TV Puls (HD)

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 44722
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38
x 3324
x 1471

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Trzeciak »

Jest to związane z nowelizacją ustawy medialnej, która weszła dziś w życie. Więcej:http://forum.media2.pl/viewtopic.php?pid=106920#p106920.

Najciekawsze - czołówka "Zapraszamy" jest taka sama, jak jingiel reklam, tylko zamiast napisu "reklama" jest napis "zapraszamy". W tyłówce "zapraszamy" i jednocześnie w czołówce reklam napis "zapraszamy" zmienia się na napis "reklama".
Pozdrawiam, Trzeciak
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2964
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 18
x 59

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

Tektura pisze:A wiadomo może już coś, czy stacja przygotowuje się do wprowadzenia 16:9? Cała oprawa jest już w 16:9 letterbox...
Oprawa jest oprawą i na razie na nic więcej bym nie liczył.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6411
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 5
x 11

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

Oby coś działali w tej sprawie ;)

A na razie Telewizja Puls już nauczyła się emitować filmy w formacie kinowym:

Obrazek

Z drugiej strony, trochę szkoda, że nie obcięli tego filmu do 16:9, bo przez CinemaScope duża część obrazu to zwykłe, czarne pasy - przecież stacja i tak nadaje w 4:3.
Awatar użytkownika
Mocny FULL
Activist
Posty: 2631
Rejestracja: 27 lip 2010, 19:19
Lokalizacja: Essen [Deutschland]
x 7

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mocny FULL »

Logo jest zdecydowanie za wielkie na filmy w formacie kinowym.
Srały muchy, będzie wiosna. Będzie trawka lepiej rosła - wł.

INNA
lukasz933
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 27 sty 2010, 19:51

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: lukasz933 »

W dniu dzisiejszym podczas emisji filmu ,,Nieziemska broń dynastii Sejeon" TV Puls cały czas eksperymentowała ze swoim logiem. Logo jak i ograniczenie wiekowe pojawiało się i znikało i tak cały czas. Podczas obecności logo jak i żółty trójkącik były przybliżone do środka ekranu i nie były umieszczone tak jak zawsze w końcach rogów ekranu. Było ono też mniejsze niż zawsze. Załączam fotkę i przepraszam za jakość ale było robione telefonem.
Obrazek
Grzelich1996
Junior
Posty: 981
Rejestracja: 11 lis 2010, 13:02
Lokalizacja: Kodeń

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Grzelich1996 »

Przydałaby ci się karta TV.
http://www.youtube.pl/telefilmkoden2 - mój profil na YouTube
Awatar użytkownika
Ama18
VIP Expert
Posty: 2010
Rejestracja: 19 paź 2008, 20:04
x 141
x 167
Kontakt:

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Ama18 »

Obecnie Puls nadaje film w anamorficznym 16:9, z safe-mode i logotypem poniżej czarnych pasów (jako że film jest nadawany w formacie kinowym).

Ktoś może sprawdzić, jaki format obrazu obowiązuje naziemnie w analogu i w DVB-T?
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6411
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 5
x 11

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

Rzeczywiście, dziwne.

Obrazek

Tak to wygląda w DVB-T.

Po sztucznym przełączeniu na 16:9, mamy pełną panoramę. Do tego na górze widać przerywany paseczek, co oznacza że gdzieś tam po środku nadawania jest WSS!
Awatar użytkownika
Mocny FULL
Activist
Posty: 2631
Rejestracja: 27 lip 2010, 19:19
Lokalizacja: Essen [Deutschland]
x 7

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mocny FULL »

Sprawdziłem to, w DVB-T jak i na satelicie Puls teraz nadaje w 16:9.
Logo i oznaczenie wiekowe są przesunięte do środka, jak @lukasz933 wcześniej wspomniał.

Uważam, że właśnie teraz Puls zmienia format.
Srały muchy, będzie wiosna. Będzie trawka lepiej rosła - wł.

INNA
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1107
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciek23 »

Przerywany paseczek nie zawsze (lub wogóle) nie ma nic wspólnego z WSS. To może być zwykły błąd w fazowaniu magnetowidu. A wydaje mi się, że film był zgrany na kasetę w pełnym, kinowym formacie (tzw. podwójnie anamorficznym). Bardzo rzadko, ale jednak czasem się zdarzy taka taśma od dystrybutorów. Wtedy na playout'cie można dodać tylko jeden letterbox, dlatego też film leci cześciowo rozciągnięty... Raczej nie sądzę, że to zwiastun nowego formatu.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6411
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 5
x 11

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

ObrazekObrazek

@1up, no nie wiem... Patrz na zapy.

Przy przerwie na reklamę najpierw obraz był spłaszczony w poziomie, rozsunął się, ale zostało zwielokrotnione logo. A po chwili zostało tylko jedno.

A ten "przerywany paseczek" jest teraz cały czas na ekranie, nawet podczas reklam czy "Co nowego?".
Awatar użytkownika
SzymonNP
VIP Expert
Posty: 2636
Rejestracja: 27 sty 2010, 14:15
Lokalizacja: Poznań
x 558
x 102
Kontakt:

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SzymonNP »

Także 6 sierpnia 2011 może być to kolejna przełomowa data dla tv naziemnej, osobiście myślałem, że Czwórka będzie pierwsza, gdyż obniżają logo już od dobrych 2-3 lat, a Puls dopiero od pojawienia się obecnego logo, czyli od września 2010, no cóż pozory mylą.
No to Tektura już nie wiem co jest grane, czy to jakiś błąd, czy rzeczywiście są to testy przed jutrzejszym, lub poniedziałkowym przejściem na 16:9, czy tylko zmniejszać będą logo gdy będzie transmisja w 16:9, a nadawanie w 4:3 Letterbox.

Już wiem, TV Puls przeszedł na nadawanie w 16:9, w opisie kanału w Platformie TP widnieje oznaczenie, że nadaje właśnie w tym formacie.
Obrazek
Najnowszy wpis - wejdź
27/01/10-18/07/18 Szytr Wielki | Od 18/07/18 SzymonNP
Pozdrawiam, Szymon.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17752
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 601
x 3050

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Ne no jest 16:9. Nawet dekoder z Vectry wykrywa WSS. Alleluja.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6411
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48
x 5
x 11

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dijon »

W DVB-T nie ma WSS, trzeba sztucznie przełączać.
Awatar użytkownika
SzymonNP
VIP Expert
Posty: 2636
Rejestracja: 27 sty 2010, 14:15
Lokalizacja: Poznań
x 558
x 102
Kontakt:

TV Puls (HD)

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SzymonNP »

No to na satelicie Puls wyprzedził nawet Polsat, nono ciekawie się robi, niestety Polsat jak i bratnia TV4 zostali w tyle.
I ciągle kombinują z umiejscowieniem logo i oznaczenia wiekowego, co 2 minuty jest raz przy krawędzi, raz bliżej środka.
Obrazek
Najnowszy wpis - wejdź
27/01/10-18/07/18 Szytr Wielki | Od 18/07/18 SzymonNP
Pozdrawiam, Szymon.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości