Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Dyskusja o rynku telewizyjnym w naszym kraju, opinie, komentarze.
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: Kpc21 » 24 maja 2009, 0:09

Coś masz nie tak z anteną.
0 x
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
dawidek ku
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 cze 2009, 12:26

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: dawidek ku » 21 cze 2009, 12:34

Ja mieszkam w Dąbrowie Górniczej niedaleko od granicy z woj Małopolskim odbieram
TVP1 db+
TVP2 bdb-
Polsat bdb
TVN db-
TVP info z Katowic db
Puls dst
TVP info z Krakowa dst
oraz 4 kanały czeskie


chciałbym wiedzieć czy istnieje możliwość odbierania TV4 z nadajnika krakowskiego w tej chwili odbieram tylko sam głos a antena stoi w domu. Gdybym dał ją na dach czy TV4 odbierał by?? Proszę o pomoc.
0 x
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: Kpc21 » 21 cze 2009, 16:19

To jest aż 75 km w linii prostej. Na antenie siatkowej tego nie złapiesz. Nawet na zachodzie woj. małopolskiego są problemy z odbiorem programów z Chorągwicy (czyli z nadajnika krakowskiego). Krakowska wersja TVP Info, którą odbierasz, jest nadawana z Kosztowów (czyli z nadajnika katowickiego) dla mieszkańców zachodniej części woj. małopolskiego.

Żeby odbierać TV4, musiałbyś zmienić antenę, a i tak nie ma pewności, czy by się udało. Za 2 lata będziesz mieć DVB-T, w którym będzie także TV4. Do tego czasu chyba bardziej opłaci się wykupić pakiet "Mini" w Polsacie Cyfrowym, niż kupować nową antenę, na której nie ma gwarancji stałego odbioru (jeśli w ogóle będzie, to zaśnieżony).

Napisz jeszcze, jakie kanały odbierasz z Chorągwicy z następujących:

Kod: Zaznacz cały

MHz             Kan.      Nazwa stacji             Lokalizacja      DW      NW      ERP kW      Pol.      Kier.      St.      TXT      Uwagi      Więcej
207,25         10     TVP 1     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     200,000     H     ND     +     +         >>>
506,00         25     DVB-T (Kraków)     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     15,000     H     D                 >>>
519,25         27     TV Puls     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     10,000     H     D     -     -         >>>
543,25         30     TVN     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     10,000     H     D     +     +         >>>
567,25         33     TVP 2     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     300,000     H     ND     +     +         >>>
583,25         35     Czwórka     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     20,000     H     D     -     +         >>>
703,25         50     TVP INFO / TVP Kraków     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     500,000     H     ND     -     +         >>>
727,25         53     Polsat     RTCN     Kraków *Chorągwica*     KRA     MLP     200,000     H     ND     +     +         >>>
A jaką masz w ogóle antenę?
0 x
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Awatar użytkownika
wenter13
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 mar 2009, 14:59
Lokalizacja: pochodzi głupota?
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: wenter13 » 06 sie 2009, 20:19

Bydgoszcz:
TVP 1 - *****
TVP 2 - *****
TVP Info - *****
Polsat - **
TVN - ***

Kazimierzewo k. Sompolna:
TVP 1 - *****
TVP 2 - ****
TVP Info - ***
TVN - **
Polsat - **
0 x
Powiedz dwa razy, zanim pomyślisz - moje motto.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lukin
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:53
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: lukin » 06 sie 2009, 23:31

Z chodzieży to:
-TVP1 [6]
-TVP2 (wlp) [6]
-TVP2 (zach.pom) [3]
-TVP INFO SZCZECIN (nie zawsze) {Od 0 do 5)
-TVN [5+]
-POLSAT [5-]

I mam pytanie,bo mnei to denerwuje że nie zawsze mam tvp info ,co jakiś czas zmienia się jakość obarzu,albo nie ma wogóle.A z polsatem podobnie bo
czasem mam czyściutki,a telegazeta świetnei odbiera.A czasem nie i brzęczy... I jeszcze jedno,nadajnik TVP info /Szczecin musi mieć naprawdę dobrą moc...Bo odbiera prawie w środkowej wielkopolsce,ale za to nie mam TVP poznań,a 27 km ode mnie już jest ;d
0 x
michal
VIP Expert
Posty: 2911
Rejestracja: 06 sie 2008, 14:55
x 5
x 12

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: michal » 21 sie 2009, 12:32

Na stan z czerwca 2008 roku bo akurat wtedy przez pare dni miałem antenę odbierało mi następujące kanały:
TVP1
TVP2 Kraków
TVP2 Katowice
TVP Info Kraków
Polsat
TVN
Puls
Jastrzębia Góra - stan z lipca 2009 roku
TVP1
TVP2 Gdańsk
TVP Info Gdańsk
Polsat
TVN
Ustka - stan z lipca 2007 roku
TVP1
TVP2 Gdańsk
TVP3 Szczecin (jakość powyżej średniej)
Polsat
0 x
emil1992
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lip 2009, 15:00

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: emil1992 » 21 sie 2009, 15:16

kielce
TVP1
TVP2
TVP info
polsa
tvn
tv4
0 x
Awatar użytkownika
wenter13
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 mar 2009, 14:59
Lokalizacja: pochodzi głupota?
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: wenter13 » 21 sie 2009, 19:26

@EMIL1992! Proszę pisz poprawnie po polsku. A poza tym napisz jakość odbioru. No i co to "polsa"?
0 x
Powiedz dwa razy, zanim pomyślisz - moje motto.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
janusz080
Obserwator
Posty: 353
Rejestracja: 24 paź 2008, 17:53

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: janusz080 » 21 sie 2009, 20:30

Mój rocznik :D
Ja odbieram (odbierałem):
Z Koszalina/Gołogóry: TVP1, TVP2, Polsat
Z Koszalina/Góry Chełmskiej: TVP Info/TVP Szczecin (tropo)
Z Gdańska: TVP Info/TVP Gdańsk (tropo)
Ze Sławoborza (?): TVN (tropo)
Dzięki tropo odbierałem również niekiedy kanały TVP1, TVP2, Polsat, TVP Bydgoszcz z nieokreślonych lokalizacji (niektóre kiedyś pamiętałem)
Zza granicy (wszystko dzięki tropo): ARD, ZDF, SVT1, SVT2, TV4. Teraz oczywiście szwedzkich stacji nie odbiorę - telewizja naziemna nadaje tam cyfrowo, a ja póki co nie mam tunera do DVB-T ;)
0 x
Pepek94
Obserwator
Posty: 607
Rejestracja: 31 mar 2009, 18:06
Lokalizacja: powiat ostrowiecki
x 3
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: Pepek94 » 20 wrz 2009, 20:29

Jakiś wieś położony na płn-wsch od Ostrowca:
Odbieram:
C11 - TVP1 (z Raszyna) - sporadycznie
C23 - TVP2 (z Lublina) - słabo
C25 - TVP1 (z Dęblina) - często
C27 - TVP2 (z Raszyna) - od czasu do czasu
C28 - TVP2 (ze Świętego Krzyża) - od czasu do czasu
C29 - TVP2 (z Krosna) - rzadko
C30 - TVP2 (z Przysuchy) - od czasu do czasu
C34 - TV4 (z Radomia) - często
C38 - TVP1 (ze Świętego Krzyża) - od czasu do czasu
C39 - TVP Info Lublin (z Lublina) - rzadko
C40 - TVP Info Kielce (z Kielc) - rzadko
C44 - Polsat (z Raszyna) - od czasu do czasu
C47 - TVP1 (z Przysuchy) - dość często
C51 - TVP Info Warszawa (z Raszyna) - rzadko
C53 - TVN (z Radomia) - od czasu do czasu
C57 - TVP Info Warszawa (z Przysuchy) - od czasu do czasu
C58 - TVP Info Kielce (ze Świętego Krzyża) - dość często
C59 - Polsat (z Dęblina) - dość często
C60 - Polsat (z Przysuchy) - od czasu do czasu

PS U mnie 8 lat temu złapano sygnał tropo ukraińską jedynkę, nosił nazwę UT1 (dzisiaj Pierszyj)
0 x
Wielki fan mediów publicznych, zwłaszcza TVP i PR.
DVB-T: Święty Krzyż (MUX 1/2/3)
Nie dla logotypów ekranowych w czasie bloków reklamowych.
#StopZawyżaniu
Anglojęzyczny blog o cyfrowej radiofonii (i nie tylko): https://eudigitradio.blogspot.com/
dawe-19
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 14 sie 2009, 17:27

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: dawe-19 » 05 paź 2009, 18:38

Gorlice
TVP 1
TVP2
TV Puls

... i to tyle. żenada.. morze słaby Polsat złapie a TVP Kraków o tym regionie to juz totalnie zapomniała...
0 x
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: Kpc21 » 06 paź 2009, 12:32

W górach tak już jest. Za kilka lat będziesz mieć DVB-T i pełną analogową ofertę w jednym multipleksie.
0 x
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14978
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 261
x 1309

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: Karol » 06 paź 2009, 12:36

Ale owe DVB-T musi mieć jeszcze zasięg w górach. Przecież nie każdy nadajnik analogowy zostanie zastąpiony cyfrowym.
0 x
Awatar użytkownika
gregor6
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 27 lis 2009, 21:38
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: gregor6 » 27 lis 2009, 21:53

Grodzisk maz.
TVP1
TVP2
TVP Info (Warszawa)
Polsat
TV4
TVN
TV Puls
Wszystkie super.
0 x
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1366
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Odbiór stacji telewizyjnych z nadajników naziemnych

Post autor: Kpc21 » 27 lis 2009, 23:23

Karol pisze:Ale owe DVB-T musi mieć jeszcze zasięg w górach. Przecież nie każdy nadajnik analogowy zostanie zastąpiony cyfrowym.
Według obecnej wersji strategii cyfryzacji, z początku może tak być (wtedy wiele osób zostałoby bez telewizji), jednak potem będą weryfikować, gdzie potrzebne są doświetlenia (potrzeby mogą być inne niż przy analogu, przykład - DVB-T w Podkarpackiem, które ma tam całkiem niezły zasięg) i te doświetlenia zostaną zrealizowane.
0 x
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek telewizyjny w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości