Milionerzy - edycje zagraniczne
@Trzeciak , sądzę że to bez znaczenia, w każdym razie nie był szefem Endemolu. A za równo Intergalactic, jak i JV to jego firmy i różnica między tym co było do 2003 roku, a tym co później jest wyraźna i wiadomo na korzyść czego. 

Do obecnego "Big Brothera" też się można przyczepić, a przecież produkuje go ta sama firma. 20 lat różnicy robi swoje. 

Pozdrawiam, Trzeciak
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
@Trzeciak , ale między Milionerami Endemolu a tymi od Intergalactic było zaledwie 5 lat. A różnica w jakości spora. Doskonale pamiętam, jaką fuszerę odstawiano z niedopasowaniem efektów dźwiękowych, które choć dla przeciętnego widza mogło być niezbyt istotne, to jednak budziło niesmak. Teraz niestety też można wyliczać wady - i merytoryczne, i techniczne.
Intergalactic jeszcze aż takie złe nie nie było. Kępiński w końcu reżyserował jeszcze niemal w tym samym czasie "Taniec z Gwiazdami", a i debiutujący w Polsacie "Must Be The Music" zasłużenie się udał. Gorzej z "następcą" - JV, który koncertowo zepsuł "Wyspe Przetrwania" (choć Maciej Myszka swoje trzy grosze dołożył), a i jesienią zapewne firma na swoje konto będzie mogła wpisać jednosezonowe porażki. 

Pozdrawiam, Trzeciak
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
W każdym razie powinni byli pozostać wtedy przy Endemolu. Tym mniej zrozumiały był wybór firmy, która dotychczas w portfolio posiadała jedynie jako znaczące produkcje program Pascala i (nie)śmieszny program rozrywkowy na TVP2, jeżeli dobrze pamiętam. Nic więc dziwnego, że wyszło jak wyszło. 

-
- VIP Expert
- x 54
- x 163
- Kontakt:
Co do ''(nie)śmiesznego programu rozrywkowego'', to mówisz o ''Dubidu''?
#StopNienawiści (nawet tutaj!)
Endemol-Neovision realizował wtedy "Milionerów" w TVN-ie, bo to firma Johna de Mola i Joopa van den Ende miała wtedy licencję na produkcję programu w krajach, gdzie Endemol miał swoje oddziały, czyli oprócz Polski także m. in. w Holandii, w Belgii, czy w Niemczech. A z racji tej, że firma wówczas była częściowo własnością ITI - ówczesnego właściciela TVN-u, to wyboru producenta po prostu nie było.Qgn pisze: ↑17 kwie 2019, 23:03 W każdym razie powinni byli pozostać wtedy przy Endemolu. Tym mniej zrozumiały był wybór firmy, która dotychczas w portfolio posiadała jedynie jako znaczące produkcje program Pascala i (nie)śmieszny program rozrywkowy na TVP2, jeżeli dobrze pamiętam. Nic więc dziwnego, że wyszło jak wyszło.![]()
Analogiczna sytuacja ma miejsce teraz i miała miejsce być może po 2008 roku, gdyż to Kępiński, a TVN miał zakupioną licencję na format. Nawet jesienią 2007 roku po odejściu Urbańskiego z TVN-u na krótko były plotki, że program miał przejąć Polsat, ale Nina się na to nie zdecydowała.
Pozdrawiam, Trzeciak
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
Tak.Frontowiec pisze: ↑17 kwie 2019, 23:54 Co do ''(nie)śmiesznego programu rozrywkowego'', to mówisz o ''Dubidu''?

@Trzeciak , a jakie były przeciwwskazania, żeby po powrocie znów produkowali polską wersję? To znaczy mogę się domyślać jakie, ale gdyby TVN-owi zależało na jakości, to postawiliby na sprawdzonego partnera.

Już wyżej odpowiedziałem. Jeśli producent kupi opcję/licencję na realizację formatu, wtedy z automatu staje się producentem programu.
Pozdrawiam, Trzeciak
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
@Trzeciak , sorry, ale kiedy ja odpisywałem na Twój post, to w międzyczasie jeszcze coś się w nim pojawiło. 
Czyli mam rozumieć, że to Intergalactic nabył licencję od Celador/2waytraffic, i zaoferował program polskim stacjom telewizyjnym. No cóż, jak dla mnie bardzo dziwna właściciela praw formatu, swoją drogą ciekawe jak takie transakcje przebiegają od kulis.

Czyli mam rozumieć, że to Intergalactic nabył licencję od Celador/2waytraffic, i zaoferował program polskim stacjom telewizyjnym. No cóż, jak dla mnie bardzo dziwna właściciela praw formatu, swoją drogą ciekawe jak takie transakcje przebiegają od kulis.

Dla Ciebie może to dziwne, ale jak najbardziej jest to powszechne. Dla przykładu - licencję na wszystkie wariacje show "The Voice" oraz "Dance Dance Dance" ma Rochstar, a TVP tylko podpisuje z firmą umowy na realizacje kolejnych sezonów.
Pozdrawiam, Trzeciak
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
>>MEDIA BEZ WYBORU<<
Dziwne w tym sensie, że taka firma jak Celador czy 2waytraffic (nie wiemy kiedy Intergalactic nabył te prawa, możliwe że przed 2006 rokiem), sprzedaje licencję na Polskę producentowi z dość ubogim nawet jak na rodzimy rynek portfolio. No ale wypowiadam się tylko jako obserwator sprzed ekranu komputera (czyli mówiąc wprost laik), nie zaś żaden działacz z branży medialnej, stąd bardziej staram się rozgryzać te zagadnienia na "chłopski rozum". 

Już było w polskim temacie, ale warto także tu wspomnieć - hiszpańska QQSM będzie nagrywana w Polsce.