Tele 5 (HD) i Polonia 1 (HD)

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Manieq
VIP Expert
Posty: 2478
Rejestracja: 29 kwie 2016, 20:18

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Manieq » 30 paź 2016, 19:06

Na świecie istnieje również stacja, której oferta wypełniona jest tylko i wyłącznie telesprzedażą wartościowej biżuterii, nawet powstał o niej dokument "Diamentowa telewizja" emitowany przez TTV, więc nawet na błyskotkach można zarabiać kokosy :D
POZDRAWIAM | MANIEQ
Jeśli zależy na zdrowiu Twoim lub Twoich bliskich, #ZostańWDomu :)
Awatar użytkownika
Poland
VIP Expert
Posty: 13662
Rejestracja: 24 maja 2006, 18:59
Lokalizacja: Trzciana k. Bochni
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Poland » 31 paź 2016, 15:42

Wracając do Tele 5 to już stacje naprawdę pogieło do reszty ponieważ od listopada w dni powszednie właściwy program rozpocznie się dopiero o... 16:40.
Takie przesadne iście w Telezakupy i inne głupoty ma już swoje negatywne skutki - stacja Tele 5 bowiem regularnie spada z prasy telewizyjnej.
Poland - Aktywnie najlepszy!
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16873
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 31 paź 2016, 16:59

Widocznie przed 16:40 Tele 5 nikt nie ogląda. A od tej godziny kilka osób ;)
kamil2505
VIP Expert
Posty: 2311
Rejestracja: 25 lip 2008, 17:09

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: kamil2505 » 31 paź 2016, 17:48

Mnie dziwi tylko, że wśród wielogodzinnego pasma telezakupowego nie znalazła się pozycja "Magicznej TV". W Polonii 1 znajdują się jeszcze programy z wróżbami, chociaż już od jakiegoś czasu oddały sporo miejsca w ramówce na rzecz "Klejnot TV" - to musi być naprawdę hit w tej stacji. :D
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16873
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 31 paź 2016, 17:55

W przeciwieństwie do Polo TV, w P1 kilkugodzinne pasmo będzie kosztować kilkaset złotych (zamiast kilka-kilkanaście tysięcy :)), więc to pewnie przeważa szalę na korzyść Polcastu :) Co ciekawe, takie programy widocznie mają widownię, skoro znajdują się osoby, które nagrywają całe wydania takiej "Zagadkowej wyspy" czy "Klejnot.TV" i wrzucają na YouTube - niektóre codziennie :D Są też tacy, którzy to odtwarzają :P
kamil2505
VIP Expert
Posty: 2311
Rejestracja: 25 lip 2008, 17:09

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: kamil2505 » 31 paź 2016, 18:04

Nie wiem czy to 7-godzinne pasmo prowadzi jedna i ta sama osoba, ale jeżeli tak, to jest to faktycznie nie lada wyczyn. :D Oglądałem fragment i z tego co widziałem to prowadząca jeszcze nie zdąży dokładnie przedstawić produktu, a już za chwilę cena spada drastycznie w dół - zero dramaturgi. :D A potem już w kółko trzeba powtarzać to samo...
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16873
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 31 paź 2016, 18:10

[ Spoiler ]
Zmieniają się na wizji :) 2:10:30 :D


W ogóle muszę przyznać, że Telemedia ma ładnie "wyposażone" prezenterki. Jeśli nie w ładne buzie, to w inne gadżety :)
https://www.youtube.com/watch?v=BzigRv9HYvo
https://www.youtube.com/watch?v=F7O4DVcHqq4 <3
https://www.youtube.com/watch?v=9LmIOEnUI4Y <3

:D
media18
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 01 wrz 2013, 19:41

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: media18 » 31 paź 2016, 19:06

A Wy się potem dziwicie, dlaczego ktoś to nagrywa i wrzuca na YouTube :) - dla tych "prawdziwych klejnotów" :)
W Niemczech mają Juwelo TV HD, stację telezakupowową oferującą różne błyskotki. Przy jakości 1280x720 naprawdę lepiej się to ogląda. Poza tym tam jest na takie produkty rynek…
Awatar użytkownika
Trzeciak
VIP Mod
Posty: 43722
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:38

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Trzeciak » 01 lis 2016, 1:53

Widzę, że ta pewna tajemnicza firma na Węgrzech z Call TV się przebranżowiła. Nawet numerów 0-700, czy SMS Premium nie trzeba wykonywać. :)
Pozdrawiam, Trzeciak
Awatar użytkownika
pulkownik
VIP Expert
Posty: 10448
Rejestracja: 06 mar 2008, 20:39

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: pulkownik » 05 lis 2016, 15:08

Start telewizji Tele5:

Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16873
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 05 lis 2016, 15:18

Przyznam, że to perełka :) Wstępniak bardzo profesjonalnie przygotowany, mam jednak wrażenie, że problemy z dźwiękiem i obrazem to wina nadawcy, nie taśmy z której zgrywano na YouTube. Oprawa z pomarańczą - prosta, a pamiętam ją jak dziś.

Koncepcja Tele 5 nie była zła. Minusem była gorsza niż u konkurencji jakość obrazu i brak zaplecza finansowego na bardzo trudny okres na rynku. Tele 5 od początku nadawało wyłącznie w kablu i na satelicie, nie miało nadajników naziemnych - nie miało też takiego dotarcia jak konkurencja. Chciało się wślizgnąć w slot po RTL7 nie zważając, że za TVN Siedem stał potężny koncern, który kryzys przetrwał - a Fincast poszedł z torbami po roku czasu bo nie było pieniędzy nawet na wypłaty dla pracowników. Sam model "telewizji bez przemocy" po raz kolejny nie przyjął się na naszym rynku :)

Zastanawiałem się nad tym jak Tele 5 wyglądało po starcie, a jak po latach nadawania. Jestem przekonany - chociaż nie wiem czy znajdzie się ktoś kto potwierdzi lub zaprzeczy moim domysłom, że na początku stacja nadawała z lepszej jakości sprzętu emisyjnego - widać było po jakości małego, białego logo i dopiskach "na żywo" oraz "stereo", które zniknęły w chwili przenoszenia studia emisyjnego. Jednak na przełomie lat 2002/2003 lub po prostu w 2003 roku doszło do ciekawej sytuacji, w której powstał duplikat Tele 5 (tak, duplikat ;)). Stacja nadawała dwa programy z dwóch różnych emisji, chociaż ramówka się pokrywała - miało to związek z przenoszeniem studia emisyjnego (pytanie czy z Domaniewskiej 37 czy na Domaniewską 37) :) Wtedy przy mutacji wklejono ohydne, pomarańczowe logo (patrz spoiler).
[ Spoiler ]
Później wszystko wróciło do normy o tyle, że emisja została ujednolicona, a kolorowe logo zostało zatąpione równie dużym szarym (bo białe to ono raczej nie było). I tak zostało przez lata. Logo najpierw nadawane było po lewej stronie, później przerzucono je na prawą, bo przeszkadzało chociażby podczas retransmisji futsalowych spotkań zasłaniając belkę z wynikami (nie zapomnę sytuacji, kiedy realizator emisji przesuwał logo po ekranie :)) Generalnie dopiero w tych czasach zaczęły wychodzić braki jakościowe stacji - i choć programy były nagrywane w jakości, którą można spokojnie określić jako "żyleta", przechodząc przez emisję, robiło się z nich mydło i powidło...

Najlepsze studio emisyjne Polonia 1 i Super 1 posiadały na Słowenii. Wtedy pomijając fakt niskiej jakości taśm, obraz wyjściowy prezentował się całkiem nieźle - nawet rozdzielczość logotypów na ekranie była znośna. Warto zauważyć, że po przeniesieniu emisji P1 do Polski słynny logotyp P1 ukazał nam piksele, a jakość obrazu spadła. Podobnie było z Tele 5 - choć prawdopodobnie od początku nadawało z Warszawy, to początkowo wyglądało całkiem nieźle. Później chyba przesiedli się na sprzęt NTW (Nowej Telewizji Warszawa) - znak rozpoznawczy: urządzenie do emisji scrolli na ekranie, znane z włoskich stacji lokalnych. Kiedyś udało mi się wynaleźć kilka włoskich nagrań z identycznymi paskami.

I tak, wiem. Tele 5 teraz siedzi na Domaniewskiej 50. Ale to nie od początku istnienia :)
johnny22222
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 22 lis 2015, 6:49

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: johnny22222 » 05 lis 2016, 22:29

Polonia 1 w komercyjnej spadła na ostatnie miejsce. Nawet za Mango 24. Mają 0,01% a Fajęcka zapowiadała jak została dyrektorem 0,5%
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/na ... e-w-polsce
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 5407
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 06 lis 2016, 11:59

Nie spodziewałem, że kiedyś zobaczę te nagranie :)

Co do powodu, dlaczego oryginalny koncept Tele5 nie odniósł sukcesu, to jest on dla mnie prosty i cyniczny po tylu latach - właściciel nie miał kasy na kolejną długofalową reanimację Super 1, więc wymyślił niby ambitny branding w celu zdobycia zaufania pracowników, wykonawców oraz przede wszystkim inwestorów na giełdzie, wiedząc prawdopodobnie od początku, że T5 pójdzie potem zupełnie inną drogą, odcinając się po roku od oryginalnego programu. Ten miał iść na straty... zwłaszcza dla rąk, które je wykonywały.

Ciekawostką jest fakt, że jedynie powtórki Werdyktu uchowały się potem na antenie tej telewizji. Może ma to jakiś związek z tym, że Aleksander Pociej - prowadzący, a zarazem prawdziwy prawnik - nie bez powodu był członkiem rady nadzorczej Eurocast Polska do 2004 roku.
https://mamprawowiedziec.pl/strona/poli ... /biografia
Od 2001 r. współwłaściciel, członek rad nadzorczych i likwidator przedsiębiorstw.
:rolleyes:
Dzisiaj PO :P

Z Polonią 1 mnie nic nie dziwi. Kiedyś stacja miała przynajmniej markę i jasny program, dzisiaj jest logo, który nic nie mówi. Z ciekawostki wpisałem do google'e frazę "P1", aby sprawdzić, jakie są teraz wyniki:
- Sveriges Radio
- McLaren

Można powiedzieć, że młodzieżowy branding, że hej... szkoda, że nietelewizyjny ;)
HENSHIN!
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 16873
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 06 lis 2016, 13:09

Tomek pisze:Ciekawostką jest fakt, że jedynie powtórki Werdyktu uchowały się potem na antenie tej telewizji. Może ma to jakiś związek z tym, że Aleksander Pociej - prowadzący, a zarazem prawdziwy prawnik - nie bez powodu był członkiem rady nadzorczej Eurocast Polska do 2004 roku.
Zdaje się, że pan Pociej reprezentował spółkę w sporze z byłymi pracownikami, którym Fincast był winien zaległe wynagrodzenie :) Co do uchowania się "Werdyktu" - widocznie poza panem Pociejem, panie Tomborowska (dobrze kojarzę?) i Nasiłowska nie były w sporze z Tele 5. Dlatego program udało się przehandlować jeszcze TVR.

Powtarzanie innych audycji albo nie miało sensu albo ocierało się o ograniczenia prawne odnośnie wizerunku osób, z którymi prowadzone był batalie sądowe - np. z Moniką Luft. Nie przypominam sobie, aby jej program "Dzień z gwiazdą" wracał na antenę Tele 5. Z kolei z Anną Czarnecką mieli lżej, bo jej program "Moje dziecko" pojawiał się w daytime przez dłuższy czas. "Auto Motor i Sport TV" zleciał z ramówki, ale to koprodukcja Tele 5 i miesięcznika o bliźniaczym tytule - widocznie skończyła im się umowa i cześć.

Większość programów Tele 5 nie nadawała się do powtarzania - od audycji muzycznych (opatrzonych logo VIVA) po studyjne programy na żywo. Wyprodukowali sobie taki kontent, z którego nie mogli korzystać w cięższych czasach, a w 2002 roku jeszcze nie bardzo mieli czym przerywać programy (kryzys na rynku reklamowym). Niektóre filmy emitowane po 20:00 albo w ogóle nie były przerywane blokami reklamowymi albo pojawiała się sama autopromocja.
Awatar użytkownika
Ama18
VIP Expert
Posty: 1927
Rejestracja: 19 paź 2008, 20:04
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Ama18 » 06 lis 2016, 14:18

Piszesz, że Fincast zbankrutował po roku. Ale przecież stacja nadawała przez cały czas, a z drugiej strony z Polonią 1/Tele 5 kojarzą mi się te wszystkie Polcasty, Fininvesty. Fakt bankructwa jednej spółki nic nie znaczył, bo i tak było z czego finansować emisję? Skoro tak, to czemu to służyło? Praniu pieniędzy? ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Paolo1916 i 0 gości