GENIALNY LIVE!
Przesłuchania w ciemno i część bitew mnie nie zachwyciły, IV edycję praktycznie spisałem na straty a tu takie zaskoczenie. Świetne występy, rewelacyjny dobór repertuaru!
Drużyna Marii
- Sandra Mika - "Spectrum" Florence + The Machine - średnie to było, nie dziwi mnie więc, że odpadła.
- Marta Dryll - "Empire State of Mind" - Alicia Keys - fajnie, bez fajerwerków, tyle mogę powiedzieć.
- Juan Carlos Cano - "Break on Thought" - The Doors - występ w klimacie Juana, ale... ileż można? Byłem nieco zaskoczony, że Juan był w niezagrożonej dwójce, mnie osobiście nie przekonuje ani swoim wokalem ani osobowością, ale rozumiem że Polacy ciągle kochają egzotykę.
- Monika Pilarczyk - "Unconditionally" - Katy Perry - zdecydowanie najlepszy głos w drużynie Marii, liczę że zobaczymy ją w finale.
Wynik: Juan i Monika bezpieczni, w programie decyzją trenerki pozostała Marta.
Drużyna Marka (moja osobista grupa śmieci)
- Aleksandra Węglewicz - "Na Szczycie" - Grubson - zaskoczenie totalne! Przede wszystkim za dobór repertuaru. Dziewczyna trochę się pogubiła i widać później było że przeżyła swoją wpadkę, ale uważam że był to jeden z lepszych występów dzisiejszego wieczoru.
- Michał Karpacki - "Nigdy Więcej" - Piotr Szczepanik - szyk, klasa, styl. Wielkie brawa!
- Justyna Kunysz - "Ślepa miłość" - Ania Rusowicz - wielka szkoda, ze Justyna pożegnała się z programem. Ma świetny głos, zarówno w przesłuchaniach jak i dziś zaprezentowała rewelacyjne utwory. Nic, tylko współczuć Markowi, który zgromadził czwórkę bardzo mocnych wokalistów.
- Dominika Kobiałka - "Napraw" - Lemon - głos Dominiki uwielbiam, ale ta piosenka jest dla mnie gniotem do potęgi n. Nie rozumiem wyboru, tego repertuaru, jednak dziewczyna "uzdatniła" ten tragiczny kawałek za co należą się jej brawa.
Wynik: Głosami widzów dalej walczą Aleksandra i Michał, decyzją Marką pozostała Dominika.
Drużyna Tomsona i Barona
- Maja Gawłowska - "Kiedyś różą byłam" - Kayah & Goran Bregovic - rewelacyjny, klimatyczny występ. Moja absolutna faworytka w drużynie chłopaków.
- Kamil Bijoś - "Locked out of heaven" - Bruno Mars - dobry występ, i chyba tyle
- Wojciech Baranowski - "Use Somebody" - Kings of Leon - Wojtek wykonał jedną z najbardziej wyeksploatowanych piosenek we wszelkich talent show. Kawał dobrej roboty, fajna prezentacja, ale ktoś odpaść musiał.
- Paulina Romaniuk - "Crazy" George Barkley - moja druga, po Mai, ulubienica z teamu Chłopaków. Mimo potknięć w pierwszej zwrotce - zawodowa robota.
Wynik: Głosami widzów awansowały Maja i Paulina, dołączył do nich Kamil.
Drużyna Justyny
- Artur Kryvych - "I see fire" - Ed Sheran - mocny występ, Artur ma świetną barwę i widzę w nim "zagrożenie" dla mojej faworytki z drużyny Justyny

- Michał Rudaś - "Jai ho" - różni wykonawcy, m.in. Pussycat Dolls - Rudaś nagrał płytę z utworami w "bollywoodzkim" brzmieniu, był wiec w swoim żywiole. Jednak gdy go słucham, to mam wrażenie, że za chwilę na scenie pojawi się jakaś celebrytka w cekinowej sukience

- jego głos bardzo mocno kojarzy mi się z "Tańcem z Gwiazdami".
- Michał Szyc - "Peron" - Jamal - kolejny nieoczywisty wybór piosenki. Michał bardzo dobrze wystąpił i ogromne żałuję, że odpadł.
- Kasia Sawczuk - "Adagio" - Laura Fabian - moja faworytka. Ta dziewczyna jest rewelacyjna - cudowny głos, wrażliwość, skromność, piękno. Warto było czekać ponad 1,5 godziny na jej występ
Wynik: Widzowie postawili na Kasię i Artura, Justyna natomiast wybrała Michała Rudasia. W czasie gdy wydawała werdykt doszło do wpadki - Steczkowska powiedziała, że przechodzi Michał, nieskonkretyzowała jednak który
Reasumując - najmocniejszy skład ma Marek Piekarczyk - bardzo mu współczułem, gdy musiał podjąć dziś decyzję. Następna jest drużyna Tomsona i Barona, później Justyny (Kasia Sawczuk!). Najsłabszą ekipę moim zdaniem zebrała Maria Sadowska.
Warto dodać, że program jest naszpikowany product placement - uczestnicy piją napoje Roko, rozmawiają z Musiałem w garderobie sponsorowanej przez Guess, dodatkowo w czasie finału (jak i w poprzednim sezonie) wystąpi uczestnik, który już odpadł - głosować można za pomocą aplikacji sponsorowanej przez producenta Ibupromu.
Zwycięzca, oprócz kontraktu płytowego i nagrody pieniężnej (jeśli główna nagroda jest inna - proszę mnie poprawić), wystąpi na koncercie z okazji 25 lat od pierwszych wolnych wyborów oraz na Festiwalu w Opolu w konkursie Debiuty.