Technologia DVB-T2

Aktualna sytuacja na rynku DVB-T w Polsce, plany rozwoju, odbiór kanałów telewizyjnych, pytania techniczne...
Awatar użytkownika
mateusz_71
VIP Expert
Posty: 3173
Rejestracja: 08 cze 2013, 9:46
Lokalizacja: Wrocław
x 283
x 135
Kontakt:

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mateusz_71 »

Nie. Tak jak do tej pory, w niektórych miejscach, kanały telewizji naziemnej będzie można odbierać na widelcu lub kawałku drutu. ;-)
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 18537
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 718
x 3730

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

tvferdex97 pisze: 27 kwie 2021, 17:46 Jak rozumiem antena naziemna musi być w wersji DVB-T2, bo tam w artykule tego nie wspomnieli, że w większości przypadków oprócz dekoderu i TV trzeba nawet antenę wymienić?
Dekodera lub telewizora o ile w ogóle coś trzeba zmieniać. Jeśli telewizor obsługuje standard DVB-T2, dekoder w ogóle nie jest potrzebny. Analogicznie, jeśli dekoder obsługuje nowszy system, nie musisz ruszać telewizora.

Telewizja satelitarna również przechodziła różne etapy rozwóju - od analogu przez cyfrówkę w MPEG2 aż po MPEG4. Nikt z tego powodu anten zmieniać nie musiał.
tvferdex97
Junior
Posty: 1482
Rejestracja: 14 maja 2014, 6:59
x 7
x 16

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: tvferdex97 »

Właśnie dzisiaj robiłem automatyczne wyszukiwanie w mojej Wiwie z obsługą DVB-T2 zakupioną 2 lata temu, i mam m.in. TVN Fabułę HD, TVP Polonię HD i te kanały mimo dobrego sygnału nie odbierają, prawdopodobnie ze względu na nieobsługiwanie kodeku HEVC czy jakiegoś innego powodu (cały czas jest napis "brak serwisu")?
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 16118
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
x 33
x 344
Kontakt:

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

Obstawiałbym to pierwsze w twoim przypadku ;)
Poland - Aktywnie najlepszy!
tvferdex97
Junior
Posty: 1482
Rejestracja: 14 maja 2014, 6:59
x 7
x 16

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: tvferdex97 »

No rzeczywiście, bo ten co kupiłem chyba nie miał kodeku HEVC/H.265, jak spojrzałem teraz na Allegro, to bez problemu można znaleźć z tym kodekiem i nawet Wi-Fi tam jest ;) Dzięki.
mrc5
Obserwator
Posty: 518
Rejestracja: 26 mar 2008, 12:46
Lokalizacja: Warszawa
x 2
x 7

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mrc5 »

Ciekawe czy Jacek Kurski ma plan B: skoro MUX-8 na razie nie idzie na przeróbkę, to może tam wrzucić Jedynkę, Dwójkę i Info (Sport przy dobrych wiatrach) w SD.
Nadawcy/UKE zapominają, że nie mamy 2012 roku, gdzie szerokopasmowy internet raczkował, a serwisy streamingowe to był jakiś żart. Na pewno odsetek osób rezygnujących trwale z odbioru telewizji będzie dużo wyższy niż przy wyłączeniu analogu.
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 16118
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
x 33
x 344
Kontakt:

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

Nie wiem czy to byłby dobry pomysł skoro TVP ma więcej kanałów niż miejsc na multipleksach a i jeszcze pomysły wchodzą w grę.
Poland - Aktywnie najlepszy!
SebMat
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 28 lip 2020, 10:29
x 29
x 11

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SebMat »

Mam dekoder, który łapie DVB-T jak i DVB-T2. W przypadku drugiego jest problem, bo jest głos, ale z obrazem są kłopoty.
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 16118
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
x 33
x 344
Kontakt:

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

Być może jest na nim zły kodek sygnału ;)
Poland - Aktywnie najlepszy!
mw95
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 cze 2020, 9:27
x 23
x 2

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mw95 »

zainstaluj VLC. Problem jest, że trzeba w nim ręcznie zmieniać częstotliwości
SebMat
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 28 lip 2020, 10:29
x 29
x 11

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SebMat »

W tym dekoderze jest DVB-T jak i DVB-T2. Pewnie do obu jest dopisek H.264 , a do DVB-T2 powinien być HEVC (H.265).
Awatar użytkownika
Maciej T.
Obserwator
Posty: 324
Rejestracja: 24 lip 2020, 18:24
Lokalizacja: Gdańsk
x 91
x 47

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciej T. »

Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 18537
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 718
x 3730

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Śmieszy mnie to całe "testowanie". Przecież to skrócona, legalna droga do nadawania naziemnego bez koncesji 🙂
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 16118
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
x 33
x 344
Kontakt:

Technologia DVB-T2

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Poland »

Akurat Polsat ma już w tym wprawę skoro do niego należy multipleks czwarty w którym to zamiast koncesji jest wybór stacji z określonej listy.
Poland - Aktywnie najlepszy!
ODPOWIEDZ

Wróć do „DVB-T w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość