Tele 5 (HD) i Polonia 1

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Dijon
VIP Expert
Posty: 6375
Rejestracja: 28 gru 2009, 21:48

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Dijon » 02 wrz 2014, 16:56

U mnie Orange TV nadal nie wymieniło, więc służę zdjęciem.
[ Spoiler ]
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 03 wrz 2014, 2:26

Przy okazji mogliby wymienić logo w rogu ;)
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16148
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 03 wrz 2014, 5:15

@Maciek23, posiadasz może możliwość zrobienia zapa Tele 5 HD? Doprosić się nie mogę, a chciałbym ich zobaczyć wysoką rozdzielczość w ich wykonaniu. Tak jak pisałeś, najlepiej z jakiegoś "Disco Bandżo", tak aby program był w HD.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 03 wrz 2014, 6:07

Właśnie nie za bardzo :( W UPC wybrałem opcję bez dekodera, z kartą CI+ do telewizora. Jakość na pewno lepsz niż wersji SD nawet na upscallach. Pewnie to kwestia nie tylko samej rozdzielczosci a sposobu dosylu do UPC (światłowód, stream?) Do "swoich" rzeczy uzywają kamer xdcam ex z tego co widziałem, które zapewniają przyzwoitą jakość przy stosunkowo niewielkiej cenie. Widać po napisach, że zapowiedzi również są w HD, ae np. już oprawa bloków reklamowych to upscall na moje oko.
sebol
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 16 lip 2006, 17:24

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sebol » 03 wrz 2014, 10:23

Pospolite ruszenie ws. TV ECHO - Retro TVP Wrocław
Relacja Jacka Zacharskiego z 29 czerwca 1990 roku:

Brak zgody na przedłużenie licencji dla prywatnej TV ECHO to próba jej zamknięcia. Mieszkańcy Wrocławia zainterweniowali w tej sprawie. Dzięki nim udało się przedłużyć licencję o parę miesięcy. Wypowiedzi przedstawicieli Telewizji ECHO na temat zaistniałej sytuacji.
http://youtu.be/bhm7DR-EFe0
Awatar użytkownika
matik
VIP Mod
Posty: 7506
Rejestracja: 27 sie 2010, 18:41
Lokalizacja: Warszawa

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: matik » 03 wrz 2014, 18:13

Maciek23 pisze:oprawa bloków reklamowych to upscall na moje oko.
Reklamy również w SD, mimo, że na innych stacjach część z nich można oglądać w HD, ale faktem jest, że to co mają w HD wygląda bardzo ładnie :) I uprzedzam pytanie, nie mam jak zrobić zapa.
Awatar użytkownika
Axel
Activist
Posty: 2722
Rejestracja: 25 maja 2006, 0:21
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Axel » 06 wrz 2014, 1:41

Dijon pisze:U mnie Orange TV nadal nie wymieniło, więc służę zdjęciem.
Czy ten komunikat wskazuje, że i Polonia1 doczekała się wersji HD?
Awatar użytkownika
matik
VIP Mod
Posty: 7506
Rejestracja: 27 sie 2010, 18:41
Lokalizacja: Warszawa

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: matik » 06 wrz 2014, 8:54

Nie. Polonia 1 satelitarnie nadaje w MPEG-4 które można odbierać jedynie w dekoderach HD, mimo, że nadają w jakości SD.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16148
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 06 wrz 2014, 10:05

Zastanawiałem się ostatnio, czy zmiana kompresji Tele5 i P1 z MPEG2 na MPEG4 coś pomogła. W Vectrze, która prawdopodobnie pobiera sygnał z satelity, obraz wydaje się być lepszy - szczególnie widać to na reklamach. Co do filmów - wszystko zależy z jakiego czasu emitują program/serial/film. Jeśli zgrywany z taśm na serwer kilka lat temu, może nie wyglądać za ciekawie, ale np. filmy Columbia Pictures wyglądają bardzo dobrze - ostatnio oglądałem 'Bohatera ostatniej akcji" i wcale bym się nie zdziwił, gdyby w Tele 5 HD leciał właśnie w HD bo obraz był naprawdę bdb.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16148
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 06 wrz 2014, 11:01

Muszę trzasnąć posta pod postem, bo to informacja roku. W pamiętnych czasach na forum Medialinka ktoś kiedyś stworzył żartobliwe logo Tele 5 na podstawie starego logotypu RTL 7. Zachowanie pewnej stacji (z Ameryki Południowej?) właśnie mnie rozbroiło.

https://www.youtube.com/watch?v=TH_jJpVj4c8

http://www.kvadrat-films.ru/blog/tele_5/2012-01-01-141

Tak jak pisałem, logotyp był żartem jednego z forumowiczów, jednak przed swoim startem podłapała go np. platforma N wykorzystując go bodajże na ulotkach promocyjnych. Niech żyje plagiatowanie :)
Jantar
Activist
Posty: 3768
Rejestracja: 13 lip 2011, 18:50
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Jantar » 06 wrz 2014, 11:35

http://tele5hd.cl/inicio/quienes-somos/about-us/

Tak, to stacja z Chile. Powyżej macie link na stronę.
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3863
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: TiM » 06 wrz 2014, 12:54

Karol pisze:@Maciek23, posiadasz może możliwość zrobienia zapa Tele 5 HD? Doprosić się nie mogę, a chciałbym ich zobaczyć wysoką rozdzielczość w ich wykonaniu. Tak jak pisałeś, najlepiej z jakiegoś "Disco Bandżo", tak aby program był w HD.
[ Spoiler ]
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 06 wrz 2014, 13:41

Karol pisze:Muszę trzasnąć posta pod postem, bo to informacja roku. W pamiętnych czasach na forum Medialinka ktoś kiedyś stworzył żartobliwe logo Tele 5 na podstawie starego logotypu RTL 7. Zachowanie pewnej stacji (z Ameryki Południowej?) właśnie mnie rozbroiło.

https://www.youtube.com/watch?v=TH_jJpVj4c8

http://www.kvadrat-films.ru/blog/tele_5/2012-01-01-141

Tak jak pisałem, logotyp był żartem jednego z forumowiczów, jednak przed swoim startem podłapała go np. platforma N wykorzystując go bodajże na ulotkach promocyjnych. Niech żyje plagiatowanie :)
To moje logo!!! Czy nie czas już zgłosić się po jakieś tantiemy? Hahaha
Awatar użytkownika
Direct
VIP Mod
Posty: 8970
Rejestracja: 10 maja 2009, 18:09
Lokalizacja: Śląsk

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Direct » 06 wrz 2014, 13:42

Całe szczęście, że Twoje ;).
Pozdrawiam, Direct
Awatar użytkownika
zesepo
VIP Expert
Posty: 2378
Rejestracja: 12 lut 2012, 13:42
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: zesepo » 06 wrz 2014, 13:42

A to wcale nie byłby taki głupi pomysł, tylko musiałbyś znaleźć kupę kasy na proces tam ;)
https://www.facebook.com/forummedia2
____________________________

Cztery lata na forum! 02.2012 - 02.2016 O0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości