Tele 5 (HD) i Polonia 1

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 18 maja 2008, 23:22

Bez przesady. Żadna stacja telewizyjna nie przyjmuje/nie emituje materiałów z kaset VHS. Mogła być to najwyżej stara, uszkodzona kaseta Betacam SP. Na samym początku lat 90-tych eksperymentowano w telewizji z kasetami S-VHS ale jak wiadomo, ten format zapisu się nie przyjął. Polonia 1 powstała parę lat później, kiedy w użyciu były U-matic i (wówczas nowy) Betacam SP. A reklamy sprzed 7-8 lat? Na pewno nie były emitowane czy zgrywane z/na VHS.
0 x
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 15858
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 402
x 2224

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 19 maja 2008, 0:25

Wszystko jedno jaki to był nośnik. Dawniej bloki reklamowe montowane razem z filmami i serialami, a potem trafiały do stacji lokalnych w całej Polsce. Więc nie dziwne, że takie coś mogło znaleźć się na którejś z nich.
0 x
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 19 maja 2008, 0:31

Tak, masz rację. Tyle, że 7-8 lat to najwyżej rok 2000 (gdyby trzymać się sztywno tego co napisał @Czaja) a wtedy już nie zgrywano programów na wspólne taśmy, nie wysyłano ich lokalnym stacjom itd. Taśmy w Polcascie po prostu są zagrywane, używane po 100 razy i stąd takie wpadki i jakość materiałów. Czasami "Lub czasopisma" po prostu nie da się oglądać. I to nie tylko ze względu na Frytkę, ale także na dropy i różne inne zakłócenia latające po całym obrazie.
0 x
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 15858
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 402
x 2224

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 19 maja 2008, 0:34

Dobrze, dobrze. Zapomniałeś o jednym. Polonia 1 przez pewien czas emitowana była z odtwarzacza (znajdującego się w Rzymie), który miał odgórnie zaprogramowaną kolejność emitowanych materiałów. Miało to właśnie miejsce ok. roku 2000. Dlatego w Polsce być może Publipolska montowała reklamy z filmami. Chociaż tego nie dojdziesz jak to się odbywało.
0 x
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 19 maja 2008, 1:04

Racja, to akurat pamiętam. Ja nawet nie wiem czy one były wtedy montowane, czy wgrywane (każda reklama z osobna) do komputera i emitowane za pomocą playlisty. To mi się wydaje nawet sensowniejsze, bo działy się różne dziwne rzeczy. Na Polonii 1 szły czasem reklamy bez czołówki albo w oprawie z Super 1. W każdym razie wydaje mi się, że wpadka wynika z tego, że nagrali program (np. "Lub czasopisma") na kasetę gdzie wcześniej zmontowany był blok reklamowy (niekoniecznie dla P1, może dla Tele5). Realizator nie zatrzymał kasety po programie i poszło to, co było nagrane po zerwaniu sygnału, czyli owe stare reklamy. Pamiętam, że kiedyś zobaczyłem przewijanie jakiś telezakupów sprzed kilku lat, a później czerń i czołówkę "P1 dzieciom"... No cóż, chociaż na oprawę mogliby sobie nowe taśmy kupić. Chociaż teraz to już raczej po czasie, bo oprawa leci z komputera.
0 x
Awatar użytkownika
Majkell
VIP Expert
Posty: 589
Rejestracja: 26 maja 2006, 21:23
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Majkell » 19 maja 2008, 9:09

Maciek23 pisze:Racja, to akurat pamiętam. Ja nawet nie wiem czy one były wtedy montowane, czy wgrywane (każda reklama z osobna) do komputera i emitowane za pomocą playlisty. To mi się wydaje nawet sensowniejsze, bo działy się różne dziwne rzeczy. Na Polonii 1 szły czasem reklamy bez czołówki albo w oprawie z Super 1.
Dokładnie tak było. Moim zdaniem na pewno nie wgrywali reklam na kasety z filmami, tylko program leciał z komputera, a reklamy wchodziły automatycznie. Świadczy o tym właśnie to, o czym piszesz - braki czołówek, ucięta czołówka Super 1 na końcu itd., ale także to, że reklamy wchodziły w dziwnych momentach: przerywając aktorowi wpół słowa itd. - żaden realizator by tak ich nie wmontował - co musiałoby świadczyć, że były "na sztywno" wprogramowane.
Maciek23 pisze:W każdym razie wydaje mi się, że wpadka wynika z tego, że nagrali program (np. "Lub czasopisma") na kasetę gdzie wcześniej zmontowany był blok reklamowy (...) Realizator nie zatrzymał kasety po programie i poszło to, co było nagrane po zerwaniu sygnału, czyli owe stare reklamy. Pamiętam, że kiedyś zobaczyłem przewijanie jakiś telezakupów sprzed kilku lat, a później czerń i czołówkę "P1 dzieciom"...
Pamiętam podobne wydarzenie sprzed wielu lat, kiedy jeszcze program nie leciał automatycznie. Realizator nie zatrzymał taśmy po jakichś telezakupach i w trakcie Top Shopu poszło pod rząd kilka starych bloków reklamowych - jeden po drugim. Były to wówczas reklamy sprzed dobrych kilku lat, stare konkursy "audiotele" dla widzów (bo kiedyś P1 takie miała) itd. :)
0 x
joyful
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2008, 12:50

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: joyful » 19 maja 2008, 10:42

Pan moderator scooby doo byc moze nie ma nic innego do roboty,niestety nie wszyscy maja czas na czytanie 129 stron postow wiec trafi sie powtorzenie wątku!...
0 x
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Artu » 19 maja 2008, 11:08

O tym było pisane na stronie 128... :/
Post Karola napisany wczoraj o 22:18, strona 128, #1915
Oni nie używają z VHSów. Jeśli doszło do takiego czegoś, to musiał być błąd osoby przegrywającej materiały z VHSów na Betacamy, która widocznie przeoczyła parę minut i skopiowała taśmę w całości.
0 x
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 19 maja 2008, 11:44

Ehh... Jeszcze raz powtórzę, bo chyba nie wszyscy zrozumieli. Żadna stacja telewizyjna nie używa jakiegoś DVD albo VHS. Są to nośniki komercyjne, amatorskie. W telewizji używa się jedynie Betacam SP (ostatnio stopniowo wymieniany), Digital Betacam (w TVP do większych produkcji, w Polsacie standard dla produkcji w SD) lub MPEG IMX (Kanały tematyczne Polsatu, TV4). Produkcje w HD rejestruje się na kasetach HDCAM. Dla produkcji w programach informacyjnych używa się najczęściej zapisu na dyskach optycznych XDCAM. Może też pojawić się format DVCAM (częściowo stosowany w ośrodkach lokalnych TVP), ale przez Polsat format ten uważany jest za... amatorski. Nie wszyscy muszą to wiedzieć, ale niech chociaż nie twierdzą uparcie że jakakolwiek stacja telewizyjna nadaje z VHS-ów. Jak ktoś jest tym tematem zainteresowany to niech sobie poszuka w sieci informacji o systemach które podałem.
/Przepraszam za offtopic, ale staram się coś raz na zawsze wytłumaczyć.
0 x
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 15858
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 402
x 2224

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 19 maja 2008, 12:10

Co do DVD, z tego co się orientuję, jest to nośnik, na którym niektórzy reklamodawcy dostarczali do Tele 5 swoje spoty. Jednak te były najczęściej przegrywane na Betacamy. Tak było już 3-4 lata temu.
0 x
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1104
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 19 maja 2008, 12:22

A tak, jest to faktycznie możliwe. Większość przysyłana jest na Betach, a ze względu na lokalny rynek producentów reklam którzy nie zawsze mają tak dobry sprzęt, część przychodzi na znanych z kamer amatorskich kasetach MiniDV. Nie wiem w jakiej formie panowie z Polcastu przegrywali reklamy na kasety. Czy za pomocą stacjonarnego odtwarzacza DVD podłączonego do Bety (wariant który znam z autopsji), czy też wkładając płytę do komputera. DVD nagrane na nagrywarce stacjonarnej lub komputerowej w trybie zgodności z innymi odtwarzaczami to zazwyczaj jakaś tam kompresja. Gdyby używać tego drugiego wariantu (z komputerem), a plik na płytce byłby nagrany w pełnym PAL-u. bez żadnego kodowania MPEG, byłoby dużo lepiej dla jakości obrazu i zapewne bardziej profesjonalnie :P Ale kto by dbał o jakość obrazu, kiedy kasety do zgrania są w tak fatalnym stanie...
0 x
hr.dracula
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 02 lut 2008, 16:18

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: hr.dracula » 19 maja 2008, 15:43

Często stosuje się dostarczanie klipów np. MOV lub AVI na nośniku DVD.
Format DVD Video to jak wspomniał przedmówca - zbyt kłopotliwa półka , nawet dla Polonii1
TELE5 i Polonia1 obecnie nie przyjmują do emisji mediów o jakości poniżej DVCAM lub MPEG2/10Mbps.

Wyemitowanie jakichś archiwalnych smieci to wina technika emisji , który się zagapił.
0 x
Czaja
Obserwator
Posty: 643
Rejestracja: 17 maja 2008, 12:34

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Czaja » 19 maja 2008, 16:35

Te reklamy leciały zaraz po jakimś filmie. Były to reklamy cif i timotei, które ja widziałem w tv dawno temu.
0 x
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Artu » 30 maja 2008, 16:06

http://pl.youtube.com/watch?v=ubjtNbhm3oE
A oto oprawa wielkanocna Polonii 1 w całości. Na antenie wyemitowano tylko jingiel reklamowy. Pobrano z http://www.polonia1.pl/wielkanoc
0 x
Evil
Junior
Posty: 1405
Rejestracja: 09 sie 2007, 14:46
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Evil » 01 cze 2008, 12:38

Wygrzebałem coś w starych kasetach i wrzuciłem, jingiel reklamowy Polonii 1. Bardzo ładny. Nie wiem, czy ktoś już umieszczał.
http://pl.youtube.com/watch?v=Th0Gl7bwDpc

Oraz plansza kultowego programu Escape:
http://pl.youtube.com/watch?v=VA32tuw51N0
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: teledtktslw i 10 gości