Nadawanie całodobowe w TVP

Forum poświęcone działalności Telewizji Polskiej.
Awatar użytkownika
Mocny FULL
Activist
Posty: 2631
Rejestracja: 27 lip 2010, 19:19
Lokalizacja: Essen [Deutschland]
x 5

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mocny FULL »

Ja bym chciał, żeby TVP w nocy wyemitowało np. Studio 2 albo inne archiwalne produkcje, które również są emitowane na TVP Kultura.
Srały muchy, będzie wiosna. Będzie trawka lepiej rosła - wł.

INNA
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17091
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 541
x 2585

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Różnica polega na tym, że "Studio 2" było bardziej pasmem programowym, które potrafiło zajmować całe popołudnie na antenie TVP2. W nocy nie byliby w stanie tego wyemitować, by się zmieścić w czasie. Poza tym wątpię, aby wszystkie nagrania ze "Studia 2" się zachowały. W czasie małego kryzysu w TVP, sporo taśm z tamtych lat zostało po prostu skasowanych, w tym np. "Sonda", która w archiwach Telewizji Polskiej nie jest kompletna jeśli chodzi o nagrania odcinków.
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: sziraczek17 »

Można wyemitować te odcinki Sondy, które są. To nie jest serial, więc większych problemów nie będzie. A program naprawdę warty uwagi.
Awatar użytkownika
Mocny FULL
Activist
Posty: 2631
Rejestracja: 27 lip 2010, 19:19
Lokalizacja: Essen [Deutschland]
x 5

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mocny FULL »

Karol pisze:Różnica polega na tym, że "Studio 2" było bardziej pasmem programowym, które potrafiło zajmować całe popołudnie na antenie TVP2. W nocy nie byliby w stanie tego wyemitować, by się zmieścić w czasie. Poza tym wątpię, aby wszystkie nagrania ze "Studia 2" się zachowały.
Nie musieliby wszystkiego od razu puszczać, po trochu wyciągane z lochu, jak to się mówi :)
Wszystkich odcinków na pewno już nie mają, ale coś na pewno jest, więc szkoda, żeby jeszcze ostatnie taśmy się zmarnowały.
Srały muchy, będzie wiosna. Będzie trawka lepiej rosła - wł.

INNA
Awatar użytkownika
Kpc21
Junior
Posty: 1369
Rejestracja: 17 paź 2008, 20:11
Kontakt:

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kpc21 »

Problem jest z prawami autorskimi ponoć.
Obrazek... i znów: Obrazek, i... Obrazek ponownie. Co wymyślą następne?
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: sziraczek17 »

Może i tak jest, ale w przypadku Sondy tak nie jest.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17091
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 541
x 2585

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Prawa autorskie mogą się tyczyć także materiałów zagranicznych jednostek, które pojawiały się w programie. Przecież nie wszystko było kręcone samodzielnie przez ekipę programu. Być może sprawa tyczy się właśnie praw do wykorzystania tamtejszych nagrań.
Tofic
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 paź 2012, 0:50
x 14
x 4

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tofic »

Wracam w 2016.
TVP1 i 2 niby są całodobowe (ok. 10-15 minut przerwy w emisji), ale nie zawsze - niekiedy ta przerwa trwa 2 godziny, w jej trakcie można cały film zmieścić.
Dobrym pomysłem byłoby ustalenie maksymalnej długości przerwy, dajmy na to 30 minut.
A wie ktoś może, w jakich krajach w Europie są jeszcze przerwy w emisji trwające co najmniej 1 godzinę?
Pepek94
Obserwator
Posty: 644
Rejestracja: 31 mar 2009, 18:06
Lokalizacja: powiat ostrowiecki
x 4
Kontakt:

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Pepek94 »

Z europejskich telewizji publicznych, których są nadawane całodobowo można zaliczyć:
* Austria
* Bułgaria
* Chorwacja (oprócz III programu)
* Czechy
* Francja
* Grecja
* Hiszpania
* Irlandia
* Litwa
* Łotwa
* Macedonia (tylko I program)
* Niemcy
* Portugalia
* Rosja
* Rumunia
* Serbia
* Słowacja (tylko I program)
* Szwajcaria (nie liczę francuskojęzycznej części)
* Węgry
* Wielka Brytania (tylko BBC One, gdyż wypełnia BBC News, która jest również całodobowa jako kanał informacyjny)
* Włochy
Z tych telewizji publicznej nie licząc naszej są przerwy w emisji:
* Belgia (we Flandrii w een pętla wieczornego wydania oraz prognoza pogody)
* Białoruś (typowa normalka)
* Bośnia i Hercegowina (oprócz RTRS)
* Czarnogóra
* Estonia
* Finlandia
* Holandia (telegazeta)
* Islandia
* Norwegia
* Słowenia (infokanał)
* Szwecja

Zatem historia wprowadzenia całodobowej emisji na antenach TVP:
1. TVP Polonia (od września 1996 r.)
2. TVP Info (od marca 2009 r.)
3. TVP3 (od grudnia 2013 r.)
W przeszłości TV Katowice nadawała całodobowo, lecz ok. 1998 r. zrezygnowano z całodobowej emisji.
Wielki fan mediów publicznych, zwłaszcza TVP i PR.
DVB-T: Święty Krzyż (MUX 1/2/3)
Nie dla logotypów ekranowych w czasie bloków reklamowych.
#StopZawyżaniu
Anglojęzyczny blog o cyfrowej radiofonii (i nie tylko): https://eudigitradio.blogspot.com/
Tofic
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 paź 2012, 0:50
x 14
x 4

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tofic »

Dzięki za listę.
Ciekawią mnie te przerwy w Europie Północnej - czy to jest uwarunkowane tamtejszym klimatem/stylem życia?
Osobiście uważam, że TVP1 i TVP2 powinny się znaleźć w pierwszej części (ciekawe, czy ktoś to z TVP czyta to forum)? Obraz kontrolny to relikt poprzedniej epoki.
Awatar użytkownika
Kamilo
VIP Expert
Posty: 4143
Rejestracja: 30 sie 2007, 13:43
x 40
x 155

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamilo »

Tofic pisze:Ciekawią mnie te przerwy w Europie Północnej - czy to jest uwarunkowane tamtejszym klimatem/stylem życia?
Ta rozpiska nie jest do końca rzetelna, bo w Norwegii stacje publiczne nadają już przeważnie całodobowo, a w Finlandii w godzinach nocnych wrzucają np. plansze z wiadomościami, zresztą tam treści newsowe stanowią jakieś 2/3 kontentu.

Pamiętajmy przede wszystkim, że mówimy o zupełnie innym świecie. Na przykład w Szwecji, która liczy +- 9 mln mieszkańców, wychodzi ok. 150 dzienników. W Polsce to jakaś totalna abstrakcja. :)
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17091
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 541
x 2585

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Poza tym co nam daje nadawanie całodobowe? Późną nocą i tak nikt nie ogląda telewizji, a nawet jeśli, to niekoniecznie muszą to być kanały publiczne.
Tofic
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 paź 2012, 0:50
x 14
x 4

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tofic »

Niby tak, ale można np. użyć programowanego nagrania.
Poza tym przerwa 2-godzinna, co prawda dość rzadko, ale to jednak lekka przesada.
Tofic
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 paź 2012, 0:50
x 14
x 4

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tofic »

Cd.
Wie ktoś może dlaczego TVP3 nadaje 24h? (bo Polonię i Info to jeszcze rozumiem)
Biorąc pod uwagę fakt, że jest jednak bardziej niszowa niż 1 i 2.
Dobrym pomysłem byłoby, aby na pełne nadawanie 24h przeszły także pozostałe kanały TVP, jak Kultura, Historia, Rozrywka, Sport, tak jak ich większość komercyjnych odpowiedników, jedynym niecałodobowym kanałem TVP byłoby TVP ABC.

A co do listy:
Węgry to jednak dość średni przykład, u nich M1 to od roku odpowiednik naszego TVP Info. Wcześniej program kończył się u nich tak, jak u nas przed 2010, tj. ok. 2:00.
mrc5
Obserwator
Posty: 489
Rejestracja: 26 mar 2008, 12:46
Lokalizacja: Warszawa
x 2
x 3

Nadawanie całodobowe w TVP

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mrc5 »

A mnie od lat zastanawia jak całodobowe nadawanie ma się do używanego sprzętu. Zdarzało się, że Jedynka i Dwójka musiała choć na 5 minut puścić ten obraz kontrolny jak stacja późno kończyła program z jakiegoś względu. Polsat przez wiele lat też puszczał obraz kontrolny przez chwilę. I ma przerwy techniczne co miesiąc. TVN z dziwnych powodów uwielbia puszczać w nocy archiwalne programy w 4/3 - tak jakby korzystali z zastępczych urządzeń w tym czasie. TVP Info często w nocy ma awaryjny logotyp. Wiele kanałów puszcza pauzę, chociaż gdyby realizator postarał się z zaprogramowaniem systemu emisyjnego i wcisnął autopromocje o odpowiedniej długości, to by tego nie było. Chociaż są stacje, które zachowują się bez żadnych anomalii jak TVN24.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Telewizja Polska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości