Awarie i wpadki w TVP

Forum poświęcone działalności Telewizji Polskiej.
Zbychu51
Activist
Posty: 4923
Rejestracja: 01 mar 2011, 15:04
Lokalizacja: Katowice

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Zbychu51 » 17 sty 2017, 8:39

Wracając do grudniowych zakłóceń na MUX-3
loko21
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 06 sty 2017, 15:23

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: loko21 » 17 sty 2017, 17:48

Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3342
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: SNOL » 28 sty 2017, 19:43

Zanik prądu m.in. na Partynicach i Krzykach na krótką chwilę sparaliżował TVP3 Wrocław, przerwane zostały nadawane na żywo "Fakty o poranku" – zapis tego zdarzenia: https://www.facebook.com/FaktyTVP3/vide ... 235750693/
tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad dziesięciu lat.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 13257
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
Lokalizacja: Starachowice

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Karol » 28 sty 2017, 19:51

Widać, ze brak prądu najbardziej w pierwszej kolejności dotknął oświetlenie i dźwięk, bo kamery i emisja jak widać śmigały :) Tylko jakby na pół gwizdka.
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 33976
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Trzeciak » 30 sty 2017, 6:13

W 2002 roku podobna sytuacja zdarzyła się w "Tele Grze" TVN7, po czym po kilku sekundach program przerwano. A raz nawet "urwało" obraz, co uwieczniło nawet "Łapu Capu". :)
Pozdrawiam, Trzeciak
Awatar użytkownika
Jaccob
Obserwator
Posty: 619
Rejestracja: 27 cze 2016, 22:25

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Jaccob » 30 sty 2017, 7:15

Da ktoś linka do tej wpadki z TVN7? Bo ja też ją kojarzę, ale jest tak dużo tych wydań ŁC, że ja nie mogę znaleźć :P
Poza tym, widać, że jak brak prądu, to mogli jeszcze planszę z Ratuszem wyemitować z zakłóceniami :D A emitowali z niej sam początkowy kadr. Cóż, jak będzie jeszcze dłuższa chwila z awarią, to coś mi się zdaje, że zaraz niechcący przerwą pasmo lokalne i będą widzieć TVP3 Warszawa ;) I wszystko zaczyna się już od nowa... spokojnie, przeżyjemy to.
A przypomniała mi się też podobna wpadka, ale trochę inna - bo gdy zaraz mogło się kończyć pasmo wspólne, to w Białymstoku przerwali je i przez sekundę był testcard "EMISJA BIA MSC", a potem można zauważyć, że już powoli przygotowują się do Poranka ;D Po czym następuje powrót do emitowania zapowiedzi z TVP3. Nawet uwieczniłem to nagranie, i proszę bardzo, z dnia 24 marca 2016 roku:
http://www11.zippyshare.com/v/mYwnEjRx/file.html
Oglądam: TVP3, TVN, Cartoon Network, Nickelodeon
Słucham: PR1, Radio Zet, RMF, TOK FM, RDC, VOX FM
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3342
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: SNOL » 31 sty 2017, 0:35

Podejrzewam, dlaczego w przypadku awarii we Wrocławiu na ekranie wciąż widoczna była oprawa ekranowa - logo i pasek. Przy zaniku zasilania zadziałała ochrona najważniejszych urządzeń emisji. A ta, mimo że sterowana jest z Wrocławia, korzysta z warszawskiego systemu nakładania logo i paska. Dobrze wiedzieć, bo w przypadku poważniejszej awarii w regionie wciąż można informować widzów o istotnych wydarzeniach / przyczynach awarii za pomocą paska.

To ważne dla telewizji publicznej, choć jak przypominam sobie problemy z Emitelem, to nie pomoże pasek, gdy do odbiorców naziemnej tv w ogóle nie dociera sygnał lokalnego pasma (albo jakikolwiek sygnał).
tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad dziesięciu lat.
Awatar użytkownika
Jaccob
Obserwator
Posty: 619
Rejestracja: 27 cze 2016, 22:25

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Jaccob » 31 sty 2017, 7:20

Cóż, jak kabel przegryzą szczury, to oznacza - wcześnie kończymy pasmo lokalne, proszę państwa... Dobrze, że u mnie jest prąd i Warszawa się nadal trzymała, i się trzyma.
Trzeciak pisze:Na pewno niewielu pamięta awarię z 17 listopada 2006 roku, kiedy to przez potężną awarię prądu w Warszawie nadawanie przerwała emitowana z ul. Jasnej jeszcze istniejąca wtedy TVP3. Najpierw był brak sygnału, później plansza kontrolna, później plansza z logo TVP3 wraz z informacją na pasku o awarii, a później wraz z włączeniem logo ekranowego poleciała pauza, a na koniec - specjalne wydanie istniejącego wtedy jeszcze "Kuriera". Pozostałe wtedy 4 kanały (TVP1, TVP2, TVP Polonia i TVP Kultura - TVP Sport ruszył dzień później) nadawały bez zmian.

O tak, ja to coś takiego kojarzę. Po "Kurierze" jak zwykle była pogoda, jak ja to pamiętam z dzieciństwa.
Oglądam: TVP3, TVN, Cartoon Network, Nickelodeon
Słucham: PR1, Radio Zet, RMF, TOK FM, RDC, VOX FM
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3342
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: SNOL » 31 sty 2017, 9:50

Jaccob pisze:Cóż, jak kabel przegryzą szczury, to oznacza - wcześnie kończymy pasmo lokalne, proszę państwa...

Właśnie napisałem, że emisja - najważniejszy element nadawania pasma lokalnego - została zachowana, więc teoretycznie nic Wrocławiowi nie grozi. Szczur musiałby przegryźć kabel bezpośrednio przy komputerze w Ośrodku.
tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad dziesięciu lat.
mrc5
Obserwator
Posty: 451
Rejestracja: 26 mar 2008, 12:46
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: mrc5 » 31 sty 2017, 11:06

Jak Wrocław steruje tym logotypem podczas pasma lokalnego? Emituje jak za analogowych czasów jakąś specjalną linię obrazu, czy może robi to bardziej dyskretnie? W momencie awarii widzimy chyba dwa logotypy.
Pytanie, co się stanie w razie awarii w Warszawie (w TVP / w centrali Emitela). Czy ośrodki są w stanie wysłać sygnał bezpośrednio na nadajnik z pominięciem stolicy?
10 lat czekałem na TVP Sport w DVB-T. Na TVN24 przyjdzie mi poczekać pewnie kolejne 10 :lol:
Awatar użytkownika
Jaccob
Obserwator
Posty: 619
Rejestracja: 27 cze 2016, 22:25

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Jaccob » 31 sty 2017, 15:05

Jak jest mniej przeźroczyste logo TVP3 Wrocław czy TVP3 Bydgoszcz (bo czasami u nich tak jest), to można już potwierdzić, że nakładane jest równo jedne logo na drugie, i usuwa powoli przeźroczystość.
Oglądam: TVP3, TVN, Cartoon Network, Nickelodeon
Słucham: PR1, Radio Zet, RMF, TOK FM, RDC, VOX FM
Frontowiec
VIP Expert
Posty: 3448
Rejestracja: 18 sty 2017, 13:24
Lokalizacja: Szczecin / Kamień Pomorski
Kontaktowanie:

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Frontowiec » 31 sty 2017, 17:22

W Szczecinie jak pojawiała się burza, to tak padł sygnał TVP Info że pojawiła się plansza ''Przepraszamy. Usterka na łączach satelitarnych'' oraz ruchome obrazki przyrodnicze. Podobnie było z gigantyczną awarią prądu w Szczecinie, kiedy to emitowano Telegazetę Warszawską oraz wydania ''Kroniki'' ze studia w Koszalinie.
Awatar użytkownika
SNOL
VIP Expert
Posty: 3342
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:42
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: SNOL » 31 sty 2017, 22:46

mrc5 pisze:Jak Wrocław steruje tym logotypem podczas pasma lokalnego? Emituje jak za analogowych czasów jakąś specjalną linię obrazu, czy może robi to bardziej dyskretnie? W momencie awarii widzimy chyba dwa logotypy.

Wrocław ma dwa systemy do nakładania logo i paska: warszawskie oprogramowanie + wrocławskie, teraz już awaryjne. Od niedawna oba logotypy są takie same (takiej samej wielkości, umieszczone w tym samym miejscu ekranu). Ale nie wszędzie tak jest - np. szczecińskie lokalne kiedyś (wciąż?) różniło się od szczecińskiego z pasma wspólnego.
Zdarzało się, że na warszawskim systemie trwały jakieś prace, wtedy otv musiały ratować się własnym systemem lub przez pewien czas nadawać bez logo / paska. W przypadku ww. awarii włączyły się oba systemy, stąd efekt nałożenia i mniejszej przezroczystości.

mrc5 pisze:Pytanie, co się stanie w razie awarii w Warszawie (w TVP / w centrali Emitela). Czy ośrodki są w stanie wysłać sygnał bezpośrednio na nadajnik z pominięciem stolicy?

Co do nadawania sygnału nie jestem pewny, jak to wygląda. Nie chce mi się wierzyć, że sygnał leci z Wrocławia do Warszawy (światłowodem?), z powrotem na Karkonoską i dopiero do nadajników w całym regionie. To ciekawe, muszę podpytać. Podstawowa sprawa, aż wstyd ;)
tylko prywatne opinie. Tutaj od ponad dziesięciu lat.
Awatar użytkownika
Jaccob
Obserwator
Posty: 619
Rejestracja: 27 cze 2016, 22:25

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: Jaccob » 01 lut 2017, 7:07

W Katowicach podczas wielkiej burzy nad Warszawą w 2010 roku miał stopklatkę z TVP Info, a potem planszę "Przepraszamy za usterki. Awaria w programie Telewizji Katowice" wyglądającą niczym jak z lat 90-tych.
Zaś Lublin jak była czasami burza, to po padnięciu sygnału Trójki/Info była plansza "Przepraszamy za przerwę w emisji programu spowodowaną zanikiem sygnału satelitarnego" na tle oprawy graficznej, która wtedy była nadawana w paśmie wspólnym.
Oglądam: TVP3, TVN, Cartoon Network, Nickelodeon
Słucham: PR1, Radio Zet, RMF, TOK FM, RDC, VOX FM
Awatar użytkownika
PPM
VIP Expert
Posty: 1506
Rejestracja: 22 sie 2006, 18:05
Lokalizacja: Kraków

Awarie i wpadki w TVP

Postautor: PPM » 25 lut 2017, 23:05

Co to jest "sramat"?? :) TVP 3 Kraków :)
Załączniki
sramat.jpg


Wróć do „Telewizja Polska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości