Tele 5 (HD) i Polonia 1

Dyskusje na temat kanałów telewizyjnych działających aktualnie na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Lupus28
VIP Expert
Posty: 1590
Rejestracja: 23 lut 2012, 19:47
Lokalizacja: Biecz/Kraków
x 555
x 136

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Lupus28 » 03 mar 2019, 14:35

@bustram Reklamy sekstelefonów i innych tego typu usług ;)
0 x
Wiki2222
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 14 maja 2018, 16:06
x 1

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Wiki2222 » 03 mar 2019, 15:48

Tak w ogóle wg strony teleman.pl 15 marca P1 ma wyemitować Wilka z Wall Street, ale jak mniemam jest to pewnie wpadka, jak 2 lata temu na Tele 5 i pewnie chodzi o Wilki z Wall Street z 2002 roku.
0 x
leszczak
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 17 mar 2010, 15:33
x 1
x 18

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: leszczak » 03 mar 2019, 18:22

Na pewno będzie to ten film z 2002 roku. Tam już chyba nie ma ludzi od promocji tych kanałów i to co było pisane kilka lat temu ktoś kopiuje z jakiegoś starego dysku z opisami programow i wysyła do gazet i internetu... 2 tygodnie temu byłem na imprezie i po powrocie nad ranem po 4.00 włączyłem P1 żeby zerknąć czy rzeczywiście nie ma tych sextelefonow (wybaczcie, ale nie mogłem w to uwierzyć, przecież to stały punkt ramówki od 20 lat :D ) Skończył się film z Żandarmem (nie wiem która czesc) - swoją drogą był koszmarnej jakości. Później zaczął się Bill Cosby Show, który jest gorszej jakości od starych telenowel. VHS z mojej komunii to przy tym 4K... Szkoda, że nikt już tam nie troszczy się żeby wymienić te kopie ze starych kaset na coś co jest emisyjne... Skoro istnieją jeszcze te kanały to mogliby to wszystko trochę unowocześnić. Ludzie mają wielkie telewizory, a oni wypuszczają taki obraz na antenę... No, chyba że nikt i tak ich nie ogląda. Szkoda, że taka stacja jak Polonia1 z potentata stała się stacją - widmem :(
0 x
Frontowiec
VIP Expert
Posty: 4278
Rejestracja: 18 sty 2017, 13:24
Lokalizacja: Szczecin / Kamień Pomorski
x 33
x 139
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Frontowiec » 03 mar 2019, 21:00

Gdyby nie decyzja o przyznaniu koncesji dla Polsatu w 1994 roku, to może Polonia 1 stałaby się potężnym gigantem medialnym.
0 x
#StopNienawiści (nawet tutaj!)
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14978
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 261
x 1309

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 03 mar 2019, 21:52

Polski rynek z pewnością wyglądałby inaczej niż dziś, bo prawdą jest, że proces koncesyjny i decyzja NSA podtrzymująca decyzję KRRiT były komiczne.
Czy Polonia 1 byłaby czymś wielkim? Nie wiem. Nie wiadomo jak potoczyłyby się losy lokalnych stacji jako ośrodków regionalnych że wspólnym pasmem w primetime. Czy tak byłoby zawsze, czy może usuniętoby "rozszczepienia" na rzecz jednego, ogólnopolskiego programu. Drugą, kluczową sprawą byłaby jakość obrazu i poziom prezentowanego programu - sorry, ale nie wyobrażam sobie do dziś oglądać amerykańskich seriali z włoskim dubbingiem i polskim lektorem xD

No i do kogo dziś należałaby Polonia 1? Grauso był dobrym biznesmenem, ale 30 lat temu, a z biegiem czasu jego biznesy go zjadły. Dziś jest nikim.
0 x
Jantar
VIP Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 13 lip 2011, 18:50
x 8
x 37
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Jantar » 03 mar 2019, 21:59

Może Polonia1 wyglądałaby dziś zupełnie przyzwoicie, gdyby wtedy dostała koncesję na nadawanie. Trudno powiedzieć, jak długo właścicielem byłby Grauso - może po kilku latach przejąłby to ktoś inny, kto poprowadziłby inaczej kanały? Dziś to wróżenie z fusów, koncesję przyznano wtedy Polsatowi, NSA ją podtrzymał i dalej wszystko się potoczyło już lawinowo doprowadzając Polonię1 na skraj upadku. Dziś pytanie główne brzmi, jak długo jeszcze Polcast ze swoimi kanałami pożyje, bo ewidentnie widać, że nie mają na nic kasy.
0 x
Awatar użytkownika
AtoMan
VIP Expert
Posty: 3147
Rejestracja: 06 maja 2007, 21:39
x 11
x 176
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: AtoMan » 03 mar 2019, 22:19

Tele5 weszło na Polski rynek z hukiem nie mniejszym niż Murdochowy Puls, a skończyło się na niepłaceniu pensji pracownikom i zawieszenie w próżni przez kilka lat, aż stało się takim mikrym graczem, którym jest teraz - z kilkoma próbami zagarnięcia widowni np. emisją "Z archiwum X". Myślę, że z P1 mogłoby być podobnie - na początek wiele hałasu, a potem pikowanie w dół i dorżnięcie przez TVN.
0 x
dość
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4743
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 40
x 176
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 04 mar 2019, 0:47

Jantar pisze:
03 mar 2019, 21:59
Dziś pytanie główne brzmi, jak długo jeszcze Polcast ze swoimi kanałami pożyje, bo ewidentnie widać, że nie mają na nic kasy.
Jak dla mnie to oni kasę zawsze mieli tylko ich właścicielowi nie zależało szczególnie na jej wydawaniu. Chodziło zawsze o robienie szmalu (Polonia 1 to kanał do bicia kasy jak najmniejszym kosztem), a nie jakieś większe ambicje programowe, bo te kończyły się zawsze z odejściami różnych osób z tych stacji i programach zazwyczaj na kilka miesięcy (pewnie, aby pokazać reklamodawcom, że "coś robimy").
AtoMn pisze:Tele5 weszło na Polski rynek z hukiem nie mniejszym niż Murdochowy Puls, a skończyło się na niepłaceniu pensji pracownikom
Miało skończyć się jak z Super 1 - czyli totalnymi powtórkami powtórek + zamknięciem, ale dzięki dobremu opanowaniu polskiego prawa i "sprytowi" udało się zbudować w ciągu dwóch lat stojąca na własnych barkach, zarabiającą się na siebie stacje satelitarną. Wielu kanałom nie udało się tego dokonać. Po latach dochodzę do wniosku, że wszystko było zaplanowane od początku.

Myślę, że nie powinniśmy uważać właściciela Polcastu za kogoś, kto nie umie robić TV, bo niewiele polskich właścicieli może pochwalić się tak długą obecność na rynku. To tak jak z Polsatem, możemy pieklić się, że tysięczny raz leci Rodzina Zastępcza, ale prawda jest taka, że widzowie nadal to oglądają.
AtoMan pisze:Myślę, że z P1 mogłoby być podobnie - na początek wiele hałasu, a potem pikowanie w dół i dorżnięcie przez TVN.
Nie porównujmy nadawcy naziemnego ze stacją jak Tele5 i Polonii 1, które są dwójką z trzech ewenementów na polskim rynku telewizyjnym - kanałem ogólnotematycznym typu FTA (jest jeszcze teoretycznie TVS). Takie stacje zawsze miały pod górkę (RTL 7).

TVN pewnie w ogóle nie istniał, gdyby Polonia 1 dostał koncesje. Nie wiadomo, czy najpierw koncesję dostałaby TV Wisła. Potem, czy trafiła ona w ręce ITI. A ci z kolei musieli jeszcze poprosić o koncesję w północnej Polsce. Wszystkie punkty musiałyby odbyć się pomiędzy palcami Solorza, który mógł nie dać za wygraną ;).
0 x
HENSHIN!
Frontowiec
VIP Expert
Posty: 4278
Rejestracja: 18 sty 2017, 13:24
Lokalizacja: Szczecin / Kamień Pomorski
x 33
x 139
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Frontowiec » 04 mar 2019, 10:19

Kanały Polcastu żyją głównie z reklam i telezakupów, dzięki czemu mają kase na transporter satelitarny od Telespazio czy na zapłacenie ekipie technicznej i lektorowi. Tele 5 próbował mieć na początku bardzo dobrą oferte programową, ale im to nie wyszło - dzisiaj mają kilka tanich, autorskich programów, filmy klasy Z + przez X lat ''Czynnik PSI''.

@Tomek tak samo robi też TVP ze swoim TVP Seriale, w którym puszcza po raz tysięczny ''Ranczo'', ''Ojca Mateusza'' i ''Rodzinkę.pl''.
0 x
#StopNienawiści (nawet tutaj!)
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14978
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 261
x 1309

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 04 mar 2019, 12:26

@Frontowiec większość nadawców żyje ze sprzedaży reklam i pasm telezakupowych. 😀 Spółki powiązane z Polcast żyją z różnych, ciekawych branż. O części już pisałem w tym temacie, a kolejne wieści opiszę wkrótce 😀
0 x
leszczak
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 17 mar 2010, 15:33
x 1
x 18

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: leszczak » 04 mar 2019, 18:37

Macie rację - te kanały żyją jedynie z reklam i telezakupów. Pamiętam, że kilka lat temu były zapowiedzi, że ruszy Polonia 1 w HD jednak ktoś dostrzegł, że nie ma po co jej uruchamiać. Wszak zgranie betacamu na dysk komputera nie podnosi jego jakości do HD 😀
0 x
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14978
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 261
x 1309

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 04 mar 2019, 19:05

Ale czym sposób na zarabianie P1 i T5 różni się od sposobów konkurencji? 😳 Polsat i TVN nie pokazują reklam albo telezakupów? 😏
0 x
Awatar użytkownika
Tomek
VIP Mod
Posty: 4743
Rejestracja: 24 maja 2006, 22:01
x 40
x 176
Kontakt:

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Tomek » 04 mar 2019, 19:15

W przeciwieństwie do innych dziesiątek/setek marnej jakości stacji nie każą sobie płacić pieniędzy za swoje nadawanie, ani też nie blokują ogólnopolskiego multipleksu ;).
1 x
HENSHIN!
chondryt
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 05 mar 2019, 17:38

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: chondryt » 05 mar 2019, 18:00

Witajcie,

Wiecie czemu Polonia 1 nadaje serial "Bill Cosby Show"? Bo sam ich o to poprosiłem mailowo. :D Przeglądając internet, natrafiłem na wzmiankę o tym, że Polonia 1 nadawała kiedyś wersję tego serialu z włoskim dubbingiem i lektorem Lucjanem Szołajskim. Nie znałem tej wersji, mimo że kiedyś za czasów nadawania w telewizji naziemnej byłem wiernym widzem tej stacji. Być może to dlatego, że ówczesną NTW w Warszawie zamknęli jako jedną z pierwszych z sieci Polonii 1, bo nadawała na częstotliwościach wojskowych. I w ogóle nie wiedziałem, że ten "Bill Cosby" to inny serial niż ten znany z TVP...Aż szkoda, że nadają go w nocy - obejrzałem ze 4 odcinki, ale w dzień pracuję i nie mogę siedzieć po nocy. :P Może jeszcze w najbliższy weekend zarwę nockę, bo to już ostatnie odcinki,,Ciekawe po co oni nadają swój program po nocy? Zmienili im warunki koncesji, czy co? Ale faktycznie - już nawet reklamy mają lepszy dźwięk niż ten serial - na pewno ze starej kasety idzie - bo czasem są pasy jak na starej kasecie właśnie. :)

W każdym razie - Bill Cosby będzie do najbliższego poniedziałku, a potem "T&T" też chyba z Szołajskim jako lektorem.Przed "Billem" Widziałem też końcówkę jakiegoś włoskiego filmu, którego lektorem był młodziutki Piotr Borowiec - do tej pory nie wiedziałem, że już wtedy zajmował się lektorowaniem - głos miał zupełnie niepodobny do obecnego. Gdyby się nie przedstawił, nie poznałbym go. To już chyba późniejsze czasy, bo pamiętam, że na początku lektorzy się nie przedstawiali - wymieniali tylko nazwę studia. Wyjątkiem był chyba tylko Szołajski, który zawsze się przedstawiał na koniec telenoweli. Kiedyś się ogładało wszystko na P1 jak leci - to był szok, że była jakaś prywatna telewizja. Zawsze myślałem, że podczas reklam w trakcie filmu przewijają film/serial z fragmentów, których nie mogą pokazać. :P Miałem wtedy z 10 lat. :)
0 x
Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 14978
Rejestracja: 24 maja 2006, 15:29
x 261
x 1309

Tele 5 (HD) i Polonia 1

Post autor: Karol » 05 mar 2019, 18:09

@chondryt Różnica w jakości obrazu oraz dźwięku pomiędzy reklamami a filmami i serialami wynika z nośnika, z którego i na który zostały nagrane. Kiedyś Polonia 1 emitowała program (jeszcze ten rozsyłany do ośrodków) z kaset U-matic. Wydaje mi się, że z biegiem czasu (chociażby po przeprowadzce do Włoch), wszystko przegrali na Betacamy SP z których korzystali jeszcze w pierwszej dekadzie tego wieku, nawet gdy nadawali program już z Domaniewskiej w Warszawie. Trochę ponad 10 lat temu nastąpiła komputeryzacja emisji Polonii 1 i Tele 5, a materiały emitowane są już z dysków. Tylko teraz tak: co zostało oryginalnie nagrane na nośniki cyfrowe (reklamy, nowe produkcje własne, nowsze filmy), emitowane jest w niezłej jakości, w Tele 5 nawet w HD. Co jednak pochodzi z czasów "telewizji na kasetach" niestety nie jest remasterowane, więc obraz mamy jaki mamy. A zakłócenia taśm są już zdigitalizowane, więc nic się z nimi nie zrobi. Jedyne rozwiązanie - zgłosić się do dystrybutora po cyfrowe kopie. No ale po co.
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe stacje telewizyjne w Polsce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości