Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Awatar użytkownika
bambolo82
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 maja 2010, 15:20

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: bambolo82 » 25 wrz 2010, 0:12

No i trzeba było tak od razu. Dzięki !!
Valkyria
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:47

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Valkyria » 16 paź 2010, 12:05

Od jakiegoś czasu niestety jestem skazana na cyfre+ (brak kablówki) i od samego początku mam problem z odbiorem. Obraz zatrzymuje się na 4-5 sekund (głos nadal słychać) na takich kanałach jak m.in. TVP1, wszystkie AXNy ... Dodatkowo od jakiegoś czasu obraz na zwykłym AXN zaczął się rozpadać (wygląda to jak wędrujące piksele), a na TVP2 zaczyna "snieżyć" (ca jakieś 5-10 minut obraz składa się z malutkich pikselików). Problem ten dotyczy dekodera Ferguson AF-6318CR, mam dwa takie dekodery i oba mają identyczne usterki.
Mam jeszcze Philipsa DSR6201/91 i tu sytuacja wygląda nieco inaczej, obraz zatrzymuje się na w/w kanałach, ale na niecałą sekundę z wahnięciem głosu. Niestety po godzinie 20.00 nie ma możliwości korzystania z tego dekodera, ponieważ odbiera on różne sygnały z nielegalnych nadajników znajdujących się w okolicy, co powoduje zakłócenia obrazu i głosu (szachownica, obraz podzielony na dwie części i dziwne dźwięki). Dodatkowo po ostatnich aktualizacjach cyfry pobranych z satelity, obraz jest nie przejrzysty, widać wyraźne piksele, generalnie jest dużo gorszy niż z anteny dachowej i nie ma znaczenia czy łączę dekoder przez HDMI czy SCART.
W międzyczasie było 5 różnych monterów i żaden z nich nie rozwiązał problemu. W przypadku philipsa powiedziano mi, że obraz taki już będzie, bo nie jest nadawany w HD. Prawdę mówiąc nie rozumiem, bo przed aktualizacjami był przejrzysty, a aktualizacji nie da się już cofnąć.
Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 16 paź 2010, 14:42

. Niestety po godzinie 20.00 nie ma możliwości korzystania z tego dekodera, ponieważ odbiera on różne sygnały z nielegalnych nadajników znajdujących się w okolicy, co powoduje zakłócenia obrazu i głosu (szachownica, obraz podzielony na dwie części i dziwne dźwięki).
Proponuję zgłosić to do UKE. Jeśli zakłóca to nawet anteny satelitarne, to jest to dość podejrzane.

Ale napisz najpierw, czy antena widzi niebo bez żadnych przeszkód (pamiętaj że sygnał odbija się od talerza i dopiero trafia do konwertera) i czy próbowałeś wymienić konwerter.

Na aktualizacje nic nie poradzisz, możesz co najwyżej wymienić dekoder na swój własny, nie firmowany przez Cyfrę.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Valkyria
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:47

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Valkyria » 16 paź 2010, 15:36

Kpc21 pisze:
. Niestety po godzinie 20.00 nie ma możliwości korzystania z tego dekodera, ponieważ odbiera on różne sygnały z nielegalnych nadajników znajdujących się w okolicy, co powoduje zakłócenia obrazu i głosu (szachownica, obraz podzielony na dwie części i dziwne dźwięki).
Proponuję zgłosić to do UKE. Jeśli zakłóca to nawet anteny satelitarne, to jest to dość podejrzane.

Ale napisz najpierw, czy antena widzi niebo bez żadnych przeszkód (pamiętaj że sygnał odbija się od talerza i dopiero trafia do konwertera) i czy próbowałeś wymienić konwerter.
Bardzo dziękuję za informacje. Zgłoszę do UKE, chociaż sąsiad jakiś czas temu zgłaszał i nic się nie zmieniło.

Anteny nic nie zasłania, nie ma w pobliżu drzew ani wysokich budynków. Konwerter ma być wymieniany teraz w środę, chociaż na infolinii w cyfrze stwierdzili, że nie ma potrzeby skoro inne programy (np. Comedy Central, tvn7, Polsat) odbierają bez zarzutu.
Poziom sygnału i jakość np. na TVP1 jest 95% i 99% (Ferguson). Pogoda nie wpływa na odbiór, obraz zatrzymuje się bez względu czy pada deszcz czy niebo jest bezchmurne.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Kpc21 » 16 paź 2010, 20:03

nie ma potrzeby skoro inne programy (np. Comedy Central, tvn7, Polsat) odbierają bez zarzutu.
Talerz może być niedokładnie ustawiony i odbierać programy jedynie z mocniejszych transponderów.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
maqs6
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 22 cze 2010, 14:00

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: maqs6 » 17 paź 2010, 17:13

"chociaż na infolinii w cyfrze stwierdzili, że nie ma potrzeby skoro inne programy (np. Comedy Central, tvn7, Polsat) odbierają bez zarzutu."

To mnie zawsze rozwala. Jakiś niedouczony studencina siedzi w warszawie przy telefonie, ale lepiej wie od ciebie jaką masz antene, jak dział konwerter. Przeciez konwerter może mieć zwaloną polaryzację na części kanałów i dlatego możesz mieć sygnał na części kanałów a na części brak.
Valkyria
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:47

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Valkyria » 05 lis 2010, 17:30

Pierwszy raz trafiłam na profesjonalnego montera. Ustalił, że zakłócenia powoduje sąsiad, który nielegalnie rozpowszechnia neostradę drogą radiową.
No i cóż zgłosiłam to do UKE, potwierdzili przyjęcie zgłoszenia, właśnie mija 3 tydzień i nic się nie zmieniło. Zakłócenia jak były tak są nadal. A przy złej pogodzie znacznie się nasilają.
Zgłosiłam to też do TPSA, powiedzieli że udostępnianie neostrady drogą radiową jest nielegalne, że nikomu na to nie wyrażali zgody, i na tym się skończyło, tam też nikogo to nie obchodzi.
Cyfra+ zainteresowana jest jedynie pobieraniem abonamentu, nic nie poradzą, w końcu to nie oni powodują te zakłócenia w odbiorze dodatkowo płatnych kanałów.
Pozostaje tylko zapłacić jednemu z tych złodziejskich portali z Netu, aby móc wreszcie obejrzeć swój ulubiony serial, tylko po co ja płacę za satelitę???
Czy ktoś ma jakiś pomysł co można jeszcze zrobić???
Czy jest jakiś sposób by zakłócić nadajnik i antenę tego złodzieja?
Dewastator
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 07 lut 2010, 13:20

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Dewastator » 14 lis 2010, 21:09

Jeśli coś jest nielegalne to idź na policję - może sąsiad posiada nielegalnego windowsa
Mój pakiet w Cyfrze+ - Optimum + HD + Canal+HD + HBOHD za 38zł. do końca 2011 :P
Valkyria
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:47

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Valkyria » 15 lis 2010, 18:21

Policji to nie interesuje, od tego jest UKE.
Po zgłoszeniu sprawy do UKE, dowiedziałam się, że programy AXN nadawane są w paśmie chronionym i nie ma prawa być tam żadnych zakłóceń. Niestety UKE twierdzi, ze może dopiero interweniować na zlecenie cyfry+. A cyfra+ nie jest zainteresowana rozwiązaniem problemu, jedyne co zaproponowali to rozwiązanie umowy na telewizję, co mnie jakoś nie zadowala, bo nie rozwiązuje to mojego problemu.
I tak to wygląda w tym kraju, prawo chroni tylko złodzieja... przykre. Prawdę mówiąc nie wiem po co jest to UKE, skoro nic nie może.
Crump
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 20 kwie 2010, 21:37

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Crump » 15 lis 2010, 20:46

Valkyria pisze:Pierwszy raz trafiłam na profesjonalnego montera. Ustalił, że zakłócenia powoduje sąsiad, który nielegalnie rozpowszechnia neostradę drogą radiową.
Troche mnie to dziwi co piszesz, na jakich on czestotliwosciach przesyla ten internet ze zakloca on czestotliwosci transponderow tv satelitarnej? Teraz przynajmniej 1/3 osob u ktorych montuje sie satelite ma rowniez internet po Wi-Fi, czy zainstalowane anteny odbierajace radiowo internet a na wsi jest to powszechna rzecz i nikt nie ma zaklocen Troche mi sie to dziwne wydaje co piszesz, bo zamontowalem juz ok 800 anten w przeroznych warunkach ale, ze internet radiowy zakloca czestotliwosci tv sat to spotykam sie pierwszy raz. Probowalas inny dekoder/konwerter? Może z całkiem innej platformy? Szczegolnie na cyfrze spotykalem sie z zanikaniem niektorych programow, zacinaniem czy kratkowaniem i nie raz wina byla po stronie dekodera
Valkyria
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:47

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Valkyria » 16 lis 2010, 1:13

Dekodery mam trzy: dwa fergusony i philipsa HD i na każdym z nich występuje ten problem (nawet jeśli karta c+ jest bezpośrednio w dekoderze). Wcześniej zakłócenia były sporadyczne typu: dziwne piski i zgrzyty, czarny ekran na niecałą sekundę... Jakieś niecałe dwa lata temu zaczęły się zakłócenia regularne, typu obraz podzielony na dwie części, góra obrazu jest u dołu ekranu, dół u góry, temu towarzyszy szachownica na ekranie i trzaski charakterystyczne dla anteny dachowej, (które wywołuje np. jakieś urządzenie elektryczne). Zakłócenie trwa ok. 3 sekund i powtarza się 2-3 razy w ciągu godziny. Występuje ono tylko na AXN i AXN Crime.
Od niedawna z kolei na AXN Sci-Fi obraz robi się negatywowy, czyli wszelkie jasne punkty na ekranie są czarne ze świetlistą otoczką. Na innych kanałach zjawisko to nie występuje. Zmiana kanału nie pomagała, po powrocie na AXN Sci-Fi dalej występowało to zjawisko. Początkowo myślałam, ze kabel jest uszkodzony i za każdym razem wymieniałam na nowy, ale okazało się, że z kablem wszystko ok, na innym sprzęcie kabel działał bez problemu. Wydałam tylko niepotrzebnie kasę na nowe kable, a wystarczyło odłączyć dekoder od TV i wyjąć go z prądu, po ponowym podłączeniu efekt znikał. I również ten efekt występuje na każdym dekoderze.
Na dzielnicy nie ma oficjalnie Internetu bezprzewodowego, a mimo to łapię go bez problemu na laptopie. (Zresztą telefon komórkowy też coś blokuje...)
Konwerter był w zeszłym miesiącu wymieniony. Wszystkie dekodery reagują tak samo, faktem jest, ze fergusony są beznadziejne, ale philips jest nowy i był sprawdzany.
Crump
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 20 kwie 2010, 21:37

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Crump » 16 lis 2010, 10:02

Valkyria a sprawdzalas czy te zaklocenia nie wystepuja rowniez na innych kanalch z tego samego transpondera co axny, np: Romantica, NatGeo WIld, Discovery, ESPN, Foxlife?
Valkyria
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:47

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Valkyria » 16 lis 2010, 19:37

W tej chwili od jakichś 2 godzin mam włączony Zone Romantica (o ten kanał chodziło?) i tylko raz pojawił się trzask i na ten ułamek sekundy ekran pokrył się drobniutkimi białymi i przeźroczystymi kwatracikami. Zupełnie inny efekt niż na AXN i AXN Crime i krócej trwa.
A czy AXN Sci-Fi nadaje z innego transpordera? bo tam nie ma tego typu zakłoceń.
Discovery sprawdzę jutro.
Natomiast nie mam Nat Geo Wild, ESPN i Foxlife.
Crump
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 20 kwie 2010, 21:37

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Crump » 16 lis 2010, 22:34

Valkyria na tym transponderze gdzie paczka AXN (trzy programy o ktorych mowilas) nadaje rowniez Zone Romantica, NatGeo Wild, Discovery Channel, ESPN, Disney XD, Cinemax2 oraz FoxLife. Staram sie pojac czy "to cos" zakloca Ci dana czestotliwosc czy jednak gdzies jest jakis inny problem. Ja bym to potestowal na rozne sposoby, wzial inny dekoder jesli masz od kogo np Nki czy Cyfrowego Polsatu(Polsat akuratnie te programy ma na tym samym transponderze razem z Cyfra). Podstawa to oczywiscie kabel i konwerter ale jak mowisz ze wymienialas to juz nie wnikam. Sprawa dla mnie dziwna bo pierwszy raz slysze ze cos z ogolnodostepnych domowych urzadzen moze zaklocic czestotliwosci tv sat. Chetnie bym przyjechal i zbadal taka sprawe od poczatku do konca, zeby to mialo zajac pol dnia ale za pewne nie jestes z podkarpacia :P

A jeszcze mam takie pytanie, daleko masz ta antene od dekodera? Wymieniajac kabel probowalas poscic go nie w starym miejscu ale na probe "na sztywno" do dekodera, oknem, po podlodze itd tylko dla sprawdzenia. Moze masz jakies silne pole elektromagnetyczne tam gdzie masz w tej chwili kabel i izolacja przewodu nie daje rady...
Valkyria
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:47

Cyfra+ - dekodery - pytania i problemy

Post autor: Valkyria » 17 lis 2010, 14:07

Nie mam dojścia do kabli, budynek jest nowy i wszystko jest w ścianach, antena jest na dachu. Mogę wymienić tylko kabel, który łączy gniazdko z dekoderem. Ale to zapewne nic nie da.
Przez rok wszystko odbierało w miarę prawidłowo. U mnie w domu w tym czasie nic się nie zmieniło.
W c+ sugerowali, że mój modem od Internetu może zakłócać, monter to wykluczył, centralka od netu jest 2 piętra niżej i zupełnie z innej strony, a Internet idzie po kablu.

Poza typowymi urządzeniami, bez których nie można się obejść, co jeszcze może generować pole elektromagnetyczne? Może tak być, że przez rok sprzęt nie stwarzał problemu, a teraz generuje zakłócenia? Antena satelitarna z domu obok skierowana jest bezpośrednio w moje okno, ale ona była od poczatku... Ta dziwna antena, na którą wskazał monter jest po drugiej stronie ulicy, tak po skosie...

Jak dostałam od c+ Philipsa HD to po pewnym czasie, po jakiejś aktualizacji, po włączeniu nagrywarki HD pojawiały się też zakłócenia (wędrujące pionowe pasy i przebicia tekstu). W tym wypadku c+ też była bezradna, pomogła wymiana kabla SCART na taki gruby.
Mam też antenę dachową i kiedy włączy się jakikolwiek dekoder, zakłóca on odbiór TVP1, czasami TVN (zależy od oglądanego programu na dekoderze, ale TVP1 zakłóca wszystko). Poza dekoderem odbiór programów z anteny dachowej (głównie TVP1 i polsat) też coś zakłóca, ale nie zawsze, zależy od pory roku i dnia. Obraz ogląda się przez takie wąskie skośne paski.

Nie mam możliwości przetestowania dekodera Polsatu czy N, na dzielnicy jeżeli ktoś już ma satelitę, to jest to c+ i niestety pakiet podstawowy, natomiast znajomi mają kablówkę.

W tej chwili testuję Discovery i jak na razie odbiór jest bardzo dobry, nic się nie dzieje.
Czyli podsumowując: AXN Sci-Fi i Discovery nie łapią tych zakłóceń.
A mieszkam we Wrocławiu.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum platform N oraz Cyfra+”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości