Jeszcze @krista śmie powiedzieć, że zwracanie uwagi jest mało poważne.krista pisze: ↑25 maja 2019, 13:47
Niestety nie do końca się zgadzam, mieszkał w Polsce i to długo, babcia jego jest w polsce, uczył się i mieszkał nawet przez jakiś czas z koleżanką Sofiją, więc bez przesady, miał czas żeby nauczyć się wszystkiego, pracował też w Polsce. Jest to zwykły buc i tyle w temacie, dużo ludzi jest w polsce z ukrainy i są bardzo pozytywni i zabawni, on mam wrażenie że ma kołek w t...., a kobieta która ponoć ma pstro w głowie bardzo cierpliwie i umiejętnie tłumaczy facetowi jak być normalnym.
Dbajmy o język!
Dbajmy o język!
Po prostu ręce opadają:
Dbajmy o język!
Tak, śmiem powiedzieć że szacunek do Polski mam, a pomyłki w pisownie zdażają się wszystkim, gratuluję powagi.
Dbajmy o język!
3 raz pod rząd? Ja widzę zwykłe lenistwo we wciśnięciu shifta na klawiaturze. Tym bardziej, że przeglądarki internetowe podkreślają błędy ortograficzne.
Dbajmy o język!
Pomyłki się zdarzają.
A o państwach się jednak powinno zawsze pisać z wielkiej litery.

#MEDIABEZWYBORU
#TVPZaMurem
----> #TępaPropaganda
#R8G
#TVPZaMurem

#R8G

-
- Thinker
- x 438
- x 529
- Kontakt:
- SNOL
- VIP Expert
- x 160
- x 192
- Kontakt:
Dbajmy o język!
Tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad 13 lat.
-
- Thinker
- x 438
- x 529
- Kontakt:
Dbajmy o język!
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/z-rze ... ;9747.html
"W zasadzie wszystko jedno, której formy się użyje" - pisze prof. Mirosław Bańko. Jest uznawane za poprawne, ale osobiście tak nie mówię. Dla mnie "pod rząd" brzmi okropnie.
"W zasadzie wszystko jedno, której formy się użyje" - pisze prof. Mirosław Bańko. Jest uznawane za poprawne, ale osobiście tak nie mówię. Dla mnie "pod rząd" brzmi okropnie.
***** ***, ***** i jeszcze raz *****.
Dbajmy o język!
To samo miałem napisać, ale niektórzy czepiają się szczególików zamiast skupić uwagę na podstawach poprawnej pisowni.
Dbajmy o język!
Ten wątek powinien być w Hyde Parku xD
Dbajmy o język!
Użycie rusycyzmu się zdarza. Ale taki błąd jest na pewno mniej rażący od błędu ortograficznego. 

#MEDIABEZWYBORU
#TVPZaMurem
----> #TępaPropaganda
#R8G
#TVPZaMurem

#R8G

-
- Thinker
- x 438
- x 529
- Kontakt:
Dbajmy o język!
A mnie rażą wszystkie błędy, nawet hiperpoprawność.
Dbajmy o język!
Mniej więcej godzinę temu w pewnym wątku pojawiła się nieprawidłowa pisownia słowa "także". Jest pisane łącznie, jeżeli jest to równoznaczne z "również", "też". A rozłącznie, jeżeli jest to synonim "więc", "zatem", "toteż". Czyli w tamtym wypadku powinno być użyte "tak że". Nie chcę wychodzić na mądralę, bo zapewne sam wielokrotnie popełniałem taką pomyłkę, ale myślę, że skoro już samemu się wyszło z błędu, to warto przekazać innym wiedzę o poprawnym zapisie. 

-
- Thinker
- x 438
- x 529
- Kontakt:
Dbajmy o język!
Skoro już poprawiamy innych, to może sami nie popełniajmy błędów? Brak polskiego znaku w słowie "pisać" i przecinka po słowie "dwa" można wybaczyć, ale "z dużej litery" już nie. Mówi się albo "dużą literą", albo "od dużej litery".Iluzjonista pisze: ↑19 lip 2019, 11:09 Nazwy programów z dużej litery, to raz, dwa wystarczy to pisac w innych tematach.
- Iluzjonista
- Junior
- x 85
- x 117
- Kontakt: