Skąd się w ogóle wzięło PTK? Tutaj należy posłużyć się informacjami użytkownika @errboj z forum SK. Kolega znany jest ze swojego kanału na YouTube, w którym umieszczał archiwalne nagrania z Wizji 1/Jeden oraz Wizji Sport

To tak bardzo w skrócie à propos genezy powstania PTK w Polsce. Co ciekawe, rozwój PTK to nie tylko "zakładanie" kablówek w całej Polsce, ale także przejmowanie istniejących firemek wraz z infrastrukturą. Dlatego od zawsze byli pierwszą pod względem wielkości siecią kablową w krajuerrboj pisze:Już po pierwszych wolnych wyborach w czerwcu 1989 r., ale jeszcze za rządu Mieczysława Rakowskiego, władze wydały zgodę na utworzenie Polskiej Telewizji Kablowej (dzisiaj to sieć UPC). To była pierwsza taka inwestycja w Polsce - PTK miała zakładać sieci kablowe w całej Polsce. Pieniądze (pięć milionów dolarów) zapewniła spółka Poland Cablevision należąca do amerykańskiego biznesmena Billa Sinkunasa. Ale wśród udziałowców znalazła się też państwowa spółka Polska Poczta-Telegram-Telefon oraz pewna fundacja stworzona przez Towarzystwo Wspierania Inicjatyw Gospodarczych, za którym stał z kolei premier Rakowski. To tłumaczyłoby błyskawiczne powstanie PTK. Tyle że wydarzenia toczyły się bardzo szybko, powstał pierwszy niekomunistyczny rząd Tadeusza Mazowieckiego, możliwości polskich udziałowców nagle się skończyły i PTK zaczęła szukać inwestora z prawdziwymi pieniędzmi. I tu pojawia się David Chase. Ściągnął go do Polski ówczesny wiceprezes PTK, późniejszy prezes Wizji TV, a obecnie związany z Tele5 Andrzej Muras. Chase wykupił Poland Cablevision, a wkrótce miał już niemal całą PTK.

W Gdańsku równocześnie z programem PTK1 od wiosny 1995 produkowano także program PTK2 - kanału dla rzeszy abonentów, którego formuła to nie tylko rozrywka w postaci seriali i filmów, ale także autopromocja dystrybuowanych przez ProCable (o tym w dalszej części wpisu) kanałów typu Bet on Jazz czy Atomic TV. Nie będę zagłębiać się w treści pokazywane na antenie, bo moja wiedza w tym zakresie nie wykracza poza dostępne w sieci filmiki czy archiwalne ramówki, bo bardziej interesujący jest sposób dystrybucji tej telewizji. Wiem tylko, że Atomic TV nim wystartował jako samodzielny projekt, był produkowany w Warszawie, a jego program pojawiał się nie tylko w PTK2.
W latach 90-tych Nicola Grauso nie miał patentu na rozprowadzanie sygnału Polonii 1 na kasetach, bo postępowało łódzkie ATV (ono też jest bohaterem tej historii) przed przyznaniem koncesji satelitarnej oraz Twoja Telewizja Miejska - z tą różnicą, że oba kanały celowały do szerszego grona widzów z najróżnorodniejszych telewizji kablowych i były tylko wypełniaczami luk w lokalnych programach

Problemem była dostawa sygnału PTK2 do ośrodków w całej Polsce - technologia i koszty z nią związane widocznie upraszczały jej dystrybucję do niezbędnego minimum, dlatego - jak się okazuje - była to telewizja nadawana w całej Polsce, ale za to z kaset

Z archiwów wiemy, że pokazywał jakieś reklamy (np. trójmiejskie, co także sugeruje skąd PTK2 nadawało

W 1997 roku na rynku padła informacja o starcie Naszej TV. Jej historię chyba wszyscy znają, a jeśli nie, to polecam Google

Szybko wracając do PTK2 brakuje mi szczegółowych danych na temat losów tej stacji. W 1998 roku uruchomiono Wizję 1 - czołowy projekt Wizji TV, włączono ją do PTK, a kanał PTK2 stopniowo znikał z kolejnych oddziałów w kraju, o czym mówią archiwalne wykazy. To dziwne, bo jeszcze w 1997 roku w komunikatach do amerykańskich inwestorów @Entertainment Inc. zachwalała obecność PTK1 i PTK2 w setkach tysięcy gospodarstw domowych w kraju, zapowiadała ich rozwój jakościowy i merytoryczny. Pojawiły się nawet sugestie, jakoby kanały miały pojawić się w ofercie platformy cyfrowej (której nazwy jeszcze nie określono). I co? A jajco. Produkcję programu męczono jeszcze przez 1998 rok (nie wiem czy cały), a potem według ostatniej dostępnej ramówki z początku 1999 roku retransmitowano... ATV Smyk
Wiem, napociłem tego dużo i można się pogubić. Podsumowując:
# W 1994 roku utworzono wspólną markę PTK1 dla kanałów lokalnych Polskiej Telewizji Kablowej;
# W 1995 roku spółka ProCable rozpoczęła produkcję rozrywkowego programu PTK2 dystrybuowanego na kasetach;
# W 1997 roku ogłoszono plany rozwoju oraz doinwestowania PTK1, PTK2. Dosposażono studio, być może nawet program był nadawany z normalnego playoutu, czego nie jestem w stanie potwierdzić;
# W 1997 roku (i teraz czas na objaśnienie gwiazdki *) doszło do przejęcia samego ProCable lub należących do spółki udziałów, by i tak finalnie po kilku latach (co wiadomo z archiwalnych sprawozdań ITI) izostać właścicielem PC.
# Kwiecień 1998 - powstała Wizja 1, która stała się oczkiem w głowie @Entertainment;
# W ciągu 1998 @Entertainment przeinwestowuje PTK i Wizję TV, PTK2 schodzi na dalszy plan i prawdopodobnie kończy produkcję programów własnych - jednocześnie znika potrzeba promocji kanałów Wizji TV, które i tak są dostepne w PTK i zastępują PTK2 w kolejnych oddziałach sieci
# Według archiwalnej ramówki w 1999 PTK2 retransmituje program ATV Smyk. Oznacza to, że prawdopodobnie nadawało już w samym Gdańsku, chyba, że w międzyczasie PTK opracowano sposób dystrybucji programu światłowodem

Pierwsza część mojego postu jest poparta informacjami dostępnymi w sieci, jednak bardzo dużo cennych danych przekazał mi Pan Sylwester, który niegdyś pracował w PTK2. Chciałem bardzo mu podziękować za poświęcenie czasu na opisanie swojej wiedzy i wspomnień z tym związanych. Jednak przyczyny końca stacji to już moja interpretacja ówczesnej sytuacji na rynku, częściowo opiera się na archiwalnych ramówkach, starych artykułach a nawet wpisach w goldenline.pl
PS. Niby banał, ale post pisałem kilka tygodni. xD