[TVP3] Serwisy informacyjne ośrodków lokalnych
Serwis informacyjny łódzkiego ośrodka TVP zyskał nowe wirtualne studio (które do złudzenia przypomina prawdziwą scenografię i nie jest to pastisz jak w Poznaniu) i oprawę graficzną, która przypomina mi oprawę serwisów telewizji WTK. Jest schludnie i nowocześnie, ale czy czasem nie ma małego plagiatu?
https://lodz.tvp.pl/50724685/wirtualne- ... -telewizji
Ja mam wrażenie, że pewnie to też praca autorstwa... yyyy, no właśnie, kogo? Bo ja imiona i nazwiska grafika pracującego w TVP3 Poznań już nie pamiętam 
Pogoda również w nowej odsłonie z nowymi mapkami. Niestety jest pewien minus - każdej czołówce towarzyszy tylko jeden wariant podkładu muzycznego i to trochę boli. Do ŁWD w sumie pasuje, ale do prognozy pogody - już nie.

Pogoda również w nowej odsłonie z nowymi mapkami. Niestety jest pewien minus - każdej czołówce towarzyszy tylko jeden wariant podkładu muzycznego i to trochę boli. Do ŁWD w sumie pasuje, ale do prognozy pogody - już nie.
Wirtualne studio ciekawe, oprawa graficzna na dobrym poziomie, no i czołówka - wreszcie porządna, a nie "byle" co, co Łódź serwowała odbiorcom od 2011. Jedynie oprawa muzyczna moim zdaniem lekko przesadzona, ale całość wygląda naprawdę dobrze.
Na pewno prezentuje się to lepiej od innych opraw za czasów obecnej Trójki (szczególnie od tego czegoś od 2iStudio). Czołówka ŁWD jest dobra, podobnie jak i Sportu czy Pogody. Razi trochę to, że czołówka Sportu jest za krótka i dźwięk się urywa w pewnym momencie. Muzyka za to według mnie kiepska, taka jakaś niemrawa, poprzednia mimo wszystko była bardziej dynamiczna. Nietrafionym pomysłem jest też wykorzystanie tylko jednego motywu muzycznego, przez to jest dość monotonnie. Studio ciekawe, widzę, że wykorzystali też realne elementy (ceglana ściana), tak jak ktoś wspomniał, praktycznie nie widać, że to wirtual. Całość oceniam na plus, mimo tego, że przydałoby się parę poprawek.
Ceglana ściana to także wirtual

- Poland
- VIP Expert
- x 24
- x 271
- Kontakt:
Nie obraziłbym sobie gdyby TVP3 Kraków w dawnym studiu "Młodzieży Kontra" albo nawet tym obecnym wybudowało coś podobnego dla Kroniki. Ewentualnie u nich można by ekrany wymienić na jeden duży a nie cztery małe.PatrykZ pisze: ↑10 lis 2020, 7:54 Serwis informacyjny łódzkiego ośrodka TVP zyskał nowe wirtualne studio (które do złudzenia przypomina prawdziwą scenografię i nie jest to pastisz jak w Poznaniu) i oprawę graficzną, która przypomina mi oprawę serwisów telewizji WTK. Jest schludnie i nowocześnie, ale czy czasem nie ma małego plagiatu?
Poland - Aktywnie najlepszy!
- SNOL
- VIP Expert
- x 138
- x 164
- Kontakt:
@Kostka, rzeczywiście to szablon, na którym powstała wrocławska czołówka! Mimo to „Fakty” są zdecydowanie bardziej dopracowane.

Nie wiem jak Wy, ale ja nie cierpię tanich „studiów wirtualnych”. Bo tego nie nazwałbym prawdziwym studiem wirtualnym, w którym można wykonywać loty kamerowe, itp. W Łodzi jest zwykły greenbox, nie bójmy się tego... napisać głośno!
Czyli to samo, co już grube lata temu źle wyglądało w innych otv i nikt nie wyciągnął z tego wniosków:
Oj nie nie... Wygląda mi to na „weź zrób mi coś takiego jak w Poznaniu”. I jednak stawiałbym tu na robotę 2iStudio. Różnica w jakości opraw poznańskiej i łódzkiej jest ogromna. Spójrzcie na mapy pogody, przejścia, itp. drobnostki. Muzyka też wskazuje na nich. W Poznaniu mamy dynamiczne sznury samochodów, w Łodzi - koraliki na sznurku. Nie obrażajmy pana z Poznania...

Nie wiem jak Wy, ale ja nie cierpię tanich „studiów wirtualnych”. Bo tego nie nazwałbym prawdziwym studiem wirtualnym, w którym można wykonywać loty kamerowe, itp. W Łodzi jest zwykły greenbox, nie bójmy się tego... napisać głośno!

tylko prywatne opinie. Tutaj od 13 lat.
No nie obawiałbym się aż tak tego po nich. Możliwe, że ktoś inny to zrobił, bo 2iStudio to zazwyczaj zasłynęło ze typowo skrzypcowych motywów muzycznych, szklanych elementów użytych chyba w prawie każdej ich pracy.
Ale... kto wie, prędzej czy później się okaże.
W sumie odnośnie studiów wirtualnych się zgodzę. Do dzisiaj się dziwię, czemu tak ładnie zaaranżowane i przestronne studio wrocławskich Faktów z lustrami, musieli zmienić w... takie coś. I to naprawdę wyglądało średniawo. Szczególnie kadrowanie w trakcie "Rozmowy Faktów".
Zresztą, w TVP Warszawa mieli takie możliwości techniczne, że aż nawet na zapie twarz prezentera się nieco rozmazała

Apropo Faktów - niektórzy mogli już wcześniej zauważyć inne podobieństwo, a konkretniej rzecz ujmując - w oprawie muzycznej. Jakby wydawało się... coś znajome. I słusznie, bowiem podkłady muzyczne pod wrocławskie "Fakty" skomponował Jarosław Papaj - ten sam, który skomponował oprawę muzyczną dla TVP Olsztyn (zarówno "Informacje" z 2008 jak i te obecne), oprawę muzyczną TVP Białystok i "Obiektywu" z 2011 czy też podkłady dźwiękowe dla poznańskiego "Teleskopu" i bydgoskich "Zbliżeń" z 2013.

- SNOL
- VIP Expert
- x 138
- x 164
- Kontakt:
Skąd informacja, że wrocławski sygnał jest autorstwa Jarosława Papaja? Wymienione przez Ciebie inne serwisy otv widziałem już jakiś czas temu w jego portfolio, ale „Faktów” - nie.
Pamiętam głosy z 2015 r., że sygnał ten „pasowałby do enerdowskiej telewizji”. Ale myślę, że to świetna robota - melodia pasuje do oprawy, jest dynamiczna, zapada w pamięć. I przede wszystkim ma odmienne od siebie aranżacje do poszczególnych programów, które różnią się od siebie nie tylko barwami w oprawie i scenografii. Najbardziej lubię wersję dla „Faktów komentarzy”. Metamorfoza sprzed 5,5 roku naprawdę była udana.
Pamiętam głosy z 2015 r., że sygnał ten „pasowałby do enerdowskiej telewizji”. Ale myślę, że to świetna robota - melodia pasuje do oprawy, jest dynamiczna, zapada w pamięć. I przede wszystkim ma odmienne od siebie aranżacje do poszczególnych programów, które różnią się od siebie nie tylko barwami w oprawie i scenografii. Najbardziej lubię wersję dla „Faktów komentarzy”. Metamorfoza sprzed 5,5 roku naprawdę była udana.
tylko prywatne opinie. Tutaj od 13 lat.
A z prostej przyczyny. Instrumenty są do siebie bardzo podobne, można od razu po nich poznać, że to on skomponował.
I baza zasobów ZAiKSu doskonale potwierdza to, o czym ja mówię:

Wystarczyło wpisać tam w wyznaczonym polu np. "fakty" (przypomnę że to ta baza: https://online.zaiks.org.pl/WorkCatalog ... m2=catalog ), i już mamy odpowiedź, kto to skomponował

Chociaż tyle, że nie brzmi to aż tak źle - brzmi wręcz fenomenalnie. Ogółem jego sygnały nawet momentami są bardziej chwytliwe i brzmią lepiej, niż te, które skomponowała Iza z 2i Studio (chociaż parę jej kompozycji się nieco broni, czyli "Kuriery" TVP Warszawa czy też Informacje TVP Kielce).
Dodatkowo jeszcze to (rok 2006, po około roku zastąpione przez kompozycje muzyczne Sławomira Ruszkowskiego):

Ja mam jakieś wrażenie, że podkłady muzyczne z lat 2003-2006 (których niestety w Internecie nie ma, a szkoda, oprawa graficzna wtedy wręcz wymiatała) brzmią bardzo podobnie do tych, które weszły wiosną 2006. Czyżby je też Piotr Dziubek skomponował? Możliwe.

Właśnie - cały czas czekam na to, aż wreszcie pojawi się jakieś kompletne nagranie z tej zielonej oprawy.

-
- Użytkownik
- x 2
Coś jednak program informacyjny łódzkiego ośrodka TVP ma problem z załadowaniem NOWEJ OPRAWY GRAFICZNEJ obowiązującej od 9 listopada:
https://lodz.tvp.pl/50744165/lodzkie-wi ... 12020-2130
A poza tym muzyka do tej czołówki zalatuje mi bardzo.... no nie wiem czym, przysłuchajcie się temu wysokiemu dźwiękowi, zdaje mi się że go już gdzieś wcześniej słyszałem...
https://lodz.tvp.pl/50744165/lodzkie-wi ... 12020-2130
A poza tym muzyka do tej czołówki zalatuje mi bardzo.... no nie wiem czym, przysłuchajcie się temu wysokiemu dźwiękowi, zdaje mi się że go już gdzieś wcześniej słyszałem...
Co ciekawe podkład, który jest na początku ŁWD (podczas widoku na miasto) można było też (nadal można?) usłyszeć w TVP Wilno w serwisie InfoWilno podczas przywitania prezentera i forszpanu.
Nowe logo programu ma ciekawą koncepcję, prawdopodobnie miało nawiązywać do fontu z logo Łodzi (inspirowanego alfabetem Strzemińskiego), ale niestety efekt jest taki sobie.
- Poland
- VIP Expert
- x 24
- x 271
- Kontakt:
Oto nowa kompilacja czołówek serwisów informacyjnych autorstwa Grupy AT:
Poland - Aktywnie najlepszy!