Tele 5 (HD) i Polonia 1

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4643
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 35
x 152
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 25 sie 2017, 23:19

Karol pisze:Za tymi prawami musi coś stać. Zauważcie, że w nie wszystkie produkcje anime Polonia 1 powtarza "w pętli". Część sobie odpuściła :-)
Mi wydaje się, że to raczej z powodu jakości lub pogubienia kaset (pomijam tu serie z Polsatu). Gdzieś kiedyś czytałem plotkę, że pracownicy pożyczali sobie te nagrania do domu i często ich nie odnosili.
Atoman pisze:Mało kto wie, że Saban rozważał emisję Evangeliona przystosowanego dla siedmiolatków ;)
I tak nikt pobije studia Sunrise z ich pomysłem Gundama na rynek amerykański :lol:
[ Spoiler ]
0 x
HENSHIN!
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14890
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 252
x 1254

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 25 sie 2017, 23:26

Mnie zastanawiała np. dostępność "Zorro" w serwisach z kreksowkami z pierwszym logotypem Polonii 1 i bodajże NTW. Pytanie brzmi, czy ktoś był tak fajny i używał wideo do nagrywania anime w pierwszej połowie lat 90. (wszystkich odcinków!), czy może posłużono się taśmami z emisji :-) W tamtej epoce było już coś na wzór "szpiega", który nagrywał całą emisję danej stacji. Teraz dalej to funkcjonuje, na potrzeby własne, cudze i KRRiT :-)
0 x
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4643
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 35
x 152
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 26 sie 2017, 0:10

Jeśli ktoś to robił prywatnie to musiał być melomanem. U mnie w domu w tamtym czasie (pierwszej połowie lat 90) było z pięć kaset i wszystkie były wielorazowego użytku. Nie zmienia to faktu, że byli ludzie, którzy bardzo mocno w VHS siedzieli i nagrywali wiele, a Polonia 1 w tamtym czasie była, jak wiemy, ogromnym ewenementem :) Chęć nagrywania pewnie też pobudzała piracka stacja Top Canal.

Na pewno nie był to uświadomiony fan anime, bo pierwszy artykuł o tej tematyce w polskiej prasie pojawił się w lutym 1995 roku (jeśli ktoś chce, mogę wrzucić, jest nawet kilka niemiłych słów o kreskówkach z Polonii 1 na samym początku :lol:).
0 x
HENSHIN!
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14890
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 252
x 1254

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 26 sie 2017, 0:26

Artykuł możesz wrzucić ;-) Googlowałem, ale aktualnie znalazłem tylko jeden odcinek "Zorro" z Polonii 1 Grauso - emisja jednak z TV-ES, więc się pomyliłem. Nie wklejam linka, bo mnie wsadzą. :-P

No i przypomniałem sobie, że Polonia 1 wcale nie musi korzystać z włoskiej koncesji. Owszem, Rzym im nie jest obcy, ale dokopałem się do własnego postu, w którym napisałem, że Polonia 1 nadaje na podstawie licencji wystawionej na Węgrzech. Nie znalazłem oficjalnego potwierdzenia na stronie tamtejszego regulatora, ale w 2006 roku były to wieści z pierwszej ręki.

PS. @Tomek, czy prócz Wayback Machine, jest może możliwość odwiedzenia strony @Majkella polonia1.up.pl? Napisałem do niego, ale z racji tego, że rzadko zagląda na forum, nie wiem kiedy doczekam odpowiedzi. Dla niewtajemniczonych: było to swego czasu niezłe źródło wiedzy na temat Polonii 1. Polecam także portal EmSoft - http://www.emsoft.strefa.pl. Też @Majkella :-)
0 x
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4643
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 35
x 152
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 26 sie 2017, 0:52

Niestety ostatnio z nim rozmawiałem z trzy lata temu. Wiem, że wtedy pracował w jednej ze stacji radiowych.

Co do Węgier to Majkell tłumaczył to wtedy w tego typu sposób, że Polonia 1 nadawała swój sygnał światłowodami na Węgry, a potem z powrotem do Polski - do siedziby Cyfry+, a stąd na Hotbirda. Pozwalało to ominąć fakt nie posiadania polskiej koncesji przy jednoczesnym nadawaniu z naszego kraju. Czy w takim razie Polonia 1 miała wtedy węgierską koncesję? Tego nie pamiętam :).

Prawdopodobnie więcej możesz dowiedzieć się tego z majkellowego 2-częściowego artykułu o Polonii 1 napisanego dla znanego ci e-zinu "Wizje Telewizji" (AMTV) lub Na Wizji, które z kolei pojawiały się w ramach Action Maga.

Tutaj masz archiwum wszystkich numerów AM:
http://chomikuj.pl/kaemic/Action+Mag

Wiem, że teksty zostały zamieszczone w którymś z ostatnich wydań "Wizji Telewizji", bądź pierwszych "Na Wizji". Przyznam się, że jednak nie pamiętam na etapie których numerów zakończyło się wydawanie tych działów tematycznych w Action Magu, więc musisz poszukać sam :D.
0 x
HENSHIN!
pablo21
Obserwator
Posty: 627
Rejestracja: 12 lut 2012, 19:29
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: pablo21 » 26 sie 2017, 12:28

Być może od września paczka kanałów Polcast TV zamelduje się na którymś z tp. CP na HotBirdzie. Fakt faktem jak bierzesz w Polsat Media sprzedaż reklamy to i dostajesz lepsze warunki na wynajem miejsca na tp CP na HotBirdzie. :-) Polcast TV może się kończyć umowa z włoskim operatorem na wynajem pojemności na uplink na HotBirdzie i mogą zmienić sobie tp do dosyłu w Polsce. :-) Novela TV i Water Planet są w ofercie CP kodowane dl;a tej platformy tak więc wszystko możliwe. :-)
0 x
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4643
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 35
x 152
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 26 sie 2017, 16:55

Tak jak obiecałem - pierwszy w historii polskiej prasy artykuł o mandze i anime ( magazyn Gambler 2/1995), zaczynający się od szkalowania ;).
Gambler anime manga 1.jpg
Gambler anime manga 2.jpg
Gambler anime manga 3.jpg
Zawsze jak czytam te zdanie o kreskówkach w Polonii 1 i innych, lepszych anime to słyszę poważną wypowiedź autora o demoscenie z 1994 roku :lol:
[ Spoiler ]
O jego późniejszej mangowej działalności pisałem już w temacie o Sailor Moon.

Sam tekst dość słaby z obecnej perspektywy, zawierającego też poważne błędy (te rewelacje o pojęciu Gundam ;)). No, ale w tamtym czasie jedynym źródłem o tej tematyce były usenet i wspomniane bbs-y. Sam autor wspominał, że dowiedział się o M/A podczas pobytu na jakiś targach w Wielkiej Brytanii, a artykuł powstał na bazie kilku kaset VHS oraz magazynu kupionego w Anglii.

Wrzucam też na nowo artykuły o programie Escape, które dawniej były dostępne na polonia1.up.pl , ale z dzisiejszej perspektywy w opłakanej jakości, przez co ciężkie do czytania. Na szczęście windows 8.1 oferuje mniej stratne formatowanie w jpg niż dawniutki xp :rolleyes: .

"Tydzień ucieczki" - "Gambler" nr 10/96
Escape Polonia 1 Gambler 1.jpg
Escape Polonia 1 Gambler 2.jpg
Escape Polonia 1 Gambler 3.jpg
"Escape ma roczek" - "Gambler" nr 9/97
Escape Polonia 1 Gambler roczek.jpg
0 x
HENSHIN!
Awatar użytkownika
Direct
VIP Mod
Posty: 8789
Rejestracja: 10 maja 2009, 18:09
Lokalizacja: Śląsk
x 64
x 159

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Direct » 26 sie 2017, 17:01

W tekście "Escape ma roczek" na zdjęciu jest Dariusz Dąbski jako przedstawiciel Nintendo! :)
0 x
Pozdrawiam, Direct
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4643
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 35
x 152
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 26 sie 2017, 18:09

No to więcej takich ciekawostek :)
'
Autorowi pierwszego tekstu o Escape - Tadeuszowi "zooltar" Zielińskiemu bardzo spodobało się "podpatrzenie, jak się robi telewizję". Później został redaktorem programu Meta PL z polsatowskiego kanału Info Dokument, był współpracownikiem Cyberii (Canal +), aż w końcu trafił do Hypera :)
[ Spoiler ]
Warto też zwrócić uwagę na niektóre ciekawostki, na końcu tekstu wspomina się o programie dla Niemców.
0 x
HENSHIN!
Awatar użytkownika
Majkell
Mythical VIP
Posty: 589
Rejestracja: 26 maja 2006, 21:23
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Majkell » 26 sie 2017, 19:08

Tomek, jak widzę, zaszalał i wrzucił tu takie materiały, że po ich lekturze pewnie nikomu nie będzie już się chciało czytać moich przydługich wypocin. ;) Niemniej - wcześniejszym przebiegiem dyskusji - poczułem się wywołany do odpowiedzi. :)

Myślę, że nie ma żadnych podstaw, by wątpić w to, że Polonia 1 nadaje na włoskiej koncesji. Ze dwa lata temu zainteresował sie nią nawet - na wniosek KRRiT - tamtejszy regulator (AGCOM) i Polcast Italia musiał się tłumaczyć z emisji "Różowej nocy" przed 23:00. ;) O ile potrafię zrozumieć włoski tekst bez znajomości języka, skończyło się to dla firmy jakąś symboliczną karą finansową.

W wykazie kanałów koncesjonowanych przez AGCOM znajdują się Polonia 1, Top Shop, Novela TV, Water Planet i Tele 5, choć ten ostatni - jak wiemy - ma też koncesję polską i to z niej w praktyce korzysta. Co ciekawe, zabierając głos w niedawnych konsultacjach KRRiT, Mediasat stwierdził, że zanim w 2010 został nadawcą Tele 5, kanał był nadawany na zagranicznej koncesji. ;) Tym samym zgrabnie odcięto się od poprzedniego polskiego koncesjonariusza, którym była spółka Antel. ;)

Widzę, że wciąż żywa jest legenda tego światłowodu na Węgry (i z powrotem). :) Rzeczywiście, Karol kiedyś wydobył taką informację od pracownika Polcastu. Mam jednak wrażenie, że gdy ją dalej rozpowszechnialiśmy, zabrakło nam odrobiny sceptycyzmu. ;) Dzisiaj nie widzę najmniejszego powodu - ani prawnego, ani tym bardziej technicznego - by sygnał dosyłać przez Węgry w sytuacji, gdy emisja i uplink znajdują się w Polsce. Przecież nie tylko kanały Polcastu nadają z Polski na podstawie zagranicznych koncesji - że wymienię choćby STARS.TV w początkach działalności (i wątpię, aby w Czechach mieli wtedy coś więcej niż wirtualne biuro :-)). Polcast (a wcześniej Eurocast), nadając polskojęzyczne programy na włoskiej koncesji, powoływał się na konwencję o telewizji transgranicznej (zrobił to zresztą także Mediasat we wspomnianych wyżej konsultacjach). Skoro mógł w ten sposób nadawać ze Słowenii czy Wielkiej Brytanii - to czemu nie bezpośrednio z Polski? Pamiętajcie też, że swego czasu na forum bywał użytkownik doskonale obeznany w polcastowej technice - i był bardzo zdziwiony tymi węgierskimi rewelacjami. ;)

A skoro już o Wielkiej Brytanii - nawiążę jeszcze do dyskusji sprzed kilku miesięcy (ma się ten zapłon :-)). Swego czasu ktoś tutaj, chyba Karol, chwalił jakość obrazu Polonii 1 i Super 1 na krótko przed przeniesiem emisji do Polski. Padła wtedy nazwa Słowenii (bo na emisję z tego kraju wskazał kiedyś TV Sat Magazyn, na co później i ja się powoływałem). W rzeczywistości było to raczej... centrum nadawcze Wizji TV w Maidstone pod Londynem. To było w czasach, gdy Polonia 1 i Super dołączyły do oferty tej platformy (w miejsce kanałów Polsatu! :-)). Jakiś czas potem (bodajże latem 2001 roku) na jakieś dwa tygodnie całkiem przerwały emisję (wyobrażacie sobie coś takiego w dzisiejszych czasach? :-)), po czym powróciły - już na transponderach Wizji TV. I wtedy istotnie poprawiła się jakość techniczna obu kanałów - głównie jakość obrazu. Za to niezłe numery wycinał świeżo wdrożony playout (wcześniej korzystano z kaset). Czas emisji programów bywał przewalony nawet o 40 minut, reklamy wchodziły bez intra/outra, albo z grafiką nie tego kanału co trzeba. :) Ramówki obu kanałów to była pętla powtarzająca się chyba co dwa tygodnie. Minął jakiś czas, zanim to wszystko ogarnęli. ;)

Swoją drogą, związki Polcastu/Fincastu z Wizją TV to też ciekawy wątek. Prezesem Mediasatu jest w końcu Andrzej Muras - niegdyś szef tej platformy. Człowiek, który z polską telewizją jest związany praktycznie od początku jej istnienia. Pracę w TVP zaczął jeszcze w latach 50., później był tam (bodajże) szefem techniki, a następnie - wytwórni filmowej Poltel (działającej w strukturach TVP). Pod koniec lat 80. stworzył PTK (dzisiejsze UPC) - jednego z pierwszych operatorów kablowych, a następnie kierował Wizją TV. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy jest w tej branży ktoś z równie bogatym CV. ;) Samo Tele 5 też ma pewien związek z Wizją TV - stacja ruszyła na koncesji pierwotnie przewidzianej dla rozrywkowego kanału OKO - który miał być autorskim programem tej platformy. ;)

A co do starego "majkellowego artykułu", o którym wspomina Tomek - jeśli ktoś koniecznie chciałby go przeczytać, to na szczęście nie musi szukać na jakichś Chomikach. ;) W nieznacznie zmienionej formie tekst wciąż wisi na stronie zalinkowanej wyżej przez Karola. ;)
0 x
pablo21
Obserwator
Posty: 627
Rejestracja: 12 lut 2012, 19:29
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: pablo21 » 26 sie 2017, 20:25

@Majkell Możesz nam wyjaśnić dlaczego kanały Polcast TV do dzisiaj mają tak marną jakość emisji tzn najgorszą to chyba ma Polonia1 ale i Tele5 nie odstaje od niej. Obraz wyglada jak z VHS a przecież mają kupione ostatnio nowe seriale takie jak "Więzy Krwi" produkcji LifeTime USA. Novela TV i Water Planet już lepiej wyglądają w emisji niż główne stacje TV Polcast-u. Tak przy okazji kto jest właścicielem tej firmy, który z roku na rok jakimś cudem dalej istnieje i nadaje swoje kanały FTA prócz tych płatnych Novela TV i Water Planet? Biedny ten nadawca jak widać ale jakoś wiąże koniec z końcem. Próbowano wiele razy wskrzesić Polonię 1 i za każdym razem wracał Top Shop. Teraz jak Studio Moderna przejeło od TVN-u kanał telezakupowy Mango 24 to chyba powstało ryzyko likwidacji Top Shop bo to marka chyba Studio Moderna a nie Polcast TV? Chyba dlatego też Polcast TV nawiąże współprace z Polsat Media w sprzedaży reklam na ich kanałach?
Tak przy okazji nie wiem czy ktoś z was wie ale np. kanały FOX Polska są nadawane z Polski i uplinkowane na tp NC+ i CP na koncesji zagranicznej. Te kanały nie idą z zagranicy a są z playoutem w Warszawie. :-)
0 x
Awatar użytkownika
Majkell
Mythical VIP
Posty: 589
Rejestracja: 26 maja 2006, 21:23
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Majkell » 26 sie 2017, 21:41

Co do jakości emisji... czynników, jak sądzę, jest kilka. Po pierwsze to, czy sygnał odbieramy z satelity, czy bierzemy po IP z PLIX-a. Moja kablówka najwyraźniej korzysta z tego drugiego rozwiązania, bo jakość - w mojej ocenie - tragiczna nie jest. Tzn. bez trudu znajdę kanały, które wygladają gorzej. ;) Druga sprawa to jakość samych materiałów. Jeżeli materiał jest zgrany ze zdartego betacama, to już niewiele można z tym zrobić. Problem, jak zauważyłem, dotyczy nie tylko archiwaliów Polonii 1 (ich jakość też bywa różna - lepsza, gorsza), lecz także starszych filmów/seriali z biblioteki Tele 5. Gdy jednak nadawany jest materiał, który nie był digitalizowany z analogowego nośnika, potrafi on wyglądać zaskakująco dobrze - nawet materiały w SD. No i trzecia sprawa to te wszystkie telegry, klejnoty, wróżki i inne zapchajdziury nadawane na żywo - zakładam, że tu po prostu fatalnej jakości sygnał wychodzi od producentów tych "programów".

A teraz jeszcze włożę jeszcze kij w mrowisko. ;) Polonii 1 zdarza się nadawać teledyski - i zwykle pozytywnie zaskakują one jakością dźwięku. Jak włączam znane i lubiane polskie kanały muzyczne, to często zastanawiam się, dlaczego tam dźwięk nie może brzmieć podobnie - a nie jakby elementem toru była puszka po piwie. ;)

Kto jest właścicielem tej firmy - Włosi. ;) W samą strukturę kapitałową spółek i spółeczek, które stoją/w przeszłości stały za tymi kanałami lepiej nie wnikać - całkiem ładne drzewko z tego wyjdzie i do wielu krajów ścieżki kapitału nas zaprowadzą. ;)

Jako ciekawostkę dodam, że w początkach Tele 5 większościowym udziałowcem Antela (poprzez spółkę AP Investment) był mecenas Pociej - znany z anteny jako prowadzący "Werdykt". ;)

A czy Polcast jest biedną firmą? Nie powiedziałbym. Rzekłbym raczej: oszczędną, bardzo oszczędną. :) Stary sprzęt Polonii 1 z lat 90. (miksery, magnetowidy, kamery, kompy, słynne generatory logo/napisów) wyeksploatowali co prawda do granic możliwości - ale też nie była dla nich problemem późniejsza wymiana praktycznie całego sprzętu - na całkiem porządne urządzenia. No i digitalizacja dość dużego archiwum...

Swoją drogą, to był niezły widok, gdy te same kamery, które widzimy w materiałach Polskiej Kroniki Filmowej z przesłuchań KRRiT w 1994 (rejestrowała je Polonia 1) - z dużą czerwoną jedynką :) - widać było X lat później w tyłówkach "Werdyktu", a XX lat później - na fotkach z planu "Lub czasopisma". ;) Pamiętacie programy, gdzie przy zmianie ujęcia zmieniało się też nasycenie barw, kontrast itd.? Można było bezbłędnie rozpoznawać, czy kadr pochodzi ze starej, czy z nowej kamery. ;)
0 x
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4643
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 35
x 152
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 26 sie 2017, 22:19

Jak zwykle Majkell ma wszystko opanowane na szóstkę z plusem :).

Aczkolwiek odniosę się do jednego z argumentów. Plotka o nadawaniu przez Polonię 1 okrężną drogą pochodzi z czasów/przed, gdy Polska dopiero wchodziła do Unii Europejskiej. David Podhajski przyszedł do stacji w 2011 roku, z kolei STARS to wynalazek stosunkowo młody. To trochę inne czasy, chociaż nie twierdzę, że to prawda z tymi kombinacjami.
0 x
HENSHIN!
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14890
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 252
x 1254

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 26 sie 2017, 22:33

Być może KRRiT przy rejestracji kanałów zagranicznych nadawanych w ramach polskich platform, dokładniej z ich transponderów, potrzebowała kwitu, że Polonia 1 "nadaje" sygnał z Węgier. Normalna, bogata telewizja korzysta z dosyłów na bardziej odległych pozycjach satelitarnych, P1 tego nie robiła. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale kiedyś ich providerem była Cyfra+, teraz sygnał jest wysyłany do Telespazio (też nie wiem czy to aktualne), więc nikt nie wnika w jego źródło. Poza tym jesteśmy w UE. Skoro Czesi mogą zezwalać nadawcom na nadawanie w Polsce, to te wszystkie koncesje są fikcją. Grunt, żeby trzymać się ich zapisów.
0 x
Awatar użytkownika
Majkell
Mythical VIP
Posty: 589
Rejestracja: 26 maja 2006, 21:23
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Majkell » 27 sie 2017, 0:02

Ponoć w każdej plotce jest ziarnko prawdy. :) W tym, co piszecie, może być coś na rzeczy... Chociaż ta historia z Węgrami, o ile pamiętam, pochodzi z 2004 roku - a więc już niby byliśmy w UE. Możliwe jednak, że dotyczyła czasów wcześniejszych, na zmiany w prawie trzeba było poczekać bądź zareagowano na nie z opóżnieniem. Ewentualnie przyczyna takich kombinacji mogła być zupełnie inna lub bardziej złożona. Ile w tym prawdy i o co dokładnie chodziło, pewnie już się nie dowiemy.

Mimo wszystko, znajomy Karola był całkiem niezłym źródłem informacji: "Polonia 1 będzie mieć nową oprawę, dzisiaj pokazywali Vittorio" :) - tak mi to jakoś zapadło w pamięć. ;) I kilka dni później wielka ekscytacja na Medialinku. ;)

A, i (jako autora dementi) nie miałem na myśli Davida Podhajskiego. ;) Na forum swego czasu bywał inny użytkownik z Domaniewskiej - bliższy działowi technicznemu. Piszący prywatnie, ale z bardzo charakterystycznego hosta. ;) To już co prawda czasy późniejsze, ale jeszcze zahaczające o emisję z Zeptera.
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Frontowiec i 7 gości