Sprawdź czy dobrze masz podłączony kabel antenowy,jeśli masz tak jak w opisie poniżej,a problem jest nadal to
ja na Twoim miejscu poszedłbym z tym tunkiem do serwisu,tam gdzie Ci wymienili już tuner i niech tam sprawdzą co jest grane ...

4. INSTALACJA TERMINALA

Wszystkie czynności związane z instalacją terminala należy wykonać bez podłączania terminala do sieci.
Włączenie zasilania w trakcie instalacji grozi uszkodzeniem terminala.
Terminal Philips HD PVR współpracuje z satelitarnym zestawem odbiorczym złożonym
z anteny o średnicy co najmniej 70 cm i konwertera typu Twin Full Band.
Dopuszcza się także stosowanie pojedynczego konwertera Full Band, ale uniemożliwi
to jednoczesne nagrywanie i oglądanie programów nadawanych na różnych
pasmach lub z różną polaryzacją.
Sygnał
CYFRY+
emitowany
jest wyłącznie
z satelity
HOT BIRD 13°E.

PODŁĄCZENIE TERMINALA DO TELEWIZORA HD

Aby w pełni korzystać z zalet systemu HDTV, do terminala należy podłączyć
telewizor kompatybilny z HDTV (HD Ready lub Full HD). Przed włączeniem terminala
do sieci należy wykonać następujące czynności:
– podłączyć terminal do telewizora za pośrednictwem kabla HDMI,
– podłączyć antenę satelitarną do wejść WEJ. SAT 1 i WEJ. SAT 2; jeśli wykorzystywana
jest antena z pojedynczym konwerterem, antenę należy podłączyć
do wejścia WEJ. SAT 1,
– zaleca się także podłączenie terminala do zestawu kina domowego z dekoderem
Dolby Digital poprzez złącze SPDIF
Wyjście HDMI ustawione jest domyślnie na tryb pracy HDMI/HDCP – przenosi
cyfrowo zarówno obraz, jak i dźwięk oraz zapewnia ochronę sygnału przed
nieuprawnionym kopiowaniem.
pawel29
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 06 sty 2009, 1:55

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: pawel29 »

ma taki maly problem z mojim dekoderem stalo to sie w niedziele gdy wrocilem z polski.Wloczylem moj dekoder po dwuch tygodniach po godzinie odlodania tv zginol mi obraz i dzwiek mam tylko pare kanalow ja nap plu viva 4fan tvp polonia.czy ktos moze mi pomuc co sie stalo i na tvn ma dzwiek a niemam obrazu prosze o pomoc
neon4444
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 gru 2008, 20:22

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: neon4444 »

pawel29 sprawdź czy masz dobrze podłączona kartę abonencką, TVP Polonia czy 4fan TV to kanały FTA czyli nie musisz do ich oglądania karty w dekoderze. Przywróć ustawienia fabryczne, lub zobacz co jest z kartą. Jeśli problem nie ustąpi zgłoś sprawę do Cyfry +.
pawel29
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 06 sty 2009, 1:55

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: pawel29 »

dzieki za podpowiedzale dalej jest tosamo
IraSsS
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 sty 2009, 14:55

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: IraSsS »

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem cyfry+. Mam taki problem, otóż po włączeniu TV chcąc włączyć Cyfre + wyskakuje mi tylko czarny obraz, dopiero po 30 sekundach mogę wybrać dowolny kanał na Cyfrze.

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
marta020676
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2009, 17:15

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: marta020676 »

Mam problem z cyfrą plus brak głosu na dwóchh kanałach TVN I TVN7.Sprawdzałam już wszystkie wtyczki są dobrze podpięte.Do pomocy technicznej nie mogę się dodzwonić cały czas jest zajęty telefon .Nie wiem co mam zrobić.
Czaja
Obserwator
Posty: 643
Rejestracja: 17 maja 2008, 12:34

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Czaja »

Sprawdź przy wyborze głosu czy nie masz ustawiony głos AC3.
laania
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 05 lut 2009, 16:13

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: laania »

dekoder pokazuje mi prosze włozyć karte do czytnika terminala mimo tego ze karta jest włozona.Co z tym zrobić?Z rana byliśmy u operatora powiedział ze karta sie do 3 godzin uaktywni mineło godzin 6 a programow wciaż nie ma .
problem
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:43

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: problem »

Witam

Znajomy namówił mnie do przerobienia dekodera i to zrobił. Co mi grozi jeśli oddam taki dekoder bo chcę przejść do N-ki. Na moje oko nic z zewnątrz nie widać, plomb chyba tuner też nie miał. Chodzi mi o tuner pioniera - ten podstawowy.

Czy ktoś to zauważy?
Jakie są konsekwencje?

Troche mi głupio, że dałem się namówić no ale "mądry...po szkodzie"

Z góry dziękuję
problem
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:43

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: problem »

A ile trzeba zapłacić jeśli się zniszczy dekoder np. nadepnąłem na dekoder i sie połamał w strzępy?
Zablokowany

Wróć do „Archiwum platform N oraz Cyfra+”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość