TV Puls (HD)

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
AtoMan
VIP Expert
Posty: 3256
Rejestracja: 06 maja 2007, 21:39
Kontakt:

TV Puls (HD)

Post autor: AtoMan » 02 wrz 2008, 20:34

Dubbing głosowo fajny, ale fakt, tłumaczenie jakieś takie mocno automatyczne. Ale generalnie daje lepsze wrażenie niż wersja lektorska z Szydłowskim, która bardziej przeszkadzała niż pomagała, już od niej wolałbym oryginał bez niczego.
dość
Awatar użytkownika
Tomala
Obserwator
Posty: 281
Rejestracja: 05 lip 2008, 20:00

TV Puls (HD)

Post autor: Tomala » 02 wrz 2008, 20:35

Daredevil pisze:Dubbing Simpsonów jest fatalny, ale jeszcze gorsze jest tłumaczenie napisów.

Przykładowo:
W dzisiejszym odcinku Homer zaczął stawiać wszędzie znaki. W gazecie pojawił się jego zdjęcie ze znakiem SIGN AHEAD, co znaczyło mniej więcej Uwaga znak! (a przynajmniej ja bym to tak przetłumaczył). Tymczasem nasi drodzy Włosi zrobili z tego Podpisz tutaj.

Litości! Czy ktoś w ogóle widział ten odcinek przed dubbingiem i tłumaczeniem?
Ja widziałem... Dlatego się strasznie męczyłem oglądając ten odcinek... Najbardziej jednak razi niechlujstwo tłumaczy przy przenoszeniu żartów... np. ten numer co Bart dzwoni do baru i prosi kogoś tam... W wersji z lektorem prosił "Ala Kupe", barman to powtarzał i było śmiesznie, a w tej wersjito sam nie wiem kogo on prosił, ale na bank to nie było zabawne... Teksty są tak przetłumaczone jakby były walnięte w translator a tłumacz ograniczył się do wciśnięcia guzika "TŁUMACZ"
A o co chodzi z tymi Włochami?? W sumie jak by zlecili polską wersje Master Film-owi, albo Start Int Polska to całokształt wyszedł by nieporównywalnie lepiej...
CZYNY NIE CUDA... ;)
Awatar użytkownika
AtoMan
VIP Expert
Posty: 3256
Rejestracja: 06 maja 2007, 21:39
Kontakt:

TV Puls (HD)

Post autor: AtoMan » 02 wrz 2008, 20:41

Właśnie szykuję odcinek do obróbki (żeby na PDA obejrzeć) i słyszę głos Burczyka czytającego tytuł odcinka na czarnym ekranie PRZED czołówką, a potem drugi raz po napisach końcowych polskich - montażysta też niezły niechluj :D
dość
Awatar użytkownika
PPM
VIP Expert
Posty: 1669
Rejestracja: 22 sie 2006, 18:05
Lokalizacja: Kraków

TV Puls (HD)

Post autor: PPM » 02 wrz 2008, 21:15

Z Simpsonami im nie wyszło... Ja myślałem wczoraj że nie potrafię oglądać, dziś jeszcze spróbowałem- trochę lepiej. Myśle ze to kwestia przyzwyczajenia. Co nie oznacza ze mogli się bardziej postarać. Jesli chodzi o inne propozycje. Marzena Rogalska świetnie prowadzi 5klasistów :) Dla mnie rewelacyjnie :) Co tam jeszcze... :Wydarzenia dnia"- wszystko ok, tylko brakuje mi prognozy pogody. Czego mi brakuje.... "Pulsu o poranku".
Awatar użytkownika
Tomala
Obserwator
Posty: 281
Rejestracja: 05 lip 2008, 20:00

TV Puls (HD)

Post autor: Tomala » 02 wrz 2008, 21:18

No moje pierwsze wrażenie po Simpsonach też było takie, że chyba nie umiem oglądać...hehe
ja bardzo lubię dubbing, szczególnie w filmach...
CZYNY NIE CUDA... ;)
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2823
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

TV Puls (HD)

Post autor: Kamil » 02 wrz 2008, 21:25

A ja myślę że naszym głównym problemem są za duże wymagania od TV PULS mnie ten dubbing nie przeszkadza. Pewnie następne odcinki będą lepsze. Simpsonowie zostali przecież ujęci w planach programowych po zdjęciu "Puls Raportu" i musieli zrobić szybkie tempo tłumaczenia żeby zdarzyć z odcinkami na wrzesień. A znając życie, polskie studia nagraniowe zażyczyły sobie ogromnej forsy za pracę w szaleńczym tempie. Więc poszukali studia za granicą (padło na Włochy gdzie wszystkie zagraniczne filmy są dubbingowane i pewnie konkurencja między studiami powoduje że tłumaczenie jest znacznie tańsze?). Może np. nagrali powiedzmy kilka serii początkowych we Włoszech a reszta będzie dubbingowana w Polsce? A może po prostu zwolnią tempo wiedząc że mają nagrane ileś tam odcinków do przodu w stosunku do ich emisji i przez to poprawi się jakośc tłumaczenia. Wiecie co? Ja ciesze się wraz z przyjaciółmi że w Polsce możemy pooglądac za darmo Simpsonów i to jest fajne.
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3864
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06

TV Puls (HD)

Post autor: TiM » 03 wrz 2008, 7:07

Dzisiaj po raz pierwszy obejrzałem ''Wydarzenia dnia''. Pierwsze wrażenia: Bardzo mało dynamiczny, czołówka szaro-czarna (pogrzeb po Puls Raporcie? :P), o i głównie polityka (nuuuuda :P). Puls Raport wielbiłem za to że było bardzo mało polityki. A wystarczyło by lekko przerobić czołówkę PR, i zamiast ''Raport'' napisać dnia. Ramki też lekko przerobić i już. I widzom kojarzyło by się z dobrym Puls Raportem. Ale jak się nie myśli.....
Pawel

TV Puls (HD)

Post autor: Pawel » 03 wrz 2008, 10:50

Jeśli idzie o same głosy w polskim dubbingu Simpsonów to akurat jak dla mnie nie jest źle. Gorzej z tłumaczeniem. Mam wrażenie jakby było zrobione na odwal, jak najszybciej. To samo z montażem. Głos jednego z bohaterów słychać głośno a drugiego tak cicho że trzeba podgłośnić tv. A jak lecą Simpsonowie na Canal+? Z dubbingiem czy lektorem, a może z napisami?

Dobrze że zmniejszyli to logo. Teraz już da się oglądać ten kanał :D.
Awatar użytkownika
AtoMan
VIP Expert
Posty: 3256
Rejestracja: 06 maja 2007, 21:39
Kontakt:

TV Puls (HD)

Post autor: AtoMan » 03 wrz 2008, 10:54

Generalnie trochę narzekania są na wyrost, bo sam dubbing kojarzy mi się z Włatcami Móch, tylko, że ten jest o wiele lepszy i głosy pasują do postaci. Tłumaczenie dobijające, montaż czasem też (tytuł odcinka na czarnym ekranie przed, potem po? wtf)

W każdym razie serial wywołał kontrowersje i polonizacją odwrócił uwagę od kontrowersyjności samej serii ;-)
dość
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35

TV Puls (HD)

Post autor: Ice » 03 wrz 2008, 13:54

TiM pisze:Dzisiaj po raz pierwszy obejrzałem ''Wydarzenia dnia''. Pierwsze wrażenia: Bardzo mało dynamiczny, czołówka szaro-czarna (pogrzeb po Puls Raporcie? :P), o i głównie polityka (nuuuuda :P). Puls Raport wielbiłem za to że było bardzo mało polityki. A wystarczyło by lekko przerobić czołówkę PR, i zamiast ''Raport'' napisać dnia. Ramki też lekko przerobić i już. I widzom kojarzyło by się z dobrym Puls Raportem. Ale jak się nie myśli.....
Tylko, że Puls odciął się od starego logo i starego wizerunku. Teraz budują inną politykę programową. Puls Raport to przeszłość, chcą się odciąć od serwisu, który przysparzał im masę kłopotów - między innymi finansowe - i tak jak na nich ten serwis utrzymywal się długo zważywszy na ogromne koszty produkcji jak na TV Puls. A Twoje pomysły na ''modyfikację'' czołówki i belek starego ''Puls Raportu'' w ''Puls Dnia'' nie byłyby do zrealizowania.

Co dubbingu w Simpsonach - okropny. Właśnie przez dubbing ''pulsowy'' nie mogę oglądać tego serialu. Liczyłem na coś ciut lepszego.
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2823
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

TV Puls (HD)

Post autor: Kamil » 03 wrz 2008, 14:00

Timie - Ice ma całkowitą rację stacja ponownie przeszła reset - Puls Raport definitywnie się zakończył i już. Po za tym oprawa PR była co tu dużo mówić jak na obecne czasy żałosna - mimo iż sam serwis merytorycznie był bardzo fajny. Nie mieszaj tych dwóhc programów bo "Wydarzenia Dnia" to całkiem co innego.
Ice pisze:Co dubbingu w Simpsonach - okropny. Właśnie przez dubbing ''pulsowy'' nie mogę oglądać tego serialu. Liczyłem na coś ciut lepszego.
.

Racja - myślę że robili to na szybko bo decyzja o emisji została podjęta pod koniec wakacji. Następne odcinki na pewno będą lepsze :D
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3864
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06

TV Puls (HD)

Post autor: TiM » 03 wrz 2008, 19:16

Zapomniałem o nowym logu, wpadka sorki xD. Oprawa '''Wydarzeń dnia''' jest dopiero żałosna. Ramki są całkiem ładne, ale czołówka (i te kolory) kojarzą mi się z oczyszczalnią ścieków :P


PS: Nie pisze się Timie, tylko TiM'ie
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2823
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

TV Puls (HD)

Post autor: Kamil » 03 wrz 2008, 19:26

Na stronie Pulsu pojawił się odnośnik prasa który jest nową wersją ich press roomu. Szkoda ze takie informacje dają na wyciągnięcie ręki...
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2823
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

TV Puls (HD)

Post autor: Kamil » 03 wrz 2008, 20:37

Tam został przeniesiony cały Press Room ze strony pressroom.pulstv.pl a to są archiwa. Najnowszą wiadomością jest ta o castingu do "Co masz do stracenia" Według mnie to dziwna decyzja, że coś takiego znalazło się na głównej stronie TV PULS chociaż może pomóc im w dotarciu do mediów i widzów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości