Wywiad. Fragment po 26 minucie."Telewizja się szykuje na całodobowy program w języku angielskim pokazujący i Polskę i cały region (...) To się chyba ma nazywać TVP World, jeśli dobrze wiem, ale to chyba jest projekt zaplanowany na przyszły rok. I to też dobrze, że będziemy opowiadać światu w języku najbardziej dzisiaj uniwersalnym bardziej szczegółowo co się dzieje w całym regionie. Nie tylko w Polsce, ale w całym regionie, bo myślę, że jesteśmy lepszymi specjalistami od rozumienia tego, co się dzieje w regionie, również za naszą wschodnią granicą od wielu narodów europejskich."
TVP World
TVP World
Co prawda już w sierpniu pojawiła się zdawkowa informacja o planowanym satelitarnym anglojęzycznym kanale TVP, ale tym razem projekt potwierdził wiceminister kultury Jarosław Sellin w "Gościu Radia ZET"
TVP World
No właśnie, przecież mają Poland In, to po co byłby kolejny taki kanał? Może rzeczywiście będzie rebranding, tak by było najsensowniej.
TVP World
Myślę, że taki kanał miałby potencjał. Polscy widzowie do pasków grozy już się przyzwyczaili, ale dla świata taka telewizja mogłaby być rozrywką porównywalną do telewizji północnokoreańskiej.
TVP World (Nazwa robocza)
Kurski już zabrał głos ws tego kanału.
https://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/t ... -2021-roku
A nazwa TVP World, jest na chwilę obecną roboczą nazwą.Wirtualnamenda pisze:W rozmowie z portalem Wirtualnemedia.pl prezes Telewizji Polskiej, Jacek Kurski potwierdza, że prace nad kanałem trwają, nadzoruje je członek zarządu spółki Mateusz Matyszkowicz. Wszystko jest na dobrej drodze, by kanał ruszył w 2021 roku.
- Nie ma tylko na razie pewności, czy kanał będzie nazywał się „TVP World”, to robocza nazwa - przekazał nam Jacek Kurski. - Istnieje ogromna luka w dotarciu z polskim przekazem do tych Polaków, którzy żyją za granicą, czują związek z krajem, ale nie mówią już w języku polskim. Chcą przy tym wiedzieć, jaka jest polska perspektywa na pewne kluczowe sprawy. Dla nich dotychczasowa oferta jest niewystarczająca, nasz nowy kanał będzie więc w naturalny, a przy tym niezwykle profesjonalny sposób uzupełniał tę lukę - zapowiada prezes publicznego nadawcy.
Jak się dowiedział portal Wirtualnemedia.pl, póki co nie ma ani dokładnego terminu, ani bliższych szczegółów dotyczących startu nowego kanału. Niewykluczone, że ruszy w pierwszym półroczu 2021 roku.
https://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/t ... -2021-roku
Na Forum - tylko prywatne opinie.
TVP World
Ma to wtedy sens - przynajmniej kanały nie będą się dublować.
- Nowy Telewizor
- Obserwator
- x 141
- x 48
TVP World
TVP World szykuje się do startu. "Chcemy dotrzeć do jak największej liczby widzów na świecie". Stacja zostąpi Poland In i będzie dostępna nie tylko w internecie ale też przez satelitę i sieci kablowe
Artykuł o tym: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/t ... -kuczynski
Artykuł o tym: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/t ... -kuczynski
Szczęśliwego Nowego Roku 2021
TVP World
Jestem ciekawy skąd będą nadawali ?
Z Woronicza czy z pl Powstańców bo jeżeli z tego drugiego miejsca to może wykorzystają studio B czyli dawne studio Panoramy
Z Woronicza czy z pl Powstańców bo jeżeli z tego drugiego miejsca to może wykorzystają studio B czyli dawne studio Panoramy
- Nowy Telewizor
- Obserwator
- x 141
- x 48
TVP World
Tam jest chyba remont. Mogliby według mnie wykorzystać to studio a od 8:30 do 11:00 i od 17:00 do 19:00 jak będą TeXy i Panoramy to by mogli jakieś dokumenty i seriale puszczać
Szczęśliwego Nowego Roku 2021
- SNOL
- VIP Expert
- x 140
- x 164
- Kontakt:
TVP World
No to mam dla Was ciekawostkę: zdjęcia sprzed dosłownie dwóch lat i kilku dni – ze studia i reżyserki Poland In przy ul. Woronicza. 
Wtedy kanał miał też ministudio z dużym ekranem w „wieży Babel” - wykorzystywane w serwisach informacyjnych. Znajdowało się obok redakcji portali TVP3 OPR i tvp.info.

Wtedy kanał miał też ministudio z dużym ekranem w „wieży Babel” - wykorzystywane w serwisach informacyjnych. Znajdowało się obok redakcji portali TVP3 OPR i tvp.info.
tylko prywatne opinie. Tutaj od 13 lat.
TVP World
Ja myślę że siedzibę TVP WORLD powinien mieć tak jak i inne programy informacyjne Telewizji Polskiej czyli na Placu Powstańców,
Np mogliby Wiadomości przenieść do studia Info i wtedy w studiu A zrobić niewielki newsroom połączony ze studiem
Np mogliby Wiadomości przenieść do studia Info i wtedy w studiu A zrobić niewielki newsroom połączony ze studiem