Tele 5 (HD) i Polonia 1 (HD)

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1107
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciek23 »

Bez przesady. Żadna stacja telewizyjna nie przyjmuje/nie emituje materiałów z kaset VHS. Mogła być to najwyżej stara, uszkodzona kaseta Betacam SP. Na samym początku lat 90-tych eksperymentowano w telewizji z kasetami S-VHS ale jak wiadomo, ten format zapisu się nie przyjął. Polonia 1 powstała parę lat później, kiedy w użyciu były U-matic i (wówczas nowy) Betacam SP. A reklamy sprzed 7-8 lat? Na pewno nie były emitowane czy zgrywane z/na VHS.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17442
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 577
x 2826

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Wszystko jedno jaki to był nośnik. Dawniej bloki reklamowe montowane razem z filmami i serialami, a potem trafiały do stacji lokalnych w całej Polsce. Więc nie dziwne, że takie coś mogło znaleźć się na którejś z nich.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1107
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciek23 »

Tak, masz rację. Tyle, że 7-8 lat to najwyżej rok 2000 (gdyby trzymać się sztywno tego co napisał @Czaja) a wtedy już nie zgrywano programów na wspólne taśmy, nie wysyłano ich lokalnym stacjom itd. Taśmy w Polcascie po prostu są zagrywane, używane po 100 razy i stąd takie wpadki i jakość materiałów. Czasami "Lub czasopisma" po prostu nie da się oglądać. I to nie tylko ze względu na Frytkę, ale także na dropy i różne inne zakłócenia latające po całym obrazie.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17442
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 577
x 2826

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Dobrze, dobrze. Zapomniałeś o jednym. Polonia 1 przez pewien czas emitowana była z odtwarzacza (znajdującego się w Rzymie), który miał odgórnie zaprogramowaną kolejność emitowanych materiałów. Miało to właśnie miejsce ok. roku 2000. Dlatego w Polsce być może Publipolska montowała reklamy z filmami. Chociaż tego nie dojdziesz jak to się odbywało.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1107
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciek23 »

Racja, to akurat pamiętam. Ja nawet nie wiem czy one były wtedy montowane, czy wgrywane (każda reklama z osobna) do komputera i emitowane za pomocą playlisty. To mi się wydaje nawet sensowniejsze, bo działy się różne dziwne rzeczy. Na Polonii 1 szły czasem reklamy bez czołówki albo w oprawie z Super 1. W każdym razie wydaje mi się, że wpadka wynika z tego, że nagrali program (np. "Lub czasopisma") na kasetę gdzie wcześniej zmontowany był blok reklamowy (niekoniecznie dla P1, może dla Tele5). Realizator nie zatrzymał kasety po programie i poszło to, co było nagrane po zerwaniu sygnału, czyli owe stare reklamy. Pamiętam, że kiedyś zobaczyłem przewijanie jakiś telezakupów sprzed kilku lat, a później czerń i czołówkę "P1 dzieciom"... No cóż, chociaż na oprawę mogliby sobie nowe taśmy kupić. Chociaż teraz to już raczej po czasie, bo oprawa leci z komputera.
Awatar użytkownika
Majkell
VIP Expert
Posty: 589
Rejestracja: 26 maja 2006, 21:23
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Majkell »

Maciek23 pisze:Racja, to akurat pamiętam. Ja nawet nie wiem czy one były wtedy montowane, czy wgrywane (każda reklama z osobna) do komputera i emitowane za pomocą playlisty. To mi się wydaje nawet sensowniejsze, bo działy się różne dziwne rzeczy. Na Polonii 1 szły czasem reklamy bez czołówki albo w oprawie z Super 1.
Dokładnie tak było. Moim zdaniem na pewno nie wgrywali reklam na kasety z filmami, tylko program leciał z komputera, a reklamy wchodziły automatycznie. Świadczy o tym właśnie to, o czym piszesz - braki czołówek, ucięta czołówka Super 1 na końcu itd., ale także to, że reklamy wchodziły w dziwnych momentach: przerywając aktorowi wpół słowa itd. - żaden realizator by tak ich nie wmontował - co musiałoby świadczyć, że były "na sztywno" wprogramowane.
Maciek23 pisze:W każdym razie wydaje mi się, że wpadka wynika z tego, że nagrali program (np. "Lub czasopisma") na kasetę gdzie wcześniej zmontowany był blok reklamowy (...) Realizator nie zatrzymał kasety po programie i poszło to, co było nagrane po zerwaniu sygnału, czyli owe stare reklamy. Pamiętam, że kiedyś zobaczyłem przewijanie jakiś telezakupów sprzed kilku lat, a później czerń i czołówkę "P1 dzieciom"...
Pamiętam podobne wydarzenie sprzed wielu lat, kiedy jeszcze program nie leciał automatycznie. Realizator nie zatrzymał taśmy po jakichś telezakupach i w trakcie Top Shopu poszło pod rząd kilka starych bloków reklamowych - jeden po drugim. Były to wówczas reklamy sprzed dobrych kilku lat, stare konkursy "audiotele" dla widzów (bo kiedyś P1 takie miała) itd. :)
joyful
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2008, 12:50

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: joyful »

Pan moderator scooby doo byc moze nie ma nic innego do roboty,niestety nie wszyscy maja czas na czytanie 129 stron postow wiec trafi sie powtorzenie wątku!...
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Artu »

O tym było pisane na stronie 128... :/
Post Karola napisany wczoraj o 22:18, strona 128, #1915
Oni nie używają z VHSów. Jeśli doszło do takiego czegoś, to musiał być błąd osoby przegrywającej materiały z VHSów na Betacamy, która widocznie przeoczyła parę minut i skopiowała taśmę w całości.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1107
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciek23 »

Ehh... Jeszcze raz powtórzę, bo chyba nie wszyscy zrozumieli. Żadna stacja telewizyjna nie używa jakiegoś DVD albo VHS. Są to nośniki komercyjne, amatorskie. W telewizji używa się jedynie Betacam SP (ostatnio stopniowo wymieniany), Digital Betacam (w TVP do większych produkcji, w Polsacie standard dla produkcji w SD) lub MPEG IMX (Kanały tematyczne Polsatu, TV4). Produkcje w HD rejestruje się na kasetach HDCAM. Dla produkcji w programach informacyjnych używa się najczęściej zapisu na dyskach optycznych XDCAM. Może też pojawić się format DVCAM (częściowo stosowany w ośrodkach lokalnych TVP), ale przez Polsat format ten uważany jest za... amatorski. Nie wszyscy muszą to wiedzieć, ale niech chociaż nie twierdzą uparcie że jakakolwiek stacja telewizyjna nadaje z VHS-ów. Jak ktoś jest tym tematem zainteresowany to niech sobie poszuka w sieci informacji o systemach które podałem.
/Przepraszam za offtopic, ale staram się coś raz na zawsze wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17442
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 577
x 2826

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Co do DVD, z tego co się orientuję, jest to nośnik, na którym niektórzy reklamodawcy dostarczali do Tele 5 swoje spoty. Jednak te były najczęściej przegrywane na Betacamy. Tak było już 3-4 lata temu.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1107
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciek23 »

A tak, jest to faktycznie możliwe. Większość przysyłana jest na Betach, a ze względu na lokalny rynek producentów reklam którzy nie zawsze mają tak dobry sprzęt, część przychodzi na znanych z kamer amatorskich kasetach MiniDV. Nie wiem w jakiej formie panowie z Polcastu przegrywali reklamy na kasety. Czy za pomocą stacjonarnego odtwarzacza DVD podłączonego do Bety (wariant który znam z autopsji), czy też wkładając płytę do komputera. DVD nagrane na nagrywarce stacjonarnej lub komputerowej w trybie zgodności z innymi odtwarzaczami to zazwyczaj jakaś tam kompresja. Gdyby używać tego drugiego wariantu (z komputerem), a plik na płytce byłby nagrany w pełnym PAL-u. bez żadnego kodowania MPEG, byłoby dużo lepiej dla jakości obrazu i zapewne bardziej profesjonalnie :P Ale kto by dbał o jakość obrazu, kiedy kasety do zgrania są w tak fatalnym stanie...
hr.dracula
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 02 lut 2008, 16:18

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: hr.dracula »

Często stosuje się dostarczanie klipów np. MOV lub AVI na nośniku DVD.
Format DVD Video to jak wspomniał przedmówca - zbyt kłopotliwa półka , nawet dla Polonii1
TELE5 i Polonia1 obecnie nie przyjmują do emisji mediów o jakości poniżej DVCAM lub MPEG2/10Mbps.

Wyemitowanie jakichś archiwalnych smieci to wina technika emisji , który się zagapił.
Czaja
Obserwator
Posty: 643
Rejestracja: 17 maja 2008, 12:34

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Czaja »

Te reklamy leciały zaraz po jakimś filmie. Były to reklamy cif i timotei, które ja widziałem w tv dawno temu.
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Artu »

http://pl.youtube.com/watch?v=ubjtNbhm3oE
A oto oprawa wielkanocna Polonii 1 w całości. Na antenie wyemitowano tylko jingiel reklamowy. Pobrano z http://www.polonia1.pl/wielkanoc
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46
x 2

Tele 5 (HD) i Polonia 1

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Evil »

Wygrzebałem coś w starych kasetach i wrzuciłem, jingiel reklamowy Polonii 1. Bardzo ładny. Nie wiem, czy ktoś już umieszczał.
http://pl.youtube.com/watch?v=Th0Gl7bwDpc

Oraz plansza kultowego programu Escape:
http://pl.youtube.com/watch?v=VA32tuw51N0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości