N już nadaje....

Tematy oraz posty nie pasujące do tego forum.
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

N już nadaje....

Post autor: gosc » 14 paź 2006, 19:58

Minimalnie lepsza jakość może wynikać np. z jakości odbiornika :)
Awatar użytkownika
danielpes5
VIP Expert
Posty: 444
Rejestracja: 24 maja 2006, 19:38

N już nadaje....

Post autor: danielpes5 » 14 paź 2006, 20:13

Dekoder wygląda na odbiornik średniej klasy,chociaż z daleka przypomina mi...gramofon.
Patrząc na stojącego obok mojego podczciwego i wiernego Ferdka,żałuje że n-boxów nie robi firma TELSTAR z Poznania,bo disaingnerzy mieli by pole do popisu.A tak powstał "tylko" jakiś tam dekoder przypominjący również niektóre urządzenia gospodarstwa domowego (np.toster lub opiekacz) :)
Awatar użytkownika
Majkell
VIP Expert
Posty: 589
Rejestracja: 26 maja 2006, 21:23
Kontakt:

N już nadaje....

Post autor: Majkell » 16 paź 2006, 11:32

Zajrzałem sobie na Lyngsat na wykaz kanałów N. Jak zobaczyłem ten jeden transponder, na którym upchane jest kilkanaście kanałów TV, to mnie zatkało!! To jest ta nowa generacja? W jakiej to musi lecieć jakości :/ 320x240 256 kbps? :D Syf, wstyd i porażka. A mówiło się, że to Polsat upycha kanały na transponderach.
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

N już nadaje....

Post autor: gosc » 16 paź 2006, 11:50

Ale oni nadają w innym standardzie, który pozwala na dwa razy lepszą kompresję.
Awatar użytkownika
master
Obserwator
Posty: 409
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Lokalizacja: Gdzieś daleko stąd...
Kontakt:

N już nadaje....

Post autor: master » 16 paź 2006, 12:31

No stosuja MPEG4, co wcale nie oznacza dobrej jakości! Bo puki co upchaneli chyba ponad 20 kanałów w SD i 1 w HD
a to jest nawet dużo jak na MPEG4
komi
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sie 2006, 14:49

N już nadaje....

Post autor: komi » 16 paź 2006, 14:50

Ale jakość i tak jest podobno lepsza niż w CP i C+.
Awatar użytkownika
danielpes5
VIP Expert
Posty: 444
Rejestracja: 24 maja 2006, 19:38

N już nadaje....

Post autor: danielpes5 » 16 paź 2006, 14:53

zgadza się,jakość obrazu jest lepsza,co już widać gołym okiem,I mam nadzieje że będzie coraz lepiej
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

N już nadaje....

Post autor: gosc » 16 paź 2006, 14:54

Pewnie tak. Z drugiej strony czytałem że jakość nSport (HD) w porównaniu do LuxeHD jest żałosna :)
Awatar użytkownika
danielpes5
VIP Expert
Posty: 444
Rejestracja: 24 maja 2006, 19:38

N już nadaje....

Post autor: danielpes5 » 16 paź 2006, 14:56

tutaj także sie zgodze.Co do HD na NSPORT to wygląda to tak,jakby to była jakaś emisja testowa.Raz troche lepiej,raz gorzej.Do LUXE TV to sie nawet nie umywa
komi
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sie 2006, 14:49

N już nadaje....

Post autor: komi » 16 paź 2006, 18:35

Przecież niektóre transmisje z imprez sportowych nie są jeszcze kręcon w HD więc jakość jest raz taka a raz taka. Jeśli wszystko będzie nagrywane kamerami HD to wtedy już będzie OK. Taką mam przynajmniej nadzieję.
Awatar użytkownika
Leszek1979
VIP Expert
Posty: 451
Rejestracja: 24 maja 2006, 23:14
Lokalizacja: Tczew

N już nadaje....

Post autor: Leszek1979 » 19 paź 2006, 23:29

Z tego co udało mi się wyszukać wynika że DVB-S2 ma tą samą modulację co DVB-S (2 bity na symbol), skoro SR transpondera pozostaje na tym samym poziomie, FEC zmniejszono z 3/4 do 2/3 to znaczy że transponder ma o 1/9 mniejszą przepustowość niż w DVB-S, czyli ma 36.(6) Mbps. Jeden z operatorów Internetu w Tczewie rozpisał przetarg na stację czołową IPTV (z przekodowywaniem strumienia MPEG2 na MPEG4) i określił że bitrate dla jednego kanału ma wynosić średnio 1Mbps. Czyli wychodzi na to że na takim transponderze można zmieścić ponad 30 kanałów w standardowej rozdzielczości. Swoją drogą ciekawe jaki bitrate jest w Videostradzie :?.
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

N już nadaje....

Post autor: gosc » 19 paź 2006, 23:59

Dzisiaj ściągnąłem z itvp odcinek serialu Oficerowie bo są za darmo. 550MB,45min., format .wmv a bitrate 1628kb/s. Jak dla mnie jakość obrazu jest wystarczająco dobra.

A ta zmiana z 3/4 na 2/3 co konkretnie daje? Bo tak nadaje Sky i zastanawiam się czemu inaczej niż np. polskie platformy?
Awatar użytkownika
Leszek1979
VIP Expert
Posty: 451
Rejestracja: 24 maja 2006, 23:14
Lokalizacja: Tczew

N już nadaje....

Post autor: Leszek1979 » 20 paź 2006, 0:19

gosc pisze:A ta zmiana z 3/4 na 2/3 co konkretnie daje?
Większą odporność na zakłócenia, ale zarazem mniejszą szerokość (dostępną dla strumieni audio, video, TXT, napisy, EPG i inne śmieci) transpondera.
gosc
VIP Expert
Posty: 2140
Rejestracja: 24 maja 2006, 17:54

N już nadaje....

Post autor: gosc » 23 paź 2006, 16:22

Ani dyrektor ITI Neovision Maciej Sojka, ani później dyrektor programowy Artur Budziszewski nie byli w stanie przekonać pewnie tysięcy ludzi, w tym i mnie na pewno do tego, że "n" to coś więcej, niż nic. Jedynie spocone czoło tego drugiego sugerowało, że dzieje się coś naprawdę ważnego. Słuchając wnikliwie obydwu panów odniosłem wrażenie, że żaden z nich nie był przekonany o wartości oferty, którą zmuszeni byli prezentować już teraz, a nie pół roku później. Brak wiary we własne słowa osłabił medialny przekaz i jedynie udowodnił, że na chwilę obecną projekt raczkuje wraz z Baby TV, ale na wyłączność. Sporym zaskoczeniem za to są programy tematyczne TVP, których jeszcze nie ma, ale tym, którzy nie mają w ogóle czasu na oglądanie telewizji, nie powinno to przeszkadzać, w końcu włączyli nieciekawość.
http://wirtualnemedia.pl/blog/index.php ... l#extended
arsenal

N już nadaje....

Post autor: arsenal » 23 paź 2006, 18:34

Leszek1979 pisze:Z tego co udało mi się wyszukać wynika że DVB-S2 ma tą samą modulację co DVB-S (2 bity na symbol), skoro SR transpondera pozostaje na tym samym poziomie, FEC zmniejszono z 3/4 do 2/3 to znaczy że transponder ma o 1/9 mniejszą przepustowość niż w DVB-S, czyli ma 36.(6) Mbps. Jeden z operatorów Internetu w Tczewie rozpisał przetarg na stację czołową IPTV (z przekodowywaniem strumienia MPEG2 na MPEG4) i określił że bitrate dla jednego kanału ma wynosić średnio 1Mbps. Czyli wychodzi na to że na takim transponderze można zmieścić ponad 30 kanałów w standardowej rozdzielczości. Swoją drogą ciekawe jaki bitrate jest w Videostradzie :?.
"Delikatnie" mylisz się z prawdą. Wpisz w googla DVB-S2 i poczytaj jaka jest przepustowość i mozliwości DVB-S2. Tak na szybko - Przepustowość w DVB-S2 to ponad 55 Mbps.
Zablokowany

Wróć do „Kosz”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości