Testy DVB-T

Aktualna sytuacja na rynku DVB-T w Polsce, plany rozwoju, odbiór kanałów telewizyjnych, pytania techniczne...
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17964
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 633
x 3192

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Od jutra POT będzie testować cyfrową telewizję naziemną z RTCN Śrem (Wielkopolska) i z RTCN PKiN Warszawa. Póki co w ramach testów nadawać będą tylko trzy kanały - TV4, Polsat i TVN.

Fakt ten może okazać się dość ciekawy dla posiadaczy dekoderów Cyfry+ Philips DSR6201 HD, które posiadają wbudowany tuner DVB-T.
Miś Uszatek
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 03 mar 2008, 17:53

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Miś Uszatek »

W SatKurierze miała być mapka zasięgu DVB-T w Krakowie. Ma ktoś tego SK? Może mógłby zrobić skan tej mapki? A może w internecie jest jej elektroniczna wersja?
Miś Uszatek
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 03 mar 2008, 17:53

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Miś Uszatek »

Już sobie znalazłem
Obrazek
Może ktoś wie na jakiej zasadzie POT przeprowadza testy? Tzn. co decyduje że testuje w Warszawie i Poznaniu a np. w Krakowie nie?
Można do nich wysłać jakiegoś maila? Mają stronę www?
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Artu »

Mam 2 pytania odnośnie testów DVB-T:
1. Czy z jakiegoś nadajnika we Wrocławiu takowe testy są nadawane?
2. Czy jeśli takowe testy są nadawane, to czy odbiorę je z odległości ok. 50 km od nadajnika na Ślęży, używając zwykłej anteny siatkowej?
Miś Uszatek
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 03 mar 2008, 17:53

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Miś Uszatek »

Tutaj masz mapki zasięgu DVB-T
http://www.emitel.pl/innowacje/telewizj ... t/w-polsce
Wygląda na to że we Wrocławiu zakończono testy.
Możesz sprobować odebrać coś ze Śremu lub Skrzycznego ale jeśli masz TV z tunerem DVB-T to dekoduje on MPEG2 a wszystko teraz leci w MPEG4
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Artu »

No niestety, Śrem ma za mały zasięg :( Mówi się trudno.
Awatar użytkownika
Axel
Activist
Posty: 2722
Rejestracja: 25 maja 2006, 0:21
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Axel »

http://media2.pl/media/39515-dvbt-wiece ... ejsca.html
Czytając tego newsa nasuwa mi sie pytanie: dlaczego nadajniki analogowe muszą być wyłączone ? Czy nie mogą funkcjonować razem z cyfrowymi ?
Nie znam się na tym - czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć ?
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17964
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 633
x 3192

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

Brak miejsca w eterze. Na jednym kanale, na którym odbierasz przykładowo TVP1, może być nadawane pięć-sześć innych. KRRiT i UKE nie dysponują kilkunastoma częstotliwościami telewizyjnymi w jednym regionie, aby móc zachować telewizję analogową. A tam gdzie teraz odbiera się 3-4 kanały telewizyjne z jednego nadajnika, można uzyskać tyle kilka razy więcej programów. Poza tym w pewnym momencie emisja analogowa i cyfrowa jednocześnie nie będzie miała sensu. Prócz Polski, nikt nie ma problemów z przejściem na DVB-T.
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2992
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 41
x 81

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

Np. w Czechach nie bawią się z tym. Wyłączają nadajniki analogowe, raz dwa. Do końca 2009 roku, mogę pożegnać się z Czeskimi kanałami analogowymi. Ciekawostka: Urządzenie do odbioru DVB-T tzw. Set Top Box w Czechach kosztuje grosze, a w Polsce majątek, mimo wszystko kupię je w Czechach i będę oglądał kilka czeskich kanałów w tym bardzo dobrą Novę,no i SetTopBox. A to też ważne.
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 17964
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 633
x 3192

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol »

89 zł za najprostsze urządzenie to majątek?
Awatar użytkownika
Kamil
VIP Expert
Posty: 2992
Rejestracja: 04 lip 2008, 9:58
Lokalizacja: Polska
x 41
x 81

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamil »

Jak ja oglądałem w sklepach to ceny wahały się od 100 do 150 zeta za najprostrze urządzenie w Polsce. Do Czech mam przysłowiowe dwa kroki a tam 100 zapłacę za NAPRAWDĘ DOBRE URZĄDZENIE.
mrc5
Obserwator
Posty: 499
Rejestracja: 26 mar 2008, 12:46
Lokalizacja: Warszawa
x 2
x 3

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mrc5 »

Pamiętajmy, że w Czechach wybrano MPEG-2, a w Polsce MPEG-4 (w Polsce w MPEG-2 pracuje bodaj tylko Wisła-Skrzyczne, ale i tak niedługo przełączą na MPEG-4).
Awatar użytkownika
Artu
Junior
Posty: 917
Rejestracja: 05 lis 2007, 14:10
x 1

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Artu »

Tylko co z osobami oglądającymi TV sporadycznie, którzy włączają telewizor tylko żeby np. obejrzeć "Wiadomości"? Mają kupować tylko po to STB? Są tacy, a przy tym co daje DVB-T emisja 1, góra 2 kanałów w analogu raczej nikomu by nie zaszkodziła.
Awatar użytkownika
Axel
Activist
Posty: 2722
Rejestracja: 25 maja 2006, 0:21
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Axel »

No to skoro już koniecznie zwolnią sie częstotliwości analogowe to ja będę sie modlił aby przejęły je stacje pirackie.;) Eter powinien być nasz, dla ludzi. :)
Takie coś możliwe jest tylko w Polsce bo nasz kraj jesz inny od całego świata. A nawet przecież jest szansa założenia prywatnego komitetu i wtedy legalnie będzie można przejąc analogowe częstotliwości - w końcu przecież nie będą one przeszkadzały nikomu a żadna instytucja też z nich nie będzie korzystać.
Mowie to w formie śmiechu ale od strony prawnej tak to powinno wyglądać.
Awatar użytkownika
Majkell
VIP Expert
Posty: 589
Rejestracja: 26 maja 2006, 21:23
x 1
Kontakt:

Testy DVB-T

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Majkell »

Axel pisze:No to skoro już koniecznie zwolnią sie częstotliwości analogowe to ja będę sie modlił aby przejęły je stacje pirackie.;) [...] w końcu przecież nie będą one przeszkadzały nikomu a żadna instytucja też z nich nie będzie korzystać.
Jak to nie? :) Multipleksy cyfrowe będą nadawać w tym samym pasmie, z którego teraz korzysta telewizja analogowa. Raczej nic się tutaj nie zwolni - co najwyżej pojedyncze częstotliwości.

Poza tym nawet jeśli jakieś pasmo się zwalnia, to bardzo rzadko pozostaje niewykorzystywane. Chętnych na częstotliwości (do celów radiokomunikacyjnych, telekomunikacyjnych etc.) jest sporo i takie wolne pasma zwykle są komuś z czasem przydzielane. Tak było np. z dolnym UKF-em, na którym dzisiaj natknąć się można na najróżniejsze emisje z radiofonią nie mające już nic wspólnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DVB-T w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości