Tele 5 (HD) i Polonia 1

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ice » 01 mar 2009, 16:43

Produkcja grafików T5 i P1. Te dwie stacje nigdy nie korzystały z usług firm, które tworzą oprawy graficzne dla stacji TV. Dlatego uważam, że oprawa zarówno muzyczna jak i graficzna jest świetna.
sziraczek17
Junior
Posty: 780
Rejestracja: 28 gru 2008, 19:07
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: sziraczek17 » 01 mar 2009, 17:22

Faktycznie, to informacja z 2002 roku. A co do oprawy to podoba mi się, ale logo?. Jest nawet trochę robiona na wzór logo HBO, niby nie najgorsze, ale za smutne i mało rzucające się w oczy. Lepiej zmieniliby cały logotyp, a nie tylko jego wygląd. W przypadku Tele5 nie bardzo mi przeszkadza, mogłoby być trochę mniejsze, ale to Polonii 1 wyglada naprawdę jak w czasie żałoby, mniejsze mało widoczne i niezaładne. To logo w ogóle od początku mi się nie podobało, ale po tej zmianie to już w ogóle.
Awatar użytkownika
pop
Obserwator
Posty: 452
Rejestracja: 19 sty 2008, 17:17

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: pop » 01 mar 2009, 18:04

Obrazek
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1105
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 01 mar 2009, 18:11

A czy zmieniła się także oprawa Polonii1? Bo niestety obecnie nie mam do niej dostępu.
Oskarek
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 07 sty 2009, 11:43

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Oskarek » 01 mar 2009, 18:18

http://www.youtube.com/user/tvTELE5

na razie 2 Jingle i jeden zwiastun

Zwiastun zaraz bedzie nowy tamten strasznie sie ciął
Tele 5 / Polonia 1
Awatar użytkownika
Krewetka
Obserwator
Posty: 266
Rejestracja: 20 sie 2008, 15:15

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Krewetka » 01 mar 2009, 18:25

Maciek23 pisze:A czy zmieniła się także oprawa Polonii1? Bo niestety obecnie nie mam do niej dostępu.
Nie wiem, co do oprawy, lecz logo się zmienilo. Jest takie same ale podobnie jak w Tele5, jest czarno - przezroczyste.

EDIT: Oprawa Poloni1 się nie zmieniła.
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3866
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: TiM » 01 mar 2009, 21:59

Gdyby tak wywalić ten pasek co wchodzi z logiem, było by o wiele lepiej. Zasłania te całe kwadraciki :P

PS: Czy to coś u mnie w kablówce, czy u was też nie ma obrazu na Tele5? (dźwięk jest)
Awatar użytkownika
Ali
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 07 sie 2008, 16:42
Lokalizacja: Nowa Sól
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ali » 01 mar 2009, 22:02

U mnie na n-ce jest i obraz i dźwięk.
"TV Puls jest warta tego, żeby powalczyć o jej przyszłość i będziemy to robić" - powiedział Dariusz Dąbski, który po wycofaniu się Franciszkanów jest jedynym udziałowcem TV Puls.

Oglądalność TV Puls: 2,2%

Obrazek
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ice » 01 mar 2009, 23:30

TiM pisze:Gdyby tak wywalić ten pasek co wchodzi z logiem, było by o wiele lepiej. Zasłania te całe kwadraciki :P
Kwadraciki. ;]

A co do tego paska - właśnie on oddaje cały efekt oprawy. Jest dobrze.
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1105
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 01 mar 2009, 23:42

Po bliższym przyjrzeniu się nowej oprawie, stwierdzam że jest ona o wiele gorsza... Kolorystyka to kopia TVN7, tyle że w gorszym wydaniu bo pozbawiona subtelności i gradientów. Róż, pomarańcz, jaskrawa zieleń... Według mnie mało przyjemne dla oka. Brak ujednolicenia czcionki - jingle mają jedną, zapowiedzi inną a godzina nadawania Arialem :P No i ruchy... Oprawa przy tym bitrate nadawania jest zbyt dynamiczna. Całość szatkuje się lepiej niż po użyciu miksera z telezakupów Mango. Logo nawiązuje do kanałów Mediasetu, z którymi całość była kiedyś (jest teraz?) w jakiś sposób powiązana. Logo ekranowe oczywiście zbyt duże i gorzej wykonane niż HBO, które po jakimś czasie dodało jeszcze przeźroczyste wypełnienie gradientem oprócz konturów. Z logotypem ekranowym graficy mogliby jeszcze popracować ;)

A co do tego, co napisał TiM to ja tam Ice też widzę kwadraciki, nie wiem co w tym jest nie tak :P
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ice » 01 mar 2009, 23:46

Maciek23 pisze:A co do tego, co napisał TiM to ja tam Ice też widzę kwadraciki, nie wiem co w tym jest nie tak :P
Zależy w której części oprawy widzisz te kwadraciki. :P Ale tak się tylko czepiam, nie brać sobie tego do serca. ;)
Awatar użytkownika
Maciek23
VIP Expert
Posty: 1105
Rejestracja: 05 lip 2006, 13:07

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Maciek23 » 02 mar 2009, 0:17

Chociaż gdyby wziąć pod uwagę to szatkowanie, o którym mówiłem to kwadraciki są wszędzie :P

Tak sobie przypomniałem, że hmm... ktoś... już na to wpadł kilka lat temu :lol:
http://www.tvnfakty.pl/forum/viewtopic. ... a&start=15
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3866
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: TiM » 02 mar 2009, 7:17

No przecież jak np. w czołówce ''Zobacz'' wchodzi ten pasek z logiem i zasłania te kwadraciki :P(kwadraciki mogłyby się ułożyć same w taki pasek) Tak samo kiedy jest jingiel, to ten pasek (który jak dla mnie jest strasznie wykonany) zasłania te tzw. szatkowanie. W poprzedniej oprawie to się wszystko łączyło ''do kupy''. Ta oprawa nie jest ze sobą tak zgrana, straciła elegancje. Jak widać, nie wszystkim się podoba ta oprawa (a już myślałem że to ja jestem jakiś dziwny)
Awatar użytkownika
Ice
VIP Expert
Posty: 2669
Rejestracja: 06 mar 2008, 21:35

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ice » 02 mar 2009, 16:22

Są jeszcze szanse że poprzednia oprawa powróci na antene? ;P
Powiem krótko - nie.
Ha, ha ha. Mam przecież prawo coś skrytykować tongue
No masz. Ale to, że Tobie się nie podoba, nie oznacza, że innym również. ;]

Poprzednia oprawa była znacznie gorsza w moim przekonaniu, ta jednak nie ukrywam - ma swoje mankamenty... Które podałem wyżej. Jednak wybierając poprzednią i obecną, wybieram obecną. ;)
Awatar użytkownika
TiM
VIP Expert
Posty: 3866
Rejestracja: 31 maja 2008, 23:06

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: TiM » 02 mar 2009, 16:29

Oznacza :P Maćkowi23 także się nie podoba. Zresztą napewno znajdą sie gusta, którym to także się nie podoba. Ja wybieram poprzednią. Chyba, że zostałyby poprawione błędy tej obecnej (są napisane w moich poprzednich postach).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości