Serial nie jest nowy, bo jego premiera miała miejsce już ponad 10 lat temu w amerykańskim The CW, jednak uważam, że wart jest własnego wątku na forum. W Polsce pokazywany przez Canal+, TVN7 i AXN - chyba nigdy w całości. Wszystkie odcinki z lektorem dostępne są w Netflix.
Za Wikipedią:
(... Amerykański serial młodzieżowy oparty na Cecily von Ziegesar serii powieści o tym samym tytule. Został stworzony przez Josha Schwartza oraz Stephanie Savage i zadebiutował 19 września 2007 na antenie The CW. Narratorem serialu jest bloggerka Plotkara o nieznanej tożsamości (głos Kristen Bell); opisuje ona skandaliczne życie uczniów prywatnej szkoły na Upper East Side w Nowym Jorku.
Tu zapowiedź 1 sezonu (ogólnie jest ich sześć, z czego ostatni jest relatywnie krótki).
Szczerze, całość oglądałem już lata temu i utkwiła mi w pamięci jako jeden z lepszych seriali młodzieżowych w historii. Kilka tygodni temu jednak wróciłem do oglądania "Plotkary" od początku - przyznam, że choć poziom komplikacji akcji nie jest najwyższych lotów, dopiero teraz wyłapałem dużo rzeczy, które z dziwnych względów pominąłem kiedyś - zmieniłem też zdanie na temat logiki zachowań aktorów i aktorek, czy też urody tych ostatnich

Serial jest ciekawą, wycelowaną w młodego widza i jednocześnie łatwo przyswajalną "Modą na sukces" w wersji szkolnej (zamiast starych pryków typu Ridge Forrester, mamy nastolatków z Upper East Side), i stety lub niestety w wielu aspektach ją przypomina: bogactwo, miłosne intrygi i świat mody
Co mnie wkurza?
[ Spoiler ]
Uzależnienie niektórych postaci od związków i seksu, co w pewnym momencie staje się już śmieszne. Podczas gdy wątek Blair Waldorf i Chucka Bassa jest prowadzony dość spokojnie, choć ze spektakularnymi zmianami statusu ich związku, to życie Seriny van der Woodsen czy Nate'a Archibalda pokazuje, że życie bez partnera (kimkolwiek nie jest druga osoba) nie ma sensu, a słowa "Kocham Cię" czy "zależy mi na Tobie" powinny być częścią ich nazwisk - używają ich wielokrotnie na przestrzeni kilku sezonów, co gorsza, to do różnych osob

Przerażające jest także miksowanie związków: tam praktycznie każdy to robił z każdym, natomiast po zaliczeniu porażki,
wszyscy zostają przyjaciółmi, co wydaje się być dla wielu widzów czystym science fiction

Na uwagę zasługuje drugoplanowa postać Doroty - służącej Blair. W jej rolę wcieliła się Zuzanna Szadkowski - aktorka urodzona w Warszawie, jednak od dawna mieszająca w USA.
Tak jak napisałem - to dla mnie jeden z lepszych seriali młodzieżowych w historii, jednak posiada równocześnie także wady.
Plusy:
- Świetna formuła serialu, doskonale pasująca do realiów XXI wieku - duże znaczenie nowych technologii: internetu, telefonii komórkowej;
- Genialna gra aktorska;
Minusy:
- z biegiem kolejnych odcinków wątki miłosne stają się sztuczne i oklepane;
- po rozwinięciu akcji, część wątków zakańczana jest w dość banalny sposób;
- zmiana charakteru części postaci z nudnych na irytujące, np. Vanessy Abrams czy Jenny Humphrey;
- serial być może jest troszkę za długi, mniej więcej tak o dwa sezony