Koronawirus w Polsce i na świecie
Tylko się cieszyć, że hospitalizowanych pacjentów względnie mniej przyrosło, jak również chyba mamy rekord jeśli chodzi o liczbę ozdrowieńców.
Ale ogólnie lipa.
Ale ogólnie lipa.
Przyrosty na stałym poziomie. Najbliższe trzy dni będą pewnie dniami rekordów. Pytanie, czy 30 tys. przebijemy jutro, czy dopiero w sobotę.
- [email protected]
- VIP Expert
- x 255
- x 432
- Kontakt:
@Marcin Rozumowanie na poziomie TVP. Skok dziennej liczby zachorowań o 5 tysięcy to efekt protestów kobiet, ale już nikt nie rozpływa się nad tym, skąd bierze się pozostałe 20 tysięcy 
Nikt też nie martwi się lawinową liczbą zgonów pacjentów, którzy zaczynają już umierać w kolejce po wymaz, a nawet - o czym usłyszałem dziś - w domach w oczekiwaniu na karetkę, która z uwagi na wprowadzenie szpitala jednoimiennego w moim mieście, jechała godzinę z innej placówki oddalonej o 30km.
Moja babcia umiera w domu, ponieważ nikt nie kwapi się nawet jej osłuchać ku***.
Nikt też nie martwi się lawinową liczbą zgonów pacjentów, którzy zaczynają już umierać w kolejce po wymaz, a nawet - o czym usłyszałem dziś - w domach w oczekiwaniu na karetkę, która z uwagi na wprowadzenie szpitala jednoimiennego w moim mieście, jechała godzinę z innej placówki oddalonej o 30km.
Moja babcia umiera w domu, ponieważ nikt nie kwapi się nawet jej osłuchać ku***.
- [email protected]
- VIP Expert
- x 255
- x 432
- Kontakt:
Lista nowych restrykcji, wchodzą one w życie od soboty i będą (razem z dotychczasowymi) do co najmniej 29.11 tr.
Jeżeli nowe restrykcje nie pomogą, to zostanie wprowadzona "Narodowa Kwarantanna".***** ** * ***
Na Forum - tylko prywatne opinie.
Póki co do przeżycia. Na szczęście uziemiono tylko uczniów szkół podstawowych, nie poszli w niższe roczniki.
- Nowy Telewizor
- Obserwator
- x 161
- x 60
Szczęśliwego Nowego Roku 2021
Firma AstraZeneca, o której już wcześniej pisałem, informuje, że swoją szczepionkę może mieć przygotowaną do stycznia 2021 roku.
Wczoraj w Stanach potwierdzono ponad 108 tysięcy nowych zakażeń (po raz kolejny jedna z największych liczb dziennych) oraz 1200 zgonów.
We Francji potwierdzono prawie 60 tysięcy zakażeń, a w Wielkiej Brytanii nieco mniej, niż w Polsce (ponad 24 tysi).
Rząd Danii zadecydował o wybiciu wszystkich norek w kraju (aż ponad 15 milionów!) ponieważ wykryto u nich mutację koronawirusa - odnotowano rozprzestrzenienie się na 12 osób, co mogłoby zagrażać skuteczności szczepionek.
Na całym świecie już coraz bliżej potwierdzonych w sumie 50 mln zakażeń, a zgonów ponad 1,2 mln.
Wczoraj w Stanach potwierdzono ponad 108 tysięcy nowych zakażeń (po raz kolejny jedna z największych liczb dziennych) oraz 1200 zgonów.
We Francji potwierdzono prawie 60 tysięcy zakażeń, a w Wielkiej Brytanii nieco mniej, niż w Polsce (ponad 24 tysi).
Rząd Danii zadecydował o wybiciu wszystkich norek w kraju (aż ponad 15 milionów!) ponieważ wykryto u nich mutację koronawirusa - odnotowano rozprzestrzenienie się na 12 osób, co mogłoby zagrażać skuteczności szczepionek.
Na całym świecie już coraz bliżej potwierdzonych w sumie 50 mln zakażeń, a zgonów ponad 1,2 mln.
#MEDIABEZWYBORU
#TVPZaMurem
----> #TępaPropaganda
#R8G
#TVPZaMurem

#R8G

A czy Ewa Kopacz była premier i lekarz zabrała jakiekolwiek stanowisko w sprawie pandemii ? Ja w przeciągu ostatnich miesięcy sobie nie przypominam. Oczywiście nie musi, ale wypadałoby, choćby z grzeczności.
@bustram A jakie stanowisko ma Beata Szydło? 

Bilans Epidemiczny dla Polski z dnia 6.11.20r:
Komunika MZ o zakażeniach:
Łączna zachowań/zgonów: 493 765/7 287
Zgony: 445 (58 sam Covid)
Aktywne Przypadki: 15 647
Ozdrowieńcy: +10 994 (188 675)
Hospitalizowanych: +365 (19 479/29 407)
Na OIOM/Respiratory: +88 (1 703/2 238)
Na Kwarantannie: +2 792 (433 524)
Ilość Testów: 82 955
Komunika MZ o zakażeniach:
Reszta Danych:
Łączna zachowań/zgonów: 493 765/7 287
Zgony: 445 (58 sam Covid)
Aktywne Przypadki: 15 647
Ozdrowieńcy: +10 994 (188 675)
Hospitalizowanych: +365 (19 479/29 407)
Na OIOM/Respiratory: +88 (1 703/2 238)
Na Kwarantannie: +2 792 (433 524)
Ilość Testów: 82 955
- semperadastra
- VIP Expert
- x 159
- x 354
Warto zauważyć, że pod względem bezwzględnej liczby dziennych przypadków jesteśmy niestety zdecydowanie w światowej czołówce. Niby w przypadkach na 1 mln osób nie stoimy jakoś źle, ale... Jednak to piąte miejsce na świecie robi wrażenie... 

ODI PROFANUM VULGUS ET ARCEO
CITIUS ALTIUS FORTIUS
CITIUS ALTIUS FORTIUS
Co do tzw. "narodowej kwarantanny", udało mi się znaleźć interesujący artykuł, z którego wynika, że w rządzie nie ma jednomyślności co do tego, czy ją wprowadzać.
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,264 ... wnowi.html
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,264 ... wnowi.html
#8gwiazd