berbla pisze: ↑02 lis 2019, 16:42
lukiluki pisze: ↑02 lis 2019, 15:03
Właśnie nadrabiam wczorajszy odcinek i jestem mega zażenowany tym, jak Kamil z ogromnym przekonaniem gada o czymś, o czym nie ma pojęcia. Zombie wywodzi się z kultury słowiańskiej? WTF? No chyba, że Afryka też się wywodzi od Słowian.. Akurat tematem zombie trochę się interesuję. Gorzej z historią, bo zbyt biegły w niej nie jestem, ale wydaje mi się, że Kamil tworzy jej własną wersję. Łatwo to sprawdzić, ale zrobię to później.
Interesujesz sie zombie? Zainteresuj się kultura i tracycjami Słowian, to będziesz wiedział do czego Kamil nawiazywał i o czym mówił.
Może mi w takim razie wytłumacz, do czego nawiązywał i o czym mówił, skoro ja tu czegoś nie zrozumiałem. Kultura i tradycje Słowian, to zbyt szerokie pojęcie. Konkretnie poproszę. Kamil powiedział do mieszkańców, że na pewno wiedzą co to jest zombie. I zaczął tłumaczyć skąd się wzięło. Oczywiście od Słowian

No sorry, ale wierzenia dotyczące żywych trupów pochodzą z Afryki, skąd wyłapywano niewolników i przewożono ich do Ameryki. Tam, m.in na Haiti doszło do wymieszania różnych rytuałów i wierzeń wśród niewolników. Tak powstało voodoo. A w tej religii występuje też przekonanie, że za pomocą odpowiedniej substancji można ożywić martwego człowieka, żeby mógł np. zapitalać na polu.
To tak w wieeeelkim skrócie. Jeśli masz jakiś konkretny przykład, że jednak zombie wywodzi się od Słowian, to zamieniam się w słuch.