Oferta hokejowa TVP jest coraz bogatsza -
zobaczymy Hokejową Ligę Mistrzów, a także spotkanie zdobywcy PE w poprzednim sezonie Metallurga Magnitogorsk z New York Rangers w ramach obchodów 100-lecie IIHF.
Jak udało nam się dowiedzieć
TVP Sport zaprosiło do współpracy Mariusza Czerkawskiego, który będzie najprawdopodobniej stałym ekspertem i współkomentatorem. Poza tym mecze komentować będą Stanisław Snopek i Jarosław Krzoska, w studio pojawiać się będzie Robert Walczak, wywiady na lodowiskach poprowadzą m.in. Mariusz Kozak oraz Agnieszka Kopacz. Ekspertami i współkomentatorami będą nadal Wiesław Jobczyk i Waldemar Matuszak. TVP bedzie sie także starać korzystać z pomocy sprawdzonych już w "telewizyjnych bojach" Tomasza Wawrzkiewicza i Andrzeja Zabawy. Wydawcą, odpowiedzialnym za transmisje hokejowe będzie nadal Jacek Banasikowski oraz kierownicy produkcji: Zbigniew Noga i Andrzej Gaweł. Nad magazynem hokejowym oraz transmisjami z hokejowej Ligi Mistrzów czuwał będzie zespół pod przewodnictwem Marka Sokołowskiego. Dodajmy, że transmisje z meczów PLH podobnie jak w poprzednim sezonie, wzbogacą statystyki dostarczane przez portal "hokej24.pl".
Plan transmisji:
Reprezentacja Polski.
TURNIEJE KWALIFIKACYJNE DO IGRZYSK OLIMPISJKCIH W VANCOUVER:
6-9 listopada, SANOK - I etap eliminacji z udziałem: POLSKI, Japonii, W.Brytanii, Rumunii
- wstępny harmonogram spotkań:
6/11:
W.Brytania – Japonia
POLSKA – Rumunia
7/11:
Japonia – Rumunia
POLSKA – W.Brytania
9/11:
Rumunia – W.Brytania
POLSKA - Japonia
5-8 lutego 2009
- II etap eliminacji z udziałem: Norwegii, Danii, Francji oraz POLSKI (jeżeli awansuje) – rywale i miejsce do potwierdzenia
- harmonogram i godziny ustalają gospodarze
- ogółem w sezonie: 3-6 transmisji
Polska Liga Hokejowa
- przymierzamy się, jak dotychczas, do ok. 30 transmisji w sezonie
- liga startuje 5 września (piątek) i z przerwami na mecze reprezentacji gra do 24 marca
(sezon zasadniczy - do 25 stycznia; play-offy 13 lutego - 24 marca )
- nasza propozycja: mecze „telewizyjne – w piątki o 19:15 (2008: 10; 2009: 20 transmisji)
Puchar Polski
- termin: 29-30 grudnia, Tychy
- 3 transmisje (2 połfinały i finał)
Magazyn Hokejowy „Trzecia tercja”
- co tydzień w piątki o 21:30 (Uwaga – zmiana godziny – magazyn zaraz po transmisji z
meczu) od 5 września do 24 kwietnia
- emisja wymienna z „Magazynem Hokejowej Ligi Mistrzów”, czyli raz w miesiącu zamiast
magazynu „Trzecia tercja” będzie emitowany magazyn Ligi Mistrzów
- daje nam to łącznie: 25 programów
Źródło: www.sport24.pl
Moim zdaniem świetna oferta jeśli idzie o hokej. Komentatorzy bardzo dobrzy, aczkolwiek mam nadzieje, że pojawią się jeszcze postacie Mariusza Kozaka i Marka Sokołowskiego. Studio poprowadzi też pewnie J.Krzoska i Hubert Malinowski. Marek Sokołowski już w zeszłym sezonie komentował PLH więc jestem spokojny, myśle że przygotuje dobre magazyny, ale i tak pewnie hokejem nadal będzie dyrygował Snopek, który mam nadzieje skomentuje mecze biało-czerwonych. A eksperci to śmietanka.
I jeszcze powołując się na ten sam portal inna ramówka:
Hokejowa Liga Mistrzów (CHL)
- transmisja 1 meczu w każdej kolejce (łącznie z półfinałami i finałem - 10 transmisji);
terminy – środy 19:30: faza grupowa - 8, 22, 29 października; 12, 19 listopada; 3 grudnia;
półfinały: 10 grudnia i 7 stycznia, mecze finałowe: 21 i 28 stycznia
- emisja skrótów ze wszystkich spotkań w kolejce (Magazyn CHL) - dzień po każdej kolejce
(czyli łącznie - 10 skrótów)
- Magazyn Ligi Mistrzów – raz w miesiącu od września do lutego (6 programów) emisja
w piątki o 21:30 (wymiennie z magazynem „Trzecia tercja” – pkt.6)
Victoria Cup
- mecz z udziałem najlepszego klubowego zespołu w Europie i drużyny z NHL
- w tym roku będzie to spotkanie: METALLURG MAGNITOGORSK - NEW YORK RANGERS
które zostanie rozegrane w Bernie, Szwajcaria, w środę, 1 października (19:30) w ramach
obchodów 100-lecia IIHF
Źródło: sport24.pl