[Polsat] Rodzina zastępcza / Rodzina zastępcza plus
[Polsat] Rodzina zastępcza / Rodzina zastępcza plus
Czy zauważyliście, że "Rodzina ZASTĘPCZA" Zmieniła sposób kadrowania. teraz oglądając ten serial wydaje mi się, że jest w gorszej jakości niż przed tem! czy wy też co zauwazyliście?
Rodzina zastępcza / Rodzina zastępcza plus
poprostu dostasował sie ten serial do dziwnej manii dodawania czarnych pasów na dole i u góry ekranu. Nie wiem czemu to ma służyć, bo format 16:9 to to nie jest 

Ja juz mam dosc tego serialu mogli by go wreszcie zdjac...
- Leszek1979
- VIP Expert
A może te seriale które ostatnio zmieniły proporcje do 16:9 kręcą już w HDTV ?
Ale one nie są w proporcjach 16:9, to raczej jakieś 8:6 

- Leszek1979
- VIP Expert
No nie przesadzaj - 8:6 to to samo co 4:3. Zważywszy na to że telewizor obcina obraz po parę procent z każdego brzegu obraz ktory widzimy (nie licząc pasów) ma proporcje 14:9~15:9. Jak będzie leciało to zrobię screena na kompie i sprawdzę ile linii poziomych zajmuje obraz - jeżeli bedzie 432 to znaczy że proporcje wynoszą 16:9.
dobra to zrób taki eksperyment.... aha a miało być jakoś inaczej z tymi 8:6, tylko sie zapętliłem
chyba miało być 10:7 ale się pomyliłem

- Leszek1979
- VIP Expert
Zrobiłem ZAPa

Obraz zajmuje 215 linii, czyli proporcie wynoszą 384/215=1.786. Co prawda szerokość obrazka ma 352 pikseli a nie 384 ale w formacie CIF piksele nie są kwadratowe, więc do obliczeń przyjmuje się 384.
Obraz zajmuje 215 linii, czyli proporcie wynoszą 384/215=1.786. Co prawda szerokość obrazka ma 352 pikseli a nie 384 ale w formacie CIF piksele nie są kwadratowe, więc do obliczeń przyjmuje się 384.
Czyli nie jest to 16:9, tak?
- Leszek1979
- VIP Expert
Można uznać że jest - powinno być 216 linii a jest 215
.

No to skoro jest ten serial w formacie panoramicznym to czemu go nie nadają w nim? Dziwny ten kraj :/
Oglądaliście "Straszny film" Na Polsacie? Film oryginalnie nagrany był w 16:9, jednak Polsat nie posiada sprzętu emisyjnego umożliwiającego normalne oglądanie na panoramicznych odbiornikach. Film był rozsrzerzony w pionie. Dobrze, że w telewizorze 4:3 mam przełącznik na 16:9 i wtedy obraz jest dobry.
Dzisiaj szokowała mnie nowa rozdzielczośc Rodziny Zastępczej.
PRZEMKOB
- Leszek1979
- VIP Expert
W przekazie analogowym naziemnie i w kablówce obraz może mieć proporcje wyłącznie 4:3, czyli produkcja panoramiczna musi być z czarnymi pasami albo z obciętymi bokami. Ewentualnie może być nadawana w PALPlus, ale dla obiorcy z telewizorem 4:3 i tak obraz będzie z pasami, a dodatkowo przy PALPlus te pasy muszą pozostać zupełnie czarne. Poza tym sprzętem do emisji PALPlus dysponuje tylko TVP.Mario98 pisze:No to skoro jest ten serial w formacie panoramicznym to czemu go nie nadają w nim? Dziwny ten kraj :/
PamiętemKarol pisze:Oglądaliście "Straszny film" Na Polsacie? Film oryginalnie nagrany był w 16:9, jednak Polsat nie posiada sprzętu emisyjnego umożliwiającego normalne oglądanie na panoramicznych odbiornikach. Film był rozsrzerzony w pionie. Dobrze, że w telewizorze 4:3 mam przełącznik na 16:9 i wtedy obraz jest dobry.

- master
- Obserwator
- Kontakt:
Rodzina Zastępcza +
Fajny Polski serial! Lubie go oglądać a wy???