Awarie i wpadki w TVP

Forum poświęcone działalności Telewizji Polskiej.
Kasacz
VIP Expert
Posty: 1143
Rejestracja: 21 maja 2013, 20:39
Lokalizacja: Szczytna
x 1
x 7
Kontakt:

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: Kasacz » 15 lut 2014, 15:40

Logo i oznaczenie wiekowe właśnie zniknęło w TVP 2 HD
A w TVP Rozrywka jest jakiś dziwny pasek na górze
0 x
michal
VIP Expert
Posty: 2915
Rejestracja: 06 sie 2008, 14:55
x 5
x 17

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: michal » 15 lut 2014, 16:25

Przed chwilą pojawiła się w TVP Info plansza kontrolna, która była widoczna na ekranie przez ok. 2 sekundy.
0 x
Awatar użytkownika
Lord_info
VIP Expert
Posty: 3896
Rejestracja: 27 sie 2010, 16:56
x 9

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: Lord_info » 15 lut 2014, 16:35

Ta plansza to wina sygnału z Soczi, a nie z TVP (chyba).
0 x
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 41615
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38
x 2902
x 1230

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: Trzeciak » 15 lut 2014, 16:36

Na TVP2 transmisja była nadal.
0 x
Pozdrawiam, Trzeciak
Awatar użytkownika
piciu
VIP Expert
Posty: 2709
Rejestracja: 12 wrz 2010, 19:34
x 2
x 14

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: piciu » 15 lut 2014, 17:08

Maciej Orłoś przeprosił w "Teleexpressie" za, jak to nazwał, "problemy z zasilaniem".
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3498
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 81
x 74
Kontakt:

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: SNOL » 15 lut 2014, 17:27

Ama18 pisze:Tak jak myślałem coś się na Woronicza wywaliło. To oznacza, że sygnały ośrodków regionalnych przed wysłaniem do nadajników DVB-T idą do centrali w Warszawie? Nie wiedziałem...
Pasmo wspólne jest przecież emitowane z Warszawy, więc kolejność jest odwrotna - sygnał dopiero później trafia do regionów.
0 x
tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad dziesięciu lat.
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3498
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
x 81
x 74
Kontakt:

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: SNOL » 15 lut 2014, 17:54

Przepraszam za post pod postem, ale mam małe podsumowanie, oddzielę je. Proporcje są oryginalne:

TVP Info:
Obrazek

TVP Rozrywka:
Obrazek

TVP Polonia:
Obrazek

TVP Seriale:
Obrazek

TVP Historia:
Obrazek

TVP HD:
Obrazek

Belsat TV:
Obrazek

Co ciekawe, Belsat TV - podobnie jak TVP Rozrywka - z dziwnymi paskami nad logo:
Obrazek
0 x
tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad dziesięciu lat.
Awatar użytkownika
dlucjanski210686
Obserwator
Posty: 502
Rejestracja: 09 lut 2013, 15:06
Lokalizacja: Łódź

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: dlucjanski210686 » 15 lut 2014, 18:47

Nawet Telegazeta TVP przeprosiła za dzisiejszą awarię:
Obrazek

Kolejne zapy zrobione tego popołudnia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wideo z awarii TVP już jutro.
0 x
Obrazek

500 postów! :)
Awatar użytkownika
Pither216
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: 24 sty 2013, 19:47

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: Pither216 » 15 lut 2014, 19:54

A myślałem że źle zrobiłem zakładając ten wątek... :D

A mnie ciekawi jedna rzecz.. Jakim cudem padło również zasilanie rezerwowe.. ?
0 x
Spooky
VIP Expert
Posty: 900
Rejestracja: 03 paź 2007, 15:34
Lokalizacja: Szczecin
x 1
x 3

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: Spooky » 15 lut 2014, 20:05

Mnie ciekawi, jak w ogóle padło zasilanie? Ja rozumiem, że mamy rozdzielnie która bierze 2-3 źródła zasilania z miasta (TVP Szczecin czerpie prąd z 3 niezależnych linii, dzięki czemu można bezpiecznie zapewnić ciągłość emisji w przypadku zaniku napięcia w jednym z rejonów energetycznych, a w Pomeranii mamy całą emisję postawioną na zasilaniu awaryjnym UPS, które podtrzymuje emisję do czasu uruchomienia zasilania awaryjnego lub przełączenia linii energetycznej w RSN Warszewo), tak aby nie było problemu z tym, że jak padnie jedna część miasta to mamy jeszcze napięcie z drugiej. Dodatkowo powinien być agregat prądotwórczy, który załącza się po kilkunastu sekundach od zaniku napięcia... Jak pamiętam "wielką awarię w tvn" kiedy padło zasilanie, to emisję TVNu przywrócono z generatora awaryjnego w niecała minutę.
0 x
Awatar użytkownika
dominik25862
Obserwator
Posty: 399
Rejestracja: 08 kwie 2012, 21:34

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: dominik25862 » 15 lut 2014, 20:06

Mogła to wykonać może jakaś osoba celowo ?
Do kolegi powyżej - na Woronicza moze mają inny system zasilania awaryjnego...
0 x
Dajcie więcej HD w DVB-T !!!
Awatar użytkownika
mateusz_71
VIP Expert
Posty: 2801
Rejestracja: 08 cze 2013, 9:46
Lokalizacja: Wrocław
x 178
x 71
Kontakt:

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: mateusz_71 » 15 lut 2014, 20:57

Powrót do programu po awarii zasilania w TVP Kultura:
http://youtu.be/n723oDHXdi8
0 x
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 41615
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38
x 2902
x 1230

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: Trzeciak » 15 lut 2014, 22:41

Na pewno niewielu pamięta awarię z 17 listopada 2006 roku, kiedy to przez potężną awarię prądu w Warszawie nadawanie przerwała emitowana z ul. Jasnej jeszcze istniejąca wtedy TVP3. Najpierw był brak sygnału, później plansza kontrolna, później plansza z logo TVP3 wraz z informacją na pasku o awarii, a później wraz z włączeniem logo ekranowego poleciała pauza, a na koniec - specjalne wydanie istniejącego wtedy jeszcze "Kuriera". Pozostałe wtedy 4 kanały (TVP1, TVP2, TVP Polonia i TVP Kultura - TVP Sport ruszył dzień później) nadawały bez zmian.
0 x
Pozdrawiam, Trzeciak
Awatar użytkownika
wiatriwoda
VIP Expert
Posty: 30172
Rejestracja: 05 gru 2013, 9:46
x 66
x 2028

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: wiatriwoda » 15 lut 2014, 22:46

0 x
Awatar użytkownika
zesepo
VIP Expert
Posty: 2378
Rejestracja: 12 lut 2012, 13:42
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Awarie i wpadki w TVP

Post autor: zesepo » 15 lut 2014, 23:05

Czy po awarii oznaczenia 1/2 nie zostały zmniejszone?
0 x
https://www.facebook.com/forummedia2
____________________________

Cztery lata na forum! 02.2012 - 02.2016 O0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Telewizja Polska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości