Tele 5 (HD) i Polonia 1

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
vicar
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 lip 2008, 21:31

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: vicar » 07 maja 2009, 21:32

To mówicie, że P1 zarabia na siebie - a zarabia czy tylko wychodzi na 0? Jeśli zarabia to nie mogliby kupić jakichś nowych-starych seriali ku uciesze gawiedzi? Wiem, że zaraz napiszecie sobie, że ona jest od zbijania kasy tylko i takie są prawa rynku ale gdyby np tak zrobić cały weekend bez TopShopu i pornosów (no powiedzmy, że mogą być od 1:00 - 6:00) i wrzucili tam parę fajnych rzeczy to byliby aż tak stratni, że na 0 by nie wychodzili?

EDIT: Mówiąc nowe-stare seriale chodzi mi bardziej o coś starego co ludzie znają i ogólnie lubią typu MacGyver czy Drużyna A. W tym stylu.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16165
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 07 maja 2009, 22:50

Powtarzam: po co zmieniać coś, co i tak wychodzi Polonii 1 na dobre i ryzykować stratę pieniędzy. Licencje na nowe produkcje nie są tanie, a zważywszy na niskie ceny spotów w P1, raczej się nie zwrócą, a nawet jeśli - Top Shop wychodzi im najlepiej.
Oskarek
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 07 sty 2009, 11:43

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Oskarek » 07 maja 2009, 23:53

Jak ktos przegapil ODCINEK JUBILEUSZOWY :) Zapraszam na nasz kanal

http://www.youtube.com/user/tvTELE5
Tele 5 / Polonia 1
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16165
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 08 maja 2009, 11:24

Swoją drogą to chyba drugi po "Pogodzie" program, który przetrwał tyle czasu w Tele 5.

I co to jest "9 milionów oglądalności" (by Frytka)?
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sziraczek17 » 08 maja 2009, 14:21

Chyba chodziło jej o sume oglądalności wszystkich 500 odcinków.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16165
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 08 maja 2009, 21:55

No spoko, ale jakoś nie wiedziałem, że tak to się liczy :D Wolałbym wiedzieć jaka jest średnia oglądalność wszystkich odcinków. Szkoda, że Tele 5 już od dawna nie publikuje wyników AGB NMR. Dawniej potrafili się pochwalić oglądalnością np. 100 tys. widzów programu "Twarzą w twarz" - teraz nic.
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sziraczek17 » 09 maja 2009, 9:52

Może po prostu wstydzą się niskiej oglądalności. Nowe programy w konkurencyjnych stacjach powstają jak grzyby po deszczu, więc możliwe jest, że widzowie wolą oglądać np "Magiel towarzyski", niż "Lub czasopisma". Teraz widz wymaga od programu, nie tylko jakości merytorycznej ale i technicznej, z którą w Tele5 jest dość krucho.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16165
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 09 maja 2009, 10:21

Jeśli chodzi o realizację i montaż programów w Tele 5, to stoją one na dość wysokim poziomie, często nie odstępując jakością wykonania innym kanałom komercyjnym w Polsce. Zgadzam się natomiast z tym, że cały problem tkwi w jakości emisji. Wszystko jednak wskazuje, że winny temu jest tylko nadawca - nie można zwalać winy na Cyfrę+, która nadaje program na satelicie, bowiem prócz obniżonej do 544x576px rozdzielczości (mają tak kanały niższej kategorii: Polonia 1, Edusat czy Patio TV), bitrate video 2,03Mbps jest lepszy niż w innych stacjach, dźwięk to 128kbps. Co z tego, jak Tele 5 nawet nie wykorzystuje faktu, że z takimi możliwościami na satelicie, nawet nie zajmie się wymianą toru emisyjnego.
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sziraczek17 » 09 maja 2009, 18:30

Tak to prawda sam montaż, oprawa graficzna i studio są dobre. Oni pracują pewnie jeszcze na starym sprzęcie albo z początków T5 albo jeszcze Polonii1. Zauważyłem jednak, że kreskówki, seriale i filmy na Polonii1 sa czasami nawet dość dobrej jakości. Myślałem, że dostali nową kopie zapisaną już cyfrowo, ale w połowie zobaczyłem "przelatujące" pogięcie taśmy. Czyli sam sprzęt nie jest taki zły, tylko czasami taśmy "Beta" są kopiami z VHS albo u-matic. Może "Lub Czasopisma", nagrywany jest na starych (wcześniej nagranych) już wytartych taśmach? Przecież Polonia1 chyba nie wyrzuciła np. kasety z telenowelą "Manuela", której już nie puszcza, tylko wykorzystali drugi raz.
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ice » 09 maja 2009, 18:38

No bo tak jest.

A co do filmów w Tele5 - ich jakość nie zawsze zależy od sprzętu ''piątki'' tylko jakości filmu dostarczanej przez dystrybutora.
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sziraczek17 » 09 maja 2009, 18:50

Ciekawi mnie co za dystrybutor sprzedaje takie kopie. Pewnie za cene tego samego filmu w normalnej jakości mają dwa w gorszej. A co do nagrywania starych taśm, to im się opłaca, bo bety kosztują ok 100 zł. Ale mogliby nie kasować takich telenowel jak "Manuela", bo była bardzo fajna
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ice » 09 maja 2009, 18:54

Ja nie mowilem o zadnych sprzedazach kopii.
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sziraczek17 » 09 maja 2009, 19:51

Chodzi mi o to co za dystrybutor dostarcza takie kopie.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16165
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 10 maja 2009, 0:30

sziraczek17 pisze:Może "Lub Czasopisma", nagrywany jest na starych (wcześniej nagranych) już wytartych taśmach? Przecież Polonia1 chyba nie wyrzuciła np. kasety z telenowelą "Manuela", której już nie puszcza, tylko wykorzystali drugi raz.
Ten program może być już nagrywany w formie cyfrowej czyli do macierzy dyskowej, ale ręki za to nie dam sobie uciąć. Świadczy o tym dość dobra jakość wykonania programu oraz ta techniczna. Ważną rolę odgrywa też tor emisyjny, który może pochodzić z lat 90-tych. Z tego co pamiętam, dawniej tor emisyjny Polonii 1 był lepszy niż tej Piątki. I to nie moje zdanie, tylko informacja od pracownika Tele 5.
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sziraczek17 » 10 maja 2009, 12:12

To prawda, jakość np. "Puls zdrowia" na Polonii1 jest znacznie lepsza niż właśnie Lub czasopisma. Co do formy zapisu "Lub czasopisma", to raz widziałem lekkie dropy, więc chyba jest to jednak nagrywane na kasety, chyba, że teraz coś zmienili.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości