żródło: Media2.plWielka Gra" telewizji publicznej
Kultowy teleturniej "Wielka Gra" od 44 lat obecny na antenie telewizji publicznej prawdopodobnie na stałe zejdzie z anteny. Powodem takiej decyzji jest coraz niższa oglądalność programu.
Przez prawie pół wieku program kilka razy zmieniał swoją formułę aż do tej obecnej. Kilkukrotnie zmieniał także godzinę emisji, aby ostatecznie pojawić się o 10.30 rano i przyciągać znacznie mniej widzów, niż wcześniej. Nawet prowadząca teleturniej od 31 nie wiele wie na temat jego zniknięcia z powakacyjnej ramówki TVP2.
Program pojawił się w telewizji w roku 1962. W latach 70. z inicjatywy Wojciecha Pijanowskiego zmieniono jego formułę, która utrzymywała się do dziś. Program od samego początku wypełniał misję, jaką niosła za sobą działalność telewizji publicznej - edukował. Czy zdjęcie go z anteny także jest działalnością misyjną?
Jeżeli chodzi omnie,to ja dosyć często ten teleturniej oglądałem.Wiele odcinków było całkiem interesujących. Jeszcze pamiętam ten teleturniej jak główna wygrana wynosiła 20 tys.zł,a nie 40 tys.zł. Też wtedy chętnie go oglądałem.Słyszałem,ze ten program długo istnieje,ale nie spodziewałem się,że aż tyle lat ma już ten teleturniej.Trochę szkoda jakby miał zniknąć.