Lex pisze:Od dłuższego czasu spory w dziale Headlines wpływają negatywnie na dyskusję w innych tematach. Forum powinno się skupiać na mediach i na tym co się w nich dzieje. Ostatnio prawie w każdym temacie jest poruszana sfera polityczna, religijna, historyczna a nawet orientacji seksualnej. Oczywiście media są źródłem informacji, ale bieżące wydarzenia w Polsce jak i na świecie coraz bardziej nas dzielą. Nie skupiamy się na sprawach merytorycznych. Od bieżących spraw są typowe fora, gdzie każdy może wejść kiedy chce i jak chce. Jestem zdania, że dział Headlines powinien zostać całkowicie zlikwidowany ze względu na pogłębiające się konflikty między użytkownikami forum.
Zgoda, że Headlines był już punktem zapalnym w wielu sporach, jednakże uchronił wiele innych (medialnych) dyskusji przed upolitycznieniem. Poza tym, tak jak pisze @Jantar, ostatnio w tym dziale praktycznie nic się nie dzieje, szczególnie w "Wątku politycznym". Sam nie jestem za jego zamknięciem, niech zostanie jako mniej popularne forum, bo jakieś miejsce na OT musi być. Przynajmniej takie jest moje zdanie
Jantar pisze:Sądzę, że generalnie jest potrzebne większe wsparcie moderatorów w każdym dziale medialnym, nie tylko przy telewizjach newsowych, a wiele razy tego wsparcia nie było lub było zbyt późno.
Odpowiem na ten zarzut. Nie da się zorganizować pracy moderatorów tak, aby zawsze byli oni na czas. Podobnie jak Ty, oni zaglądają tutaj tylko dla frajdy, według własnych możliwości i chęci. Najprędzej mogą interweniować, jeśli raportuje się problematyczne posty, jednak @Direct już odpowiedział, że nie jest to wcale częsta praktyka - za to powiem, że coraz częstsza, bo prawie codziennie zdarza się jakiś nowy raport. Być może to z winy niewystarczającej liczby "Powodów", dla których można zgłosić post, więc często odpuszczacie sobie przekazywanie nam cennych informacji. Postaram się to rozwinąć.
Jantar pisze:Od jakiegoś czasu obserwuję coraz mniejszy ruch na forum, coraz mniej wpisów się pojawia w tematach poszczególnych mediów. A przecież stacje telewizyjne nadal działają tak, jak działały. Myślę, że userzy boją się pisać, co myślą, żeby nie zostać zaatakowanymi za swoje opinie np. przez @Pawła. Jeszcze jakiś czas temu wchodząc na forum kilka razy dziennie każdorazowo było sporo wpisów do lektury, niektóre do odpowiedzi, inne nie. Dziś pojawia się kilka wpisów na cały dzień, w kilku tematach programów jest trochę żywsza dyskusja podczas emisji kolejnych odcinków.
W roku jest kilka okresów, podczas których forum notuje bardzo duże wzrosty, a za chwilę dość duże spadki. Ilość użytkowników oraz odsłon cały czas jest dużo większa, niż w tym samym okresie ub.r. Sam spadek liczby postów pisanych dziennie (choć to nie trend) wynika akurat ze zmniejszonej ekscytacji danymi zagadnieniami - programy telewizyjne już trwają, część widzów po pierwszym odcinku już ma je gdzieś, zwyczajnie się nudzą. Stąd też wydaje się, że mamy mniej wpisów na forum

Jednak zauważ różnicę - Ty jesteś na forum relatywnie często o różnych porach dnia, także w tych, w których nie odzywa się nikt. Inni z kolei zaglądają 1-2 razy dziennie lub rzadziej, przez co na dzień dobry dostają kilkadziesiąt tematów do przejrzenia

Ja codziennie "oznaczam fora jako przeczytane", bo nie wyrabiam z czytaniem - są to niejednokrotnie 2, 3 a nawet 4 strony "nieprzeczytanych wątków". Tylko w momencie publikacji tego posta, czeka na mnie 31 wątków, do których pragnę zajrzeć w ciągu 20 minut
Jantar pisze:Poza tym cisza, a forum ma przecież sporo zarejestrowanych użytkowników i jeszcze więcej osób nas czyta. Tylko kto by chciał czytać forum, na którym co któryś post to obrażanie innych ze względów politycznych, religijnych, światopoglądowych... Nawet coś tak banalnego, jak przyznanie rang VIP-ów niektórym użytkownikom, stało się powodem politycznych docinek. A przecież rangi są przyznawane za zasługi dla rozwoju forum na każdym znanym mi forum.
Zgoda, że polityczne przytyki konkretnych użytkowników często bywają nie na miejscu. Ten problem staramy się rozwiązywać wspólnie, a myślę, że w ostatnim czasie i tak osiągnęliśmy już szereg postępów i znacznie mniej konfliktów. Jednak te ostatnie są nieuniknione i ich całkowicie nie wyeliminujemy.
Pawel pisze:Moderatorzy to też ludzie, normalnym jest że mają swoje poglądy polityczne. Tego się niestety nie zmieni, chyba jeszcze nie wymyślono takich botów żeby zastąpiły ludzkiego moderatora

.
Nie sposób się nie zgodzić.